گزارشی از وضعیت بافت شهری و قیمت املاک در منطقه ۱۷
در حقیقت این سه خط عبوری منطقه ۱۷ را همچون جزیره مثلثی شکل از سایر مناطق تمییز داده است.
1 /39 درصد از کل مساحت این منطقه مسکونی است. به طوری که حدود 255هزار نفر در 59/310هکتار زندگی میکنند. در این گزارش وضعیت بافت شهری و همچنین قیمت املاک موجود در این منطقه را بررسی کردهایم: منطقه17 شهرداری تهران در جنوبغرب تهران و در مجاورت مناطق 9، 10، 11، 16، 18 و 19 واقع شده است.
تراکم جمعیتی منطقه ۳۶۱نفر در هر کیلومتر مربع است که این رقم چهار برابر تراکم جمعیتی متوسط شهر تهران است. این در حالی است که این تراکم جمعیتی در مساحتی حدود ۱/۱درصد از کل مساحت شهر تهران زندگی میکنند.
تاریخچه شکلگیری مناطق جنوبی تهران که منطقه 17 را نیز شامل میشود به زمان حاکمیت عبدالملک بن مروان بازمیگردد. در آن زمان سختگیریهای بسیار بر شیعیان باعث شد تا عدهای از آنها راهی ایران شوند و در منطقه «جی اولیا» نزدیک شهرری سکونت گزینند.
پس از فوت امامزاده حسن این منطقه تبدیل به یکی از زیارتگاههای شیعیان شد و به دنبال آن هستههای اولیه سکونت گزینی در این منطقه شکل گرفت. در فاصله سالهای ۱۳۳۵ تا ۱۳۴۸ همزمان با مهاجرت به تهران بر اثر تاثیرات حاصل از اصلاحات اراضی سالهای ۴۲-۱۳۴۰، جمعیت منطقه افزایش یافته و به اراضی با کاربری شهری تبدیل شد.
تغییر کاربری اراضی منطقه از کاربری کشاورزی به کاربریهای شهری در طول سالهای بعد از 1348 نیز ادامه یافت تا اینکه در سال 1358 تقریبا تمامی اراضی منطقه تغییر کاربری یافته و به اراضی مسکونی و شهری تبدیل شدند.
وضعیت آب و هوایی منطقه
کویر، کوه و بادهای مرطوب غربی سه عاملی هستند که بر آب و هوای تهران و البته این منطقه تاثیر گذارند، اما به علت دوری منطقه 17 از کوههای البرز تاثیرات کویری در منطقه غالب است. جهت اصلی وزش باد در تهران از غرب به شرق است و گاهی نیز مسیر جنوب به شمال به خود میگیرد.
عمر بیش از ۳۰سال۶۰درصد ساختمانها
سرانه فضای سبز در این منطقه حدود 32/1مترمربع و سرانه واحدهای مسکونی 16/12مترمربع است، در حالی که میانگین این سرانهها در سطح شهر تهران به ترتیب 15 و 20مترمربع است.
تعداد ۴۲هزار و ۲۷۵واحد مسکونی در سطح منطقه موجود است که از این تعداد تنها ۹/۲۲درصد دارای اسکلت فلزی و بتنآرمه و ۶۰درصد از ساختمانهای منطقه نیز عمر بیشتر از ۳۰سال دارند. با در نظر گرفتن ساختارهای کالبدی، جمعیتی، اقتصادی و زیرساختی، منطقه۱۷ شهرداری بالاترین میزان آسیبپذیری در برابر عامل خطرآفرین زلزله را در بین مناطق شهر تهران دارد.
مشکلات و معضلات منطقه
مشکلات اصلی و ریشهای از دو منشا فرسودگی بافت و گذر دو خط آهن تهران- تبریز و تهران- اهواز است. عبور این دو خط راهآهن سطحی برابر با ۲۲۲هزار و ۹۱۰متر مربع از منطقه را اشغال کرده است که باعث کاهش سرانههای خدماتی لازم در سطح منطقه شده است. سکونتگاههای اطراف این دو خط دارای مشکلات خاص از قبیل مشکلات زیستمحیطی و کالبدی است و این دو خط همراه با بزرگراه آیتا... سعیدی حصار مثلثی شکلی را برای منطقه ایجاد کرده است.
