تهران در حالت «هشدار»

گروه مسکن، نورا حسینی: هوای تهران دیروز، رکورد آلوده‌ترین روز پاییزی را برای پایتخت‌نشینان رقم زد.


شاخص کیفیت هوای تهران روز گذشته با قرار گرفتن در سطح «ناسالم» وارد وضعیت «قرمز» شد و شرایط ویژه «پرهیز از عدم تردد در فضای باز» در پایتخت حاکم شد. به گزارش «دنیای اقتصاد» شاخص کیفیت هوای تهران چنانچه از مرز ۱۰۰ عبور کند، هوای پایتخت از وضعیت «سالم» خارج می‌شود و به تناسب افزایش شاخص، حالت «ناسالم برای گروه‌های حساس» نظیر خردسالان و سالمندان، حالت «ناسالم برای همه»، حالت «بسیار ناسالم» برقرار می‌شود. دیروز شاخص کیفیت هوای تهران به سطح ۱۶۲ رسید و حالت ناسالم برای همه که شرایط هشدار قرمز رنگ محسوب می‌شود، در پایتخت به‌وجود آمد. وضعیت دیروز هوای پایتخت، آلوده‌ترین روز پاییزی هم در مقایسه با روزهای گذشته از پاییز امسال و هم در مقایسه با سه ماه پاییز پارسال، محسوب می‌شود. این برای سومین بار در طول سال جاری است که هوای تهران در وضعیت قرمز قرار می‌گیرد.


کارشناسان کنترل کیفیت هوای تهران، کاهش دمای هوای پایتخت در روزهای اخیر و سردتر شدن هوا نسبت به مدت مشابه سال گذشته و همچنین افزایش رطوبت هوا به بالای ۵۰ درصد را عوامل تشدید پدیده وارونگی هوا و در نتیجه افزایش آلودگی هوا عنوان می‌کنند. مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا ریشه افزایش آلاینده‌های پایتخت را خودروهای فرسوده و موتورسیکلت‌های بنزینی دانست و به « دنیای اقتصاد» گفت: اگر از طلا هم به عنوان سوخت این خودروهای فرسوده استفاده شود، خروجی اش کربن است، زیرا سیستم احتراق این خودروها قدیمی است. مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا درباره غلظت آلاینده‌ها و آلاینده شاخص در هوای تهران گفت: عمده‌ترین آلاینده در هوای تهران ذرات معلق است که میزان آن در هوای دیروز تهران ۷۲ میکروگرم بر مترمکعب بود. زمانی که غلظت این آلاینده از ۶۰ بیشتر شود می‌گوییم کیفیت هوا از نظر غلظت آلاینده‌ها در شرایط ناسالم یا همان شرایط هشدار قرار دارد. عدد ۷۲ طبق استانداردهای سازمان بهداشت جهانی، ۷برابر حدی است که این سازمان برای هوای سالم پیش‌بینی کرده است.


حسینی درباره علت کاهش شدید میدان دید در تهران در روزهای اخیر به ویژه روز گذشته گفت: البته هوای تهران آلوده است و غلظت آلاینده‌ها کیفیت هوا را کاهش داده اما کاهش شدید میدان دید در تهران که شهروندان تهرانی شاید دیروز آن را بیشتر احساس کرده‌اند ناشی از بالا بودن رطوبت هواست. میزان رطوبت نسبی در هوا حدود 60 تا 80 درصد برآورد شده و به نوعی آلودگی هوا و وجود مه در هوای تهران در آمیخته شده و بنابراین کاهش شدید میدان دید در تهران چندان وابسته به آلودگی نیست و بخشی از این موضوع ناشی از رطوبت بالای هوا است. مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا با تاکید بر اینکه تهران در روزهای اخیر شرایط پایدارجوی را پشت سرگذاشته است، افزود: در شرایط پایدار جوی هیچ گرد و غبار و آلاینده از بیرون وارد تهران نشده و آلودگی هوا در تهران را دیگر نمی‌توان به گرد و غبار وارداتی و فرامرزی نسبت داد و هوایی که امروز تهران نفس می‌کشد، تولید داخلی شهر تهران است و عمدتا ناشی از تردد وسایل نقلیه فرسوده و کاربراتوری، موتورسیکلت‌های کاربراتوری و خودروهای دیزلی است که بدون فیلتر دوده در تهران تردد می‌کند. رحمت‌الله حافظی رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران نیز معتقد است با وجود بهبود کیفیت سوخت در سال‌های اخیر اما به دلیل تردد موتورسیکلت‌های بنزینی و خودروهای فرسوده همچنان در زمستان شاهد افزایش آلودگی هوا هستیم. محمد رستگاری ،معاون نظارت و پایش محیط زیست استان تهران هم به شهروندان توصیه کرد: کاهش تردد و فعالیت افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای از جمله بیماران قلبی و ریوی و افراد سالمند در فضاهای باز ضرورت دارد. همچنین افراد باید از انجام فعالیت‌های شدید بدنی و فعالیت‌های ورزشی در فضای باز پرهیز کنند.