شرط تداوم ریزش مسکن
دنیای اقتصاد- معاون سابق وزارت مسکن با اشاره به اینکه معاملات از روی حسی که متعاملین نسبت به وضع فعلی قیمت پیدا کرده‌اند، در حال رونق گرفتن است، اعلام کرد: دوره چهارم سیکل رونق‌-رکود کامل شده و با توجه به اینکه درجه تبعیت قیمت‌مسکن از نرخ تورم به حدتعادل نزدیک شده در صورت تداوم کاهش تورم، قیمت مسکن باز هم دچار افت‌نسبی خواهد شد؛ در غیر این صورت، عدم تغییر سطح فعلی قیمت مورد انتظار است. با این حال، ارقام بانک مرکزی درباره نزول نرخ تورم نقطه به نقطه از خردادماه تاکنون، افت بیشتر قیمت مسکن را تقویت می‌کند.
پاسخ خواجه‌دلویی به «دنیای‌اقتصاد»: سمت‌وسوی ماه‌های آینده بازارمسکن چگونه است؟
شروط ریزش دوباره قیمت مسکن

معاون سابق وزارت مسکن: افت بیشتر قیمت فقط در صورت پایین آمدن تورم
سیکل چهارم رونق - رکود تکمیل شد


گروه مسکن- فرید قدیری: معاون سابق وزارت مسکن درباره اختلاف‌نظرهایی که این روزها نسبت به حرکت بعدی منحنی نوسان قیمت مسکن در تهران مطرح است، ضمن مشروط کردن سرنوشت آتی قیمت به نرخ تورم، گزینه میانه‌ای را متصور است که براساس آن، متعاملین مسکن تا پایان امسال با «تثبیت‌نسبی» قیمت مواجه خواهند بود.
منوچهر خواجه‌دلویی درباره پیش‌بینی ثبات‌نسبی قیمت مسکن معتقد است: سربه‌سر شدن شاخص تورم با شاخص قیمت مسکن در تهران طی مهرماه امسال، درجه تبعیت قیمت ملک از نرخ تورم را به حد تعادل خود نزدیک کرده و باتوجه به خوش‌بینی‌‌های اقتصادی نسبت به برنامه‌های دولت برای مهار تورم، چنانچه سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات در ماه‌های آینده کاهش پیدا کند، قیمت مسکن نیز دچار افت نسبی خواهد شد در غیر این‌صورت، تداوم وضع موجود به معنی «عدم تغییر سطح فعلی قیمت» مورد انتظار است.
معاون سابق امور مسکن در وزارت مسکن وقت که در حال حاضر به دلیل نوع فعالیت، کماکان از تحولات روزانه بازار ملک و تحلیل‌های آتی بازار اطلاع دارد، در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اعلام کرد: از سال۷۰ که وزارت مسکن موفق شد امکان ثبت ماهانه قیمت مسکن و در نتیجه محاسبه میانگین سالانه آن را برای خود فراهم کند، تاکنون چهار دوره جهش قیمت مسکن اتفاق افتاده است که دو جهش در همین هشت سال گذشته بوده است و جهش آخر نیز با بیشترین نرخ‌رشد همراه شد طوری که بازار از دی‌ماه سال۹۰ مرحله چهارم صعود قیمت مسکن را تجربه کرد و تا نیمه امسال این صعود با شیب تند و بی‌سابقه در مقایسه با سه‌جهش قبلی ادامه پیدا کرد اما در حال‌حاضر به واسطه شیب تند کاهش قیمت در چهارماه اخیر، دوره سیکل چهارم رونق‌-رکود کامل شده و منحنی قیمت به پایین بازگشته است.
خواجه‌دلویی تصریح کرد: جهش اول قیمت مسکن در ابتدای دهه۷۰ اتفاق افتاد، جهش دوم در فاصله سال‌های ۷۷ تا ۸۲ و جهش سوم از ۸۵ تا ۸۷ رخ داد، جهش آخر نیز از اواخر سال۹۰ شروع شد و تا حدود نیمه‌های سال۹۲ ادامه پیدا کرد که بالاترین نرخ رشد قیمت مسکن طی همین دوره اخیر به ثبت رسید.
معاون سابق امور مسکن با تاکید بر اینکه در طول ۲۲ سال گذشته، فقط در یکسال، قیمت مسکن با رشد منفی روبه‌رو شد، گفت: اگر چه در برخی سال‌ها، متوسط ماهانه یا فصلی قیمت مسکن کاهش پیدا کرده و نرخ رشد منفی شده، اما در مقیاس سالانه و ۱۲ماهه، فقط در سال۸۸، بازار شاهد نرخ رشد منفی قیمت مسکن بود و در مابقی سال‌ها، قیمت ملک برحسب اینکه رونق بوده یا رکود، روند افزایشی خود را حفظ کرده و با شیب جزئی یا تند، همواره در حال صعود بوده است. در سال۸۸ میانگین قیمت مسکن در تهران ۱۲ درصد ارزان شد.
خواجه‌دلویی درباره اوضاع فعلی بازار مسکن نیز چنین گفت: الان دو منحنی نرخ رشد قیمت مسکن و نرخ تورم به هم رسیده‌اند و در هیچ دوره‌ای شاخص قیمت مسکن کمتر از شاخص تورم نبوده است حتی در سال۸۸ که قیمت مسکن برای اولین‌‌بار رشد منفی را تجربه کرد، شاخص آن کمتر از شاخص تورم نشد و در واقع اگر چه در آن سال ارزش اسمی ملک در تهران افت کرد، اما ارزش‌ واقعی همچنان افزایشی بود. یعنی همیشه منحنی قیمت مسکن خود را با منحنی تورم اصلاح کرده و بالاتر یا حداقل هم‌سطح با تورم بوده است.
وی افزود: الان که میزان نرخ رشد قیمت مسکن نسبت به سال۹۰ و همچنین نرخ تورم بر پایه سال۹۰، به هم رسیده‌اند، یک تحلیل این است که دلیلی برای کاهش بیشتر قیمت مسکن وجود ندارد و بر مبنای همین تحلیل است که هم‌اکنون معاملات گرم شد و بازار از روی حسی که نسبت به قیمت پیدا کرده، رونق گرفته است. یک تحلیل هم ثبات مطلق را پیش‌بینی می‌کند. در این میان با توجه به اینکه تورم در حال کنترل شدن است، جهش قیمت مورد انتظار نیست ضمن اینکه هزینه تامین مصالح‌ساختمانی و همین‌طور شاخص دستمزد نیز زمینه افزایشی ندارد.
خواجه‌دلویی در عین حال براساس پیش‌بینی جامع‌تر تصریح کرد: چون تورم دارد کنترل می‌شود، در صورتی که منحنی نرخ تورم نزول کند، منحنی قیمت مسکن نیز معادل درصدی از آن، پایین خواهد آمد، اما تدریجی و نه به‌‌شکل جهشی.