بالا بودن تراکم جمعیتی، سکونت دهکهای پایین درآمدی در منطقه، آسیبپذیری بالای منطقه در برابر وقوع خطر زلزله، عرض کم معابر، انفصال بافت کاربری منطقه با شهر تهران و تجهیز آن به سه زیر منطقه شمالی، مرکزی و جنوبی به واسطه عبور دو خط راهآهن، کمبود مراکز خدماترسانی، بهداشتی و امدادرسانی، کمبود مکانهای ورزشی، آموزشی، فرهنگی و تفریحی و عدم توزیع مناسب کاربریهای خدمات در سطح نواحی و محلات از جمله مشکلات این منطقه از جنوب تهران است.
یکی از معضلات اساسی و مهم مناطقی که راهآهن از آنها عبور میکند، گسیختگی بافت شهری است. خط تهران- تبریز در حد فاصل قلعهمرغی تا جاده ساوه سبب گسیختگی محلههای قلعهمرغی، خزانه، آذری و امامزاده حسن شده و در بافت موجود جدایی ایجاد کرده است.
راهآهن، چاقوی منطقه ۱۷
به گفته کارشناسان، ایجاد اختلال در ترافیک اتومبیل و تردد عابران پیاده از مشکلات دیگر وجود راهآهن در این منطقه است. چرا که هریک از خطوط راهآهن تعدادی از خیابانهای اصلی و فرعی و نیز بسیاری از کوچهها و معابر را در سطح منطقه قطع کرده است. بسیاری از مقاطع نیز فاقد زیرگذر و روگذر هستند و تقاطعی هم سطح راهآهناند. ساکنان خانههای فرسوده این منطقه هنوز از یاد نبردهاند که قرار بود این منطقه ساماندهی شود.
از سوی دیگر، نبود ضابطه مشخص برای ساختوسازهای واحدهای مسکونی و غیرمسکونی مجاور حریم راهآهن باعث شده است، مسافران قطار از لحظه ورود به بافت شهری تهران و نیز منطقه ۱۷ و محله امامزاده حسن، منظرهای نامطلوب را مشاهده کنند. بدنههای ساختمانهای مجاور که اغلب پشت به راهآهن ساخته شدهاند مجموعهای از مصالح کمدوام و نازیبا هستند. ساکنان محلههای اطراف راهآهن اغلب اقشار محروم و کمدرآمدند که در خانههای کوچک زندگی میکنند که هر روز صدای آهن بر دیوار خانه آنها چنگ میزند.
ناحیه یک، نبض اقتصادی منطقه 17
ناحیه یک شهرداری منطقه ۱۷ از شمال به خیابان قزوین و خیابان آذری، از جنوب به خیابان ابوذر، خیابان سجاد جنوبی و خیابان شهید مرادبیگی، از شرق به خیابان شهید مهماننوازان و خیابان شهید احمدی و از غرب به جاده ساوه (بزرگراه آیتا... سعیدی) محدود میشود و در این ناحیه محلات آذری، امامزاده حسن، هشت متری طوس، یافتآباد و سجاد جنوبی وجود دارد.
اهمیت این ناحیه به دلیل وجود واحدهای بزرگ صنعتی، کارخانههایی با کارکردهای فرامنطقهای و انبارهای کالا در حاشیه جنوبی خیابان قزوین و در بزرگراه آیتا... سعیدی، واحدهای تولیدی و تجاری بازار مبل یافتآباد و واحدهای تولیدی- تجاری کیف و کفش امینالملک در این ناحیه است.
در این ناحیه جمعیتی بالغبر ۶۳هزار و ۴۵۸نفر زندگی میکنند. بر این اساس میتوان گفت که ساکنان این ناحیه، ۲۵درصد از جمعیت منطقه را تشکیل میدهند. محله سهراه آذری با جمعیتی در حدود ۷هزار و ۱۰نفر کمجمعیتترین محله ناحیه و محله یافتآباد با جمعیتی بالغبر ۱۴هزار و ۳۳نفر پرجمعیتترین محله این ناحیه به شمار میرود.
تراکم جمعیت ناحیه به 259نفر در هکتار میرسد که از این حیث کمتراکمترین ناحیه شهرداری منطقه است. یافتآباد کمتراکمترین و هشتمتری طوس پرتراکمترین محله این ناحیه است.براساس نتایجی که شهرداری منطقه در سال 81 به دست آورده، 69درصد فضای ناحیه مسکونی، 12درصد تجاری (بازار مبل، کیف و کفش)، 5/10درصد کارخانجات و فضاهای صنعتی، 5درصد مراکز اداری، 3درصد فضای سبز و 5درصد زمینهای بایر و غیرقابل استفاده بافت این ناحیه را تشکیل میدهند.
