گروه مسکن: معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با اعلام آخرین آمار از جامعه کم‌‌درآمدهای «اجاره‌نشین یا فاقد مسکن مناسب»، 4/ 11 درصد کل خانوارهای موجود در کشور را مشمول یکی از روش‌های حمایت مستقیم دولت برای پوشش هزینه سالانه تامین مسکن دانست.

به گزارش «دنیای اقتصاد» در بررسی‌هایی که توسط یک عضو تیم نویسندگان طرح جامع مسکن به سفارش معاونت مسکن انجام شده است، 2 میلیون و 527 هزار خانوار از 4 دهک اول (کم‌درآمدها) به‌عنوان گروه مخاطب برنامه‌ها و سیاست‌های حمایتی دولت برای تامین مسکن شناخته شده‌اند. این تعداد جمعیت نیازمند حمایت دولت، براساس آخرین آمار جمعیتی مربوط به سال 92 شناسایی شده‌اند که تعداد کل خانوارهای ساکن در کشور را 22 میلیون و 131 هزار فقره برای آن سال برآورد کرده است.


خانوارهای عضو این گروه به لحاظ محل فعلی سکونت، یا اجاره‌نشین هستند و توان پرداخت هزینه اجاره را ندارند یا اینکه مالک مسکونی هستند اما وضعیت محل سکونت‌شان از حد پایین استاندارد نیز پایین‌تر است. دولت یازدهم برای این ۵/ ۲ میلیون خانوار، سیاست کلی «مسکن‌اجتماعی» را تعریف کرده و در نظر دارد با روش‌هایی همچون پرداخت یارانه اجاره‌بها و ساخت مسکن اجاره‌ای یا مسکن ملکی در مدت ۶ سال، شرایط سکونتی خانوارهای مشمول حمایت را ارتقا دهد. در تحقیقات محمدرضا فرهادی‌پور از اعضای نویسندگان طرح جامع مسکن، برآورده شده است، ۱۰۲ هزار میلیارد تومان منابع مالی برای تامین هزینه مسکن این گروه از خانوارهای کم‌درآمد نیاز است.


در بخش دیگری از یافته‌های طرح جامع مسکن که در فصلنامه اقتصاد مسکن به چاپ رسیده، 5 استان تهران، اصفهان، خراسان رضوی، خوزستان و فارس کانون سکونتی کم‌درآمدهای مشمول برنامه‌های حمایتی مسکن معرفی شده است. 48 درصد از 5/ 2 میلیون خانوار این گروه- گروه کم‌درآمدهای فاقد مسکن مناسب و نیازمند حمایت دولت- در 5 استان نامبرده شده ساکن هستند. همچنین بررسی شرایط خانوارهای کشور براساس شاخص «فقر مسکن» -شاخصی که خط حداقلی هزینه سالانه مسکن و تعداد خانوارهای زیر این خط را نشان می‌دهد- نیز مشخص می‌کند: در سال 91 تعداد 3 میلیون و 900 هزار خانوار در کشور، زیر خط فقر مسکن قرار داشته‌اند که 30 درصد آنها در 5 استان مذکور سکونت دارند. خط فقر مسکن در هر استان، بسته به میزان درآمد و هزینه خانوارها و همچنین متوسط قیمت مسکن و اجاره‌بها، اندازه متفاوت و مشخصی دارد که بالاترین آن، مربوط به شهر تهران است. پیش‌تر، «دنیای اقتصاد» به نقل از مدیر بازنگری طرح جامع مسکن شاخص فقر مسکن در کشور را 33 درصد برای سال 91 اعلام کرده بود که 9 واحد درصد نسبت به سال 88 افزایش یافته بود. براساس این شاخص، یک خانوار باید بتواند از عهده هزینه اجاره یک واحد مسکونی 60 متری با حداقل امکانات سازه‌ای بربیاید.