شرط حذف «عوارض متفرقه» در ساخت‌وساز

گروه مسکن، بهشاد بهرامی: مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران شرط حذف هزینه مربوط به «عوارض متفرقه» از پروانه‌های ساختمانی در بافت فرسوده را عدم درخواست برای اخذ «تراکم اضافه» عنوان کرد. عبادالله فتح‌اللهی مدیرعامل سازمان نوسازی با اعلام خبر اصلاحیه بخش نامه سال گذشته معاونت شهرسازی و معماری در خصوص دریافت «عوارض متفرقه» از پلاک‌های بافت فرسوده اظهار کرد: صدور مجوزهای ساختمانی در محدوده بافت فرسوده کاملا به صورت رایگان انجام می‌شود، اما از آنجا که مدیریت شهری با بارگذاری اضافی در این محدوده مخالف است، در صورتی که سازنده‌ای درخواست دریافت تراکم مازاد بر سقف تراکم تعیین شده در ضوابط طرح تفصیلی را داشته باشد، مشمول پرداخت «عوارض متفرقه» خواهد شد.

به گزارش «دنیای اقتصاد» از ماه‌های ابتدایی سال گذشته همزمان با اعلام ارائه تخفیف ۱۰۰ در صدی عوارض ساخت وساز در محدوده بافت فرسوده، شهرداری تهران بند جدیدی از عوارض را به برگه پروانه‌های ساختمانی تحت‌عنوان «عوارض متفرقه» اضافه کرد که اگرچه این عوارض به تمامی پلاک‌های شهر تهران مربوط می‌شد اما در محدوده بافت فرسوده با اعمال تخفیف ۱۰۰ درصدی دریافت عوارض، متناقض بود، چرا که در این صورت سازندگان در صورت ارائه درخواست نوسازی ملک فرسوده خود به شهرداری، مشمول پرداخت عوارضی به اندازه ۵ برابر رقم عوارض عادی ساخت‌وساز می‌شدند.

در سال گذشته، در بافت فرسوده تهران از یکسو سازنده‌ها بابت ۵۰ تا ۸۰ میلیون تومان عوارض ساخت، مشمول معافیت ۱۰۰ درصدی می‌شدند، اما در مقابل، حداقل دو برابر این رقم را بابت «عوارض متفرقه» به شهرداری پرداخت می‌کردند.

از این رو فتح‌اللهی مدیرعامل جدید سازمان نوسازی شهرداری روز گذشته با اشاره به اعمال تغییرات در بخشنامه «عوارض متفرقه» گفت: خط مشی کلی سازمان نوسازی تاکید ویژه بر استانداردسازی در بافت فرسوده است و مدیریت شهری با هرگونه بارگذاری جمعیتی اضافی در محدوده بافت فرسوده مخالف است، به همین دلیل بخشنامه عوارض متفرقه با اصلاحاتی به جز کاربری‌های تجاری از مجوزهای مسکونی دریافت نمی‌شود.

او ادامه داد: اما در صورتی که شهروندی درخواست افزایش تراکم بیش از ضوابط طرح تفصیلی را داشته باشد، مشمول پرداخت عوارض متفرقه خواهد شد.

او با اشاره به استاندارد نبودن پارسل‌بندی ونقشه‌های بافت فرسوده تصریح کرد: با توجه به این موضوع در برخی محدوده‌های خاص بافت فرسوده با مجوز شورای‌عالی شهرسازی و معماری امکان افزایش سطح اشغال از ۶۰درصد به ۱۰۰ درصد وجود دارد، اما این موارد جزء استثنائات محدوده بافت فرسوده است که در این صورت نیز سازنده مشمول پرداخت عوارض متفرقه می‌شود. به گزارش «دنیای اقتصاد» اخذ عوارض متفرقه در خارج از بافت فرسوده کماکان ادامه دارد. بهای این عوارض معادل ۵ تا ۱۰ درصد قیمت تمام شده مسکن است.