همچنین وضعیت املاک در این ناحیه تقریبا مشخص است و اکثر آنها دارای سند مالکیت هستند. ۶۲درصد از جمعیت این ناحیه مالکان عرصه و اعیان، ۵/۷درصد آنها مالکان اعیان و ۳۰درصد آنها اجاره نشین هستند که در این میان ۶۹درصد بناهای این ناحیه واحدهای دو یا چند طبقه، ۳۰درصد را بناهای یک طبقه تشکیل دادهاند و تنها یک درصد از بناهای موجود متعلق به مجموعههای آپارتمانی است.
نوسازی در این ناحیه خیلی کم و محدود است و تنها 10درصد از کل بناهای موجود را شامل میشود. بناهایی با عمر 10 تا 30 سال 42درصد و بناهای بالای سی سال 48درصد را در بر میگیرد.
یافتآباد چگونه مبل شد؟
بازار مبل یافتآباد پدیدهای نوظهور و در عین حال کمنظیر است. وسعت تقریبی بازار 40هکتار است. این بازار شامل مجموعهای از فروشگاهها و کارگاههای تولید و عرضه مبل است که در دو سوی خیابان یافتآباد و خیابانهای منشعب از آن، گسترش یافته است. صنعت نوپای مبل در ایران به واسطه تحولات فرهنگی و اجتماعی و تغییر در الگوهای رفتاری مردم در مراحل رشد اولیه بود. محدودیتی که به واسطه طرح جامع و تفضیلی تهران برای گسترش فعالیتهای کارگاهی در طول میدان حسنآباد تعیین شده بود از یک طرف و فراهم بودن ساختمانهای واحدهای دامپروری در ناحیه یافتآباد که در آن مقطع بیاستفاده مانده بود از سوی دیگر، شرایط را برای استقرار کارگاههای تولیدی مبل فراهم کرد.
صرفهجوییهای ناشی از هم مکانی محل تولید و عرضه و مکانیزمهای اجتماعی عمدهترین دلایل تمرکز کارگاه و فروشگاهها در نزدیکی یکدیگر در ناحیه یافتآباد بودهاند. این بازار از طریق بازار امینالملک به محور خیابان قزوین که از مکانهای قدیم شهر تهران است، متصل است و همچنین قرار گرفتن محور جاده قدیم ساوه در سمت دیگر آن باعث شده است این بازار از این محور به دیگر مناطق مختلف شهر متصل شود.
خیابان یافتآباد
بازار خرید و فروش املاک تجاری در این ناحیه بسیار متفاوت است، زیرا املاک خیابان یافتآباد بدون حضور مشاورین املاک به فروش میرسد و این بدان معنی است که خریدار و فروشنده به توافق میرسند و پس از آن به یکی از دفاتر ثبت اسناد رسمی کشور مراجعه میکنند و اقدامات لازم را برای تغییر مالکیت انجام میدهند. از این رو قیمت فروش این مرکز تجاری مشخص نیست و برخی از صاحبان واحدهای تجاری بازار بزرگ یافتآباد از معلوم نبودن قیمت سخن میگویند و معتقدند که هیچ کدام از صاحبان این واحدها خواهان فروش ملک تجاری خود نیستند.
املاک تجاری متری چند؟
مدیر املاک فاتح یکی از املاک واقع در خیابان ابوذر درگفتوگو با دنیای اقتصاد گفت: قیمت این واحدهای صنفی مشخص نیست، از این رو معاملهای صورت نمیگیرد و اگر هم نقل و انتقالی باشد، بدون حضور مشاورین و طبق توافقهای خریدار و فروشنده صورت میگیرد. وی افزود: در بهترین نقطه این بازار واحدهای تجاری به قیمت 10میلیون تومان بابت هر متر مربع در ابتدای سالجاری معامله شد. یکی از مشاورین املاک سعادت واقع در خیابان امینالملک در گفتوگو با دنیای اقتصاد گفت: قیمت هر متر مربع آپارتمان در محدوده امامزاده حسن از 700هزار تومان در کوچهها و گذرهای کم عرض تا یک میلیون تومان در گذرها و خیابانهای مناسب است.
