قوانین برای کاردان‌های فنی بازدارنده است

گروه مسکن- سمیه فراهانی: مهم‌ترین مشکل صنعت ساختمان در کشور تربیت نیروی انسانی فنی و ماهر است که بر این اساس با همکاری وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت کار و امور اجتماعی، کارگران فنی و ماهر تربیت می‌شوند. به گزارش دنیای اقتصاد، وزیر مسکن و شهرسازی در محل برگزاری آزمون اخذ پروانه کسب کاردان‌های فنی ساختمان و مهندسان ناظر با بیان این مطلب گفت: آزمون ورودی مهندسان و اخذ پروانه کسب از نظام مهندسی بسیار بااهمیت است، زیرا قرار است این مهندسان بر روند ساخت از طراحی تا اجرا نظارت داشته باشند.

از این رو فارغ‌التحصیلان رشته‌های مرتبط با ساختمان در دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا به ترتیب باید سه، دو و یکسال پس از اخذ مدرک دانشگاهی خود نسبت به شرکت در آزمون سازمان نظام مهندسی اقدام کنند. این زمان برای آشنایی افراد و کسب تجربه در کارگاه‌های ساختمانی در نظر گرفته شده است تا مهندسان از دانش خود در عمل نیز استفاده و سپس نسبت به دریافت مجوز نظارت بر روند ساخت و ساز را اقدام نمایند.

سعیدی‌‌کیا تصریح کرد: مهم‌ترین مشکل صنعت ساختمان در کشور تربیت نیروی انسانی فنی و ماهر است که از این رو قسمتی از یارانه‌های خود را به تربیت کارگر فنی و ماهر اختصاص داده‌ایم.

وزیر مسکن و شهرسازی گفت: با اجرای این طرح امیدواریم که در سال‌های آینده شاهد حضور کارگران ماهر با مجوز کسب در کارگاه‌های ساختمانی باشیم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر عدم استفاده از کاردان‌های فنی در روند ساخت‌وساز گفت: کاردان‌های فنی براساس قانون در جایی که مهندسان حضور ندارند، می‌توانند نقش نظارت بر روند ساخت‌وساز را داشته باشند. اما این قانون نیازمند اصلاحیه است زیرا بخش نظارت و اجرا دو مبحث جداگانه است و بخش مسکن نیازمند حضور مهندس و کاردان در کنار یکدیگر است.

سعیدی‌کیا با اشاره به برنامه‌ دولت برای ساماندهی بازار مسکن گفت: در قانون بودجه سال جاری تبصره ۶ به تصویب دولت رسید که بر این اساس تمهیداتی برای بخش اجاره، ساخت‌وساز، مسکن روستایی، بافت فرسوده و فناوری‌های نوین ساخت‌وساز تدوین شده است.

وی به برنامه‌ ساخت ۵۰هزار واحد مسکونی اجاره‌ای اشاره کرد و گفت: ارائه تسهیلات به سرمایه‌گذاران در این بخش در شرایطی است که آنها تا ۵ سال واحدهای مسکونی خود را اجاره دهند و در غیر این صورت تمام تسهیلات دولت به صورت یکجا و به روز از سرمایه‌گذار دریافت می‌شود، در این برنامه حدود ۴۰هزار واحد در حال ساخت است.

وی با اشاره به زمین اجاره‌ای ۹۹ساله نیز افزود: زمین، نیروی انسانی، سرمایه، مصالح و روش ساخت‌‌وساز از عوامل سازنده مسکن هستند. بر این اساس برای همه این‌ عوامل دولت برنامه‌ای را در طرح واگذاری زمین ۹۹ ساله پیش‌بینی نکرده است.

سعیدی‌کیا افزود: عدم تملک ملک، تاهل، عدم استفاده از امکانات یارانه‌ای دولت و بومی بودن از شرایط استفاده از زمین ۹۹ ساله است.

وزیر مسکن تصریح کرد: واجدین شرایط به اداره کل تعاون استان تهران مراجعه و در قالب تعاونی اقدام به دریافت این زمین‌ها می‌کنند.

سعیدی‌کیا گفت: در سال‌جاری دولت باید به تعداد ساخت یک‌ونیم میلیون واحد مسکونی زمین در اختیار تعاونی‌ها قرار دهد که تاکنون ۲۰۰هزار واحد آن واگذار و در اختیار متقاضیان قرار گرفته است.

به علت وجود قوانین و مقررات بازدارنده، آزمون اخذ پروانه کسب کاردان‌های فنی با استقبال کمی از سوی کاردان‌ها روبه‌رو است.

مهدی موذن، رییس کانون کاردان‌های فنی ساختمان با بیان این مطلب در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد گفت: براساس ماده ۴ نظام مهندسی، تعیین صلاحیت کاردان‌های فنی بر عهده وزارت مسکن و شهرسازی است، لذا هر سال آزمونی به صورت سراسری در سطح کشور توسط سازمان سنجش به صورت یکپارچه برگزار می‌شود که در قالب آن کاردان‌های فنی عضو کانون کاردان‌های فنی ساختمان می‌توانند در آزمون شرکت و نسبت به اخذ پروانه کسب اقدام نمایند.

وی افزود: در این آزمون ۷هزار و۵۰۰کاردان فنی در رشته‌های عمران، معماری، نقشه‌برداری، برق و مکانیک در کل کشور رقابت می‌کنند.

رییس کانون کاردان فنی ساختمان تصریح کرد: هر ساله تعداد ۸هزار و ۵۰۰نفر از رشته‌های مختلف مرتبط با صنعت ساختمان از دانشگاه‌ها فارغ‌التحصیل می‌شوند، بر این اساس تعداد شرکت‌کنندگان در این آزمون می‌تواند بسیار بیشتر از این میزان باشد اما به دلیل عدم امکان استفاده از این پروانه کسب، استقبال زیادی از سوی کاردان‌های فنی نمی‌شود.

وی افزود: کانون کاردان‌های فنی از ۶سال پیش با هدف معرفی کاردان فنی در سطح جامعه و باور کاردان‌های فنی شکل گرفت، از این رو اقداماتی فرهنگی برای این هدف از سوی کانون صورت گرفت.

اما از آنجا که در قوانین و مقررات تعریف درستی از کاردان و وظایف آنها ارائه نشده است، مسوولان کشور نیز نیازمند شناخت این قشر هستند.

وی تصریح کرد: مشکلات آیین‌نامه‌ای و قوانین ما بسیار زیاد است زیرا این آیین‌نامه‌ها و قوانین در زمانی شکل گرفته‌اند که هیچ انجمن و کانونی در جهت دفاع از کاردان‌های فنی وجود نداشته است و قطعا در این آیین‌نامه مسائل کاردان‌ها به درستی دیده نشده است و در شرایط کنونی کاردان‌های فنی ساختمان با قوانین و مقررات بازدارنده روبه‌رو هستند.