گروه مسکن: رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با اشاره به انتشار خبر ساخت یک هتل ۵۷ طبقه در خیابان ۸‌متری فرشته و ایجاد معضلات متعدد برای ساکنان محله عنوان کرد: شورای شهر تهران تحقیقات خود را برای بررسی ابعاد مختلف طرح آغاز کرده است. در بازدید اولیه از محل پروژه مشخص شده است این هتل بر خلاف برخی اخبار منتشر شده دارای ۴۷ طبقه است نه ۵۷ طبقه و تمامی طبقات آن دارای مجوز از سوی مقامات مسوول و کمیسیون ماده ۵ است اما شورا باید شهرداری را ملزم به ارائه پیسوت‌های ترافیکی این طرح کند.

محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران درباره ساخت وساز یک هتل پنج ستاره در خیابان فرشته گفت: برخی رسانه‌ها اطلاعاتی را منتشر کردند که با بررسی‌هایی که ما انجام دادیم و جلسه‌ای که با شهردار منطقه و معاونت شهرسازی و بازدیدی که از پروژه داشتیم مغایرت دارد.

این عضو شورا ادامه داد: بر اساس نوشته یکی از سایت‌ها تعداد طبقات این هتل ۵۷ طبقه اعلام شده اما بررسی‌ها نشان می‌دهد این هتل دارای ۴۶ طبقه است و مصوبه کمیسیون ماده ۵ و مصوبه شورای شهر در ارتباط با مجوز ساخت هتل را دارد.این هتل در کل ۱۱ طبقه زیر زمین نسبت به گذر پایین دارد و فاصله بین گذر پایین تا گذر بالا ۶ طبقه است که یک اختلاف سطح ۶ طبقه‌ای با ارتفاع بلند بین گذر پایین و گذر بالا وجود دارد و بالای گذر بالا (گلپاد) ۳۰ طبقه مجوز ساخت هتل داده شده است.

او با اشاره به اینکه در سایت‌های مزبور بعضا گفته شده است، گذر دسترسی هتل ۵متری است، اعلام کرد: یک گذر ۱۸ متری و دو‌گذر ۱۲ متری مطابق طرح تفصیلی به این هتل دسترسی دارند و سرمایه‌گذار در مورد گذرهای پایین و بالا به هتل فضای مکث قابل توجهی را اختصاص داده است تا امکان تردد به این هتل سهل‌تر شود.

سالاری افزود: حدود ۴۰ درصد کل بنا از ۱۰۶۰۰ متر مربع به فضای مفید هتل و تجاری اختصاص دارد و مابقی به مشاعات اعم از راهروها و پارکینگ و لابی‌ها اختصاص داده شده است.

او تاکید کرد: شورای شهر تهران باید شهرداری را ملزم کند مطالعات و پیوست‌های ترافیکی این پروژه را برای بررسی در شورا ارائه دهد تا دغدغه ذی‌نفعان شهری و ساکنان محله در مورد ایجاد مشکلات ترافیکی احتمالی مورد بررسی دقیق قرار گیرد.


تشکیل اتاق فکر در شورای شهر تهران

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران همچنین با اشاره به انتشار مطالعات مرکز پژوهش‌های مجلس در مورد تبعات درآمدهای ناپایدار کلان‌شهرها به‌ویژه کلان‌شهر تهران اظهار کرد: علاوه‌بر مبحث مربوط به فروش تراکم و تبعات ناشی از آن، از جمله افزایش جمعیت در کلان‌شهرها که در این پژوهش مورد اشاره قرار گرفته، به مشکلاتی مانند آلودگی هوا، افزایش جرم و جنایت، کاهش کیفیت زندگی و... نیز در مورد تصمیماتی که در دهه 60 در دولت در ارتباط با لزوم خودکفایی شهرداری‌های کلان‌شهر‌ها در مورد تامین اعتبارات لازم و بودجه گرفته شده، اشاره کرده است و قرار بود دولت در مدت 6 ماه لایحه‌ای مبنی بر نحوه تامین درآمدهای کلان‌شهرها ارائه دهد و به سمت ایجاد درآمدهای پایدار حرکت کند که متاسفانه بعد از دو دهه انجام نشده و مورد نقد قرار گرفته است.

سالاری ادامه داد: یکی دیگر از موضوعات مربوط به قانون جامع لایحه مدیریت شهری است که در کمیسیون اصلی دولت در حال بررسی است و نگرانی در مورد رویکرد دولت‌محوری و کاهش اختیارات شوراها در آنجا وجود دارد. همچنین موضوع مربوط به انتقال پایتخت که اخیرا توسط رئیس‌جمهوری ابلاغ شد و دولت، وزارت راه و شهرسازی را مکلف کرد که این موضوع را مورد بررسی جدی قرار دهد. این عضو شورا همچنین به مجموعه اقداماتی که در مجلس شورای اسلامی در سال گذشته مطرح و در ارتباط با حوزه اختیارات نهاد شورا و نحوه انتخاب شهردار توسط مردم یا شورا مطرح شده است، اشاره کرد. سالاری همچنین به تصمیم وزارت راه و شهرسازی در ارتباط با ایجاد شهر فرودگاهی در جنوب تهران اشاره کرد و گفت: ایجاد 25 شهرک تجاری، مسکونی، گردشگری و رفاهی در محدوده 13700 هکتاری فرودگاه امام خمینی(ره) و مجموعه چنین تصمیماتی ایجاب می‌کند که شورای شهر تهران با توجه به اینکه جایگاه ویژه‌ای در بین شوراهای شهر و روستا دارد و به عنوان نماد شوراهای کشور مطرح است و ظرفیتی که اعضای شورای شهر تهران در سابقه عملکرد شورا دارند در این زمینه پویاتر و فعال‌تر عمل کند.

او اضافه کرد: من معتقد هستم در این زمینه ارتباط و رصدکردن موضوعات کلان که مرتبط با مدیریت شهری یا در حوزه اختیارات نهاد شورا و شهرداری‌ها است، شورای شهر تهران آنچنان‌که توقع می‌رود اقدام نمی‌کند، پیشنهاد من این است که ما به این میزان درگیر روزمرگی نباشیم و یک اتاق فکری در شورای شهر تهران ایجاد کنیم که همه موضوعات از این دست که مرتبط با اساس و فلسفه وجودی نهاد شورا و اختیارات شورا و نظارت شورا است، تشکیل شود.