وی افزود: در حقیقت امکانات و شرایط مکانی آپارتمان باعث تفاوت ۳۰۰هزار تومانی واحدهای مسکونی در این منطقه شده است.
این مشاور املاک افزود: واحدهای تجاری دیگری در این منطقه وجود دارد که معمولا با واحدهای مسکونی آن خرید و فروش میشود. از این رو به غیر از بازار یافتآباد در سایر نقاط شمال غرب منطقه 17، خریدوفروش واحدهای تجاری و مسکونی با هم صورت میگیرد.
وی تصریح کرد: در ۲ ماه اول سال جاری مانند رسم هر ساله رکود نسبی بر بازار حاکم بود اما در ماههای خرداد و تیر رونق بر بازار مسکن سایه افکند و تعداد معاملات انجام شده به رقم قابل ملاحظهای رسید. شهریورماه، ماه پایانی فصل نقلوانتقالات با رکود مجدد بازار مسکن مواجه شد.
ناحیهای با آسیبهای اجتماعی فراوان
ناحیه ۲ شهرداری منطقه ۱۷ از شمال به خیابان ابوذر، خیابان سجاد جنوبی و خیابان حمید عسگری، از جنوب به بزرگراه زمزم، از شرق به خیابان شهید فلاحی و خیابان تولی خانلو و از غرب به بزرگراه آیتا... سعیدی محدود میشود. در این ناحیه محلههایی چون وصفنارد، سجاد جنوبی، جلیلی، نهر بهشتی، گلچین، زهتابی و زمزم وجود دارد.
وجود واحدهای تولیدی- صنعتی، کارگاههای تراشکاری، کارگاههای تولید کفش، انباریهای کالا و ... از خصوصیات مهم این ناحیه است. همچنین پایانه حملونقل شهری میدان جلیلی، فضای سبز و بوستانهای محلی به جا مانده از ده قدیمی وصفنارد و مرکز کشاورزی زمزم را از نکات برجسته ناحیه 2 شهرداری منطقه 17 میتوان برشمرد. در کنار این خصوصیات عبور خط راهآهن تهران-اهواز و منطقه پرآسیب سهراه سرگردان و میدان جلیلی به عنوان نکات منفی این ناحیه وجود دارد.
در این ناحیه جمعیتی بالغ بر ۱۰۳ هزار و ۷۷۸ نفر در آن زندگی میکنند.
بر اساس آمارهای رسمی کشور تعداد جمعیت این محدوده از سال 59 تا سال 81 رو به کاهش بوده است، به طوری که جمعیت منطقه در سال 59 نزدیک به124هزار و 767هزار نفر و در سال 65 حدود 127هزار و 561نفر بوده است و در سال 75 تعداد 116هزار و 796 نفر در این ناحیه زندگی میکردند. مسوولان مدیریت شهری علت افزایش جمعیت بین سالهای 59 و 65 را گسترش ناحیه و محلاتی چون وصفنارد و زمزم عنوان میکنند.
تراکم این ناحیه نیز مانند ناحیه یک بسیار بالا است و ۳۳۴ نفر در هکتار زندگی میکنند. در بین محلات این ناحیه محله ۱۴ (از غرب به بزرگراه سعیدی، در شرق به خیابان فردمحمدی و از شمال به خیابان عسگری و از جنوب خیابان فرخنده محدوده این محله است) که با ۱۴۳ نفر در هر هکتار کمتراکمترین محله و محله ۱۹ از شمال به خیابان ابوذر، از جنوب به خیابان مطهری، از شرق به خیابان عیوضخانی و خیابان فلاحی محدود میشود، با ۵۱۲ نفر پرتراکمترین محلههای این ناحیه محسوب میشود.
بافت مسکونی بیشترین سهم کاربریهای موجود در ناحیه را دارد. 71درصد میزان برآورد چنین بافتی است. وجود مغازهها در خیابانهای اصلی و کوچهپسکوچههای ناحیه تشکیلدهنده بافت تجاری است که 5/15درصد مساحت ناحیه را دربرگفته است. 5درصد فضای سبز، 4درصد بافت صنعتی، یک درصد بافت اداری و 5/3درصد سایر موارد از فضای موجود در محله را به خود اختصاص داده است.
اکثر بناهای موجود در این ناحیه را ساختمانهای ۲ تا ۳طبقه تشکیل دادهاند.
