حساسیت‌های سمت عرضه مسکن

وزیر راه‌وشهرسازی اعلام کرد: توجه به ساختار اقتصاد کلان برای ساماندهی تولید ساختمان بسیار مهم است و تقاضا و عرضه در این بخش نباید دچار افراط و تفریط شود که در غیر این صورت سم مهلکی برای حوزه مسکن خواهد بود. عباس آخوندی گفت: از یکسو تقاضای بیش از حد در ساختمان‌سازی موجب گران‌فروشی و تورم و عرضه بیش از حد نیز در این حوزه موجب بی‌خانه ماندن اقشار متوسط و ضعیف جامعه می‌شود لذا باید در اقتصاد کلان تقاضا و عرضه مسکن همسو و متناسب باشند. وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: در ایران مهم‌ترین مشکل عرضه مسکن بخش تامین مالی است که در لایحه خروج از رکود دولت نیز به این بخش توجه ویژه‌ای شده و پیشنهادهایی برای خروج اقتصاد کشور از تنگنای مالی ارائه شده است. وی خاطر‌نشان کرد: اقتصاد ایران بانک‌محور است و دولت در این لایحه تلاش کرده منابع مالی و قدرت تسهیلات‌دهی بانک‌ها را تا ۵/۱۲ برابر وضع موجود افزایش دهد که در صورت تصویب این لایحه توسط مجلس شورای اسلامی، بانک‌ها قادر به پرداخت ۱۲۵ هزار میلیارد تومان تسهیلات خواهند بود. وزیر راه و شهرسازی گفت: جدا از بانک‌ها، امکان تامین مالی از طریق بازار سرمایه نیز وجود دارد که در این راستا می‌توان انواع صندوق‌ها و عقود اسلامی را فعال و بدون مراجعه به بانک‌ها منابع مالی مورد نظر را تامین کرد.

آخوندی توضیح داد: به منظور تامین منابع مالی از طریق بازار سرمایه در اوایل ماه جاری، نخستین صندوق زمین و مسکن راه‌اندازی شد که امیدواریم شاهد افتتاح صندوق‌های زیادی از این نوع در کشور باشیم. وی بیان کرد: اگر در بخش مسکن تامین مالی انجام شود، فرد متقاضی درصدد بهره‌وری از منابع مالی برمی‌آید و خود به خود ارتقای استانداردها در ساختمان‌سازی نظیر استفاده از فناوری‌های نوین، زیبایی بنا، استفاده از کارگر ماهر، مهندس آموزش‌دیده و... اتفاق می‌افتد.

وی بیان کرد: اکنون سال‌ها است طرح انبوه‌سازی در کشور اجرا می‌شود اما آنچه تاکنون اجرا شده با استانداردها متناسب نبوده است زیرا در این بخش نیازمند یک ساختار اقتصادی هستیم. وزیر راه و شهرسازی اظهار امیدواری کرد: با راه‌اندازی صندوق‌های زمین و مسکن و فعال کردن عقود اسلامی تامین مالی بخش مسکن از طریق بازار سرمایه انجام گیرد زیرا این صندوق‌ها برای بازار مسکن، متقاضی، تکنولوژی و تولید مناسب را به همراه دارند. وزیر راه و شهرسازی که در مشهد در جمع معاونان و مدیران وزارتخانه سخنرانی می‌کرد، اظهار کرد: دولت یازدهم تدبیری مهم مبنی بر پرداخت ۲۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به پیمانکاران و دفاتر مهندسی ساختمان اندیشیده است. وی افزود: در صورت تصویب این طرح، سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نوین ساختمان افزایش خواهد یافت و شاهد گسترش صنعتی‌سازی خواهیم بود.

مسکن مهر در تعهد دولت

وزیر راه و شهرسازی ایجاد تحرک در بخش عرضه و تقاضا را دیگر برنامه دولت یازدهم در بخش مسکن ذکر کرد و گفت: تشکیل صندوق‌های زمین و مسکن در این زمینه از اهمیت خاصی برخوردار است و تاکنون دو صندوق در کشور راه‌اندازی شده است.