فرسودگی ۲۲ درصد پلاک‌های پایتخت

فتح‌اللهی به آمار نوسازی شهر تهران در ۸سال گذشته اشاره کرد و افزود: براساس آخرین اطلاعات مصوب شده از مساحت ۶۴هزار هکتاری شهر تهران، ۳ هزار و ۲۶۸ هکتار بافت فرسوده است که ۵ درصد از مساحت تهران را شامل می‌شود. از سوی دیگر براساس آخرین سرشماری در سال ۹۰ معادل ۱۵ درصد جمعیت پایتخت در این محدوده زندگی می‌کنند. او اضافه کرد: مجموعا ۹۳۰هزار پلاک در سطح شهر تهران وجود دارد که از این تعداد ۲۲ درصد پلاک‌ها (معادل ۲۰۶ هزار پلاک) در بافت فرسوده قرار گرفته‌اند.

مدیرعامل سازمان نوسازی با بیان اینکه براساس برنامه باید سالانه ۱۰ درصد از مساحت بافت فرسوده نوسازی شود، تصریح کرد: با این وجود به‌دلیل برخی موانع موجود در امر نوسازی همچون ارائه تسهیلات بانکی، از مجموع ۲۰۶ هزار پلاک فرسوده در پایتخت تاکنون نزدیک به ۶۱ هزار پلاک(حدود ۳۰درصد) در طول ۸ سال گذشته نوسازی شده است.

او به روند صعودی تجمیع پلاک‌های بافت فرسوده (تخریب دو یا چند پلاک مجاور هم برای نوسازی گسترده) از سال ۸۷ تاکنون اشاره کرد و گفت: در سال ۸۷ حدود ۲ درصد از پلاک‌های کل شهر تجمیع شدند، اما با ارائه برخی تسهیلات تشویقی این روند در سال ۹۲ به حدود ۵۱ درصد رسیده است.

او افزود: از سال ۹۲ تاکنون نیز از مجموع ۳۶ هزار و ۳۶۱ پلاک که برای تخریب آنها پروانه ساختمانی دریافت کرده‌اند؛ ۸ هزار و ۹۲۵ پلاک در محدوده بافت فرسوده

بوده‌اند.

فتح اللهی در بخش دیگری از صحبت‌های خود مجموع تخفیفاتی را که شهرداری در طول سال‌های گذشته در بخش عوارض ساختمانی بافت فرسوده به مردم داده است ۳۰۰ میلیارد تومان دانست و گفت: پیش‌بینی شده است در سال جاری به ۲۰۰ هزار واحد مسکونی تسهیلات نوسازی در سطح کشور ارائه شود که از این تعداد ۵۰ هزار واحد سهمیه شهر تهران است.

ما مسوول خانه‌دار کردن مردم نیستیم

مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان اینکه با وجود سرعت‌گرفتن روند نوسازی در بافت فرسوده شهر تهران از برنامه عقب هستیم، اظهار کرد: از سال ۸۴ تاکنون نزدیک به ۲ میلیون مترمربع بنا معادل ۲ هزار و ۵۰۰ واحد در این محدوده توسط سازمان نوسازی و تحویل شده‌اند این در حالی است که براساس برنامه‌ریزی‌ها باید تاکنون ۹ هزار واحد نوسازی و تحویل می‌شد. او رویکرد جدید سازمان نوسازی را تبدیل سازمان به ستاد هماهنگی نوسازی و بهسازی عنوان کرد و گفت: در این رویکرد با دوری از مداخله مستقیم در روند نوسازی‌های شهر تهران سعی داریم تا مردم را در روند نوسازی توانمند سازیم.

به گفته فتح اللهی روند نوسازی در مناطق ۱۷، ۱۵، ۲۰ و ۱۸ سرعت گرفته است.

نظارت بر برخی پروژه ها

او با دسته بندی پروژه‌های نوسازی در بافت فرسوده گفت: یک بخش از پروژه‌ها توسط مردم عملیاتی می‌شود و دسته دیگر پروژه‌هایی است که مردم با سازمان نوسازی قرارداد می‌بندند. بنابراین این سازمان فقط برروند اجرایی نوع دوم پروژه‌ها نظارت خواهد کرد.