۷۱درصد از بناها چنین وضعیتی دارند و تنها ۲۶درصد بناها را ساختمانهای یکطبقه شامل میشوند و ۳درصد باقیمانده به صورت مجتمعهای آپارتمانی در وصفنارد و زمزم است.
برخلاف دیگر ناحیههای این منطقه، نوسازی این ناحیه از چند سال پیش آغاز شده است و در حدود 20درصد از بناها عمری زیر 10سال دارند که 44درصد از ساختمانهای ناحیه را تشکیل میدهند که بین 10تا 30سال قدمت دارند و بقیه ساختمانها قدیمیتر هستند و 36درصد از واحدهای مسکونی بالای 30سال عمر دارند.اکثر اهالی در منازل خود زندگی کرده و بناهایشان دارای سند قانونی است. 56درصد چنین وضعیتی دارند. 6درصد از آنها دارای ملکی اعیان هستند و 32درصد آمار اجارهنشینهای ناحیه است. 2درصد از ساکنین ناحیه مثل نظامیان و معلمان در آپارتمانهای دولتی زندگی میکنند.
مدیر آژانس فلاح در گفتوگو با دنیایاقتصاد گفت: املاک مسکونی در این ناحیه با توجه به امکانات آنها قیمتگذاری میشود و من نمیتوانم قیمت واحدی را ارائه دهم. کوچههای تنگ و گذرهای باریک در مقابل آپارتمانهایی نوساز با امکانات پارکینگ قرار میگیرند که باعث تفاوت قیمت ۴۰۰هزار تومانی میشوند.
وی افزود: در شرایط کنونی میتوان واحدهای مسکونی بین 700هزار تومان الی یکمیلیون و 100هزار تومان خریداری کرد.
وی تصریح کرد: میزان رهن و اجاره هم مانند خرید و فروش بستگی به شرایط ملک دارد. درحالحاضر میتوان یک واحد مسکونی
120-100متر مربعی با بهترین امکانات منطقهای را با قیمت 12میلیون تومان رهن کرد و هرچه این امکانات کمتر و متراژ خانه کوچکتر باشد، قیمت رهن نیز کاهش مییابد.
وی به قیمت املاک مسکونی در این ناحیه در سال ۸۱ اشاره کرد و گفت: خریداران بابت هر متر مربع واحد مسکونی از ۲۴۰هزار تومان در محله گلچین تا حداکثر ۴۳۰هزار تومان در خیابان سجاد جنوبی پرداخت میکردند. همچنین یک مسکن ۶۵مترمربعی در ناحیه بدون پیشپرداخت تا سقف ۱۲۰هزار تومان در ماه و یا ۳ الی ۴میلیونتومان رهن کامل اجاره داده میشد. پس میبینید در این ۵سال رشد قیمت از چند درصد فراتر رفته و در برخی مناطق به ۳برابر رسیده است.
ناحیه 3، ناحیه نوسازی
ناحیه ۳ شهرداری منطقه ۱۷ از شمال به خیابان قزوین، از جنوب به نیروی هوایی و خیابان زمزم، از شرق به بزرگراه نواب و از غرب به خیابان شهید فلاحی، ابوذر، خیابان شهید احمدی و خیابان مهماننوازان محدود میشود.
در این ناحیه محلههایی چون دوراهی قپان، باغ خزانه، بلورسازی، عباسی و هلال احمر، هشتمتری جعفری و جزیره، مقدم شمالی، ساکنان اصلی در آن حضور دارند. خانههای ملکی اعیانی 10درصد را تشکیل دادهاند. نکته قابل تامل حضور 25درصد از اجارهنشینها در ناحیه است.
وجود بازار آهن و آلومینیوم و بازار پوشاک از خصوصیات اقتصادی این ناحیه است، اما آنچه این ناحیه را از دیگر ناحیههای منطقه متمایز کرده، تخریب و نوسازی قسمتی از محلات شرق ناحیه و بهرهوری از پروژه نواب در شرق ناحیه است.
محله بلورسازی با 6/42هکتار بزرگترین محله ناحیه و محله 8 در منتهیالیه غربی منطقه با 6/20هکتار کوچکترین محله این ناحیه است.