آخوندی توجه دولت به خانه اولی‌ها را جدی دانست و اظهار کرد: با رشد تعداد صندوق‌های زمین و مسکن قدرت خرید مردم افزایش پیدا می‌کند و این امر گامی اساسی به سوی خانه‌دار کردن مردم خواهد بود. وی درخصوص اتمام پروژه‌های مسکن مهر نیز گفت: دولت یازدهم خود را متعهد به ساخت و تحویل همه واحدهای مسکن مهر می‌داند و تمامی خدمات زیربنایی و روبنایی را برای تحقق این مهم ارائه خواهد داد.

وزیر راه و شهرسازی ابراز کرد: مهندسان قطعا موتور توسعه ملی در ایران هستند و دولت و جامعه از آنان انتظار زیادی برای تحول در بخش اقتصادی دارند که باید دین خود را به ملت ادا کنند. آخوندی یادآور شد: رشد و توسعه فناوری در یک کشور معلول عوامل زیادی نظیر نحوه آموزش، کارکرد بنگاه‌های اقتصادی، ساختار صنعتی، اجتماعی و فرهنگی کشور، نیروی زبده و ماهر و... است که تاکنون مهندسان ساختمان در بحث استفاده از فناور‌ی‌های نوین به سه نکته کلیدی کمتر توجه کرده‌اند. وی اظهار کرد: ساختار اقتصادی، بستر فرهنگی و نظام آموزش این سه نکته کلیدی در مهندسی و ساخت‌و‌ساز ملی در کشور است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. وزیر راه و شهرسازی گفت: سند چشم‌انداز توسعه سال ۱۴۰۴ کشور که برای بخش‌های مختلف طراحی شده، پیوست مهندسی ندارد و هیچ تصویری از مهندس سال ۱۴۰۴ که باید از چه مهارت‌ها یا دانشی برخوردار باشد یا چه نظام آموزشی برای وی طراحی شود، ترسیم نشده است.

آخوندی افزود: با مروری بر نحوه آموزش رشته‌های مهندسی ساختمان در کشورهای مختلف و باتوجه به رشد دانش الکترونیک و توسعه ارتباطات درمی‌یابیم که تقریبا متون درسی برای مهندسان در تمام کشورها یکسان است. وی گفت: آنچه عنصر رقابت بین مهندسان را تقویت می‌کند یا مهندسان آن کشور توسعه‌یافته را ماهرتر و در سطح دانش بالاتری در مقایسه با مهندسان دیگر قرار می‌دهد، چیست؟ جست‌وجوی پاسخ این سوال از سوی مهندسان بسیار حائز اهمیت است. آخوندی اظهار کرد: آمریکا پروژه‌ای به نام مهندس ۲۰۲۰ میلادی طراحی و اجرا کرده که تصویرسازی از یک مهندس ساختمان در سال مزبور است. بر این مبنا سیستم آموزشی را تعریف کرده که مهندسان باید براساس آن سیستم تربیت شوند تا به هدف مورد نظر دست یابند.

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: باید این وزارتخانه با کمک دانشگاه‌ها مدلی برای تبیین ویژگی‌های مهندس ساختمان ایران در سال ۱۴۰۴ طراحی کند زیرا مهارتی که یک مهندس ساختمان باید در به‌کارگیری فناوری‌های نوین و افزایش عمر مفید ساختمان کسب کند فراتر از متون درسی در دانشگاه‌ها است. آخوندی بیان کرد: اکنون موبایل به‌عنوان یک فناوری ارتباطی در مدت کمتر از ۱۰ سال جزئی از زندگی مردم ایران شده در حالی که صنعت ساختمان‌سازی نوین با پیشینه غنی بیش از یک‌هزار سال در ایران، هنوز نتوانسته وارد سبک زندگی مردم شود. وزیر راه و شهرسازی گفت: این مقایسه نشان می‌دهد که دلیل این نقیصه ناتوانی ما برای درهم‌آمیختگی فناوری‌های نوین ساختمانی با سبک زندگی مردم بوده است.