۸۸هزار و ۱۰۱نفر آخرین آماری است که از جمعیت این ناحیه در سال ۸۱ به دست آمده است. در سال ۵۹ جمعیت ناحیه ۱۴۰هزار و ۸۷نفر بوده است که به تدریج در سالهای بعد کاهش یافته است. در آمار سالهای ۶۵، ۱۲۵هزار و ۹۸۸نفر و در سال ۷۵ جمعیت ناحیه به ۹۹هزار و ۱۵۳نفر رسید و این اعداد نشاندهنده این واقعیت است که جمعیت این ناحیه همچون ناحیههای دیگر منطقه کاهش یافته است.
با وجود کاهش جمعیت ناحیه اما تراکم جمعیت در سال 81، 359نفر در هر هکتار بوده است که نشان میدهد این ناحیه نیز پرتراکمترین ناحیه شهرداری است.بافت فیزیکی مسکونی ناحیه 70درصد است. بافت تجاری به عنوان دومین بافت محله 14درصد از آن را شامل میشود. بافت اداری با 5درصد، بافت صنعتی نیز با 5درصد، بافت نظامی با یکدرصد، زمینهای بایر با 5/3درصد و فضای سبز با 5/1درصد سایر بافتهای موجود ناحیه را تشکیل میدهند.
اغلب بناهای موجود در منطقه را بناهای چند طبقه تشکیل دادهاند، به طوری که ۷۱درصد بناهای ناحیه چنین وضعیتی دارند. بناهای یک طبقه تنها شامل ۲۶درصد از بناهای موجود در ناحیه است. مجتمعهای آپارتمانی به ندرت در بعضی محلات مانند کوی شهربانی دیده میشود و آن هم تنها ۳درصد از بافت موجود است.
این ناحیه با توجه به اینکه از محلات قدیمی تشکیل شده است، دارای عمری بسیار و در نتیجه بناهایی با قدمت بیش از سیسال است که 46درصد بناهای این ناحیه را در برمیگیرد. گسترش ناحیه در دهه 50بوده و سایر بناها نیز عمری بین 10 تا 30 سال دارند و تنها 11درصد بناهای این ناحیه نوساز است که اکثرا در محلاتی چون بلورسازی و باغخزانه دیده میشود. در سایر محلات نوسازی به صورت نقطهای آغاز شده است.مدیر آژانس وحید در گفتوگو با دنیایاقتصاد گفت: قیمت واحدهای مسکونی در این ناحیه متفاوت است، از یکسو کوچههای باریک و گذرهای پرپیچ و خم و از سوی دیگر خیابانها و کوچههای موازی محله باغ خزانه قرار دارد از این رو فروشندگان بابت هر متر مربع 700هزار تومان تا یکمیلیون و 200هزار تومان دریافت میکنند.
وی افزود: هرچند که واقعیت امر به گونهای است که میان قیمت پیشنهادی فروشندگان و قیمت واقعی ۵۰ الی ۱۰۰هزار تومان، اختلاف است.
مدیر املاک با بیان اینکه بازار مسکن هماکنون در شرایط رکود به سر میبرد، خاطرنشان کرد: تا زمانی که قیمت مسکن بالا است و نقدینگی مردم پاسخگوی این افزایش قیمت نیست، رکود بر بازار مسکن ادامه دارد.
خط راهآهن تهران - اهواز
وی افزود: همهچیز بستگی به شرایط ملک دارد زیرا در این منطقه 2 خط عبور قطار تهران- اهواز و تهران- تبریز میگذرد و همچنین تراکم جمعیت و عدم وجود فضای سبز مناسب، تفرجگاههای طبیعی و... از آسیبهای دیگر منطقه است.
وی تصریح کرد: میزان رهن و اجاره واحدهای مسکونی نیز همچون خرید و فروش این واحدها متفاوت است، اما میتوان بابت ۷۰متر مربع واحد مسکونی مبلغ ۱۰میلیون تومان پرداخت کرد که در برخی شرایط این رقم افزایش مییابد و در برخی شرایط کمتر از این رقم دریافت میشود که این شرایط همان ویژگیها و امکانات واحد مسکونی است.
وی تاکید کرد: باغ خزانه گرانترین محله این منطقه است که واحدهای مسکونی با قیمت یکمیلیون و 300هزار تومان نیز معامله میشود و این به دلیل خیابانها و گذرهای مناسب این ناحیه است. اینها مشخصات و ویژگیهای منطقه 17 شهرداری تهران است، منطقهای که از سوی مسوولان شهری با نام جزیره خطاب میشود. جزیرهای مثلثی شکل محصور در دو خط راهآهن و یک بزرگراه.
ارسال نظر