سازوکار طرح جامع مسکن در اختیار تعاونی‌هاقرار نگرفته است
مدیرعامل اتحادیه شرکت‌های تعاونی مسکن کارگران خراسان گفت: طرح جامع مسکن روی کاغذ، منطقی به نظر می‌رسد اما مشکلات هنگام عمل نمایان می‌شود.

سیاوش شفیعی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه ساز و کار طرح جامع مسکن در اختیار تعاونی‌ها قرار نگرفته است، گفت: در این طرح آمده که واحدهای مسکونی توسط تعاونی‌های تولید مسکن، تولید شده و در اختیار تعاونی‌های تامین مسکن قرار بگیرد.
شفیعی با بیان بخشی از مشکلات عملی این طرح گفت: دولت هر کجا که زمین بدهد باید امکانات شهری را نیز به آن منطقه بیاورد، پس اگر بنا بر این باشد که مکان این زمین‌ها خارج از محدوده شهری باشد، باید تمام زیر ساخت‌ها در آن منطقه فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه زمین‌های واگذار شده در این طرح در شهرک‌های گلبهار، بینالود و دو نقطه دیگر، در اطراف شهر قرار دارد، گفت: در سال ۶۳ ، طرح ساخت گلبهار ریخته شد اما هنوز بعد از گذشت سال‌ها بافت شهری گلبهار کامل نشده است و امکانات شهرک بینالود نیز پس از گذشت سال‌ها هنوز مناسب نیست.
مدیر عامل اتحادیه شرکت‌های تعاونی مسکن کارگران خراسان با انتقاد از اینکه چرا هنگام تصویب طرح جامع مسکن کسی از وزارت تعاون دخیل در این تصمیم نبوده است، گفت: درباره این طرح فقط در وزارت مسکن و شهرسازی تصمیم گیری شده است.
شفیعی با اشاره به بازار سیاه در بخش مسکن گفت: این مساله به این علت است که واگذاری زمین در شهرهای بزرگ محدود است و همچنین مصالح و دستمزدها، قیمت بالایی دارند.
وی ادامه داد: در نتیجه مسکن در ایران به صورت کالایی سرمایه‌ای در آمده و وقتی وضعیت کالایی به این صورت شد که در راستای منفعت از آن استفاده شود، آن گاه خود به خود بازار سیاه پیدا می‌کند.
شفیعی اظهار کرد: تولید مسکن، حجم محدودی دارد و وقتی کسی در این بخش سرمایه‌گذاری می‌کند، انتظار سودی بین ۲۵ تا ۳۰‌درصد را دارد.
وی درباره راهکارهای مقابله با بازار سیاه مسکن اظهار کرد: ابتدا باید مسکن را از حالت کنونی آن که یک کالای سرمایه‌ای است، خارج کرد و تولید نیز باید آن قدر افزایش یابد که دیگر سرمایه‌گذاری در این بخش سود هنگفت کنونی را نداشته باشد.
شفیعی گفت: دولت می‌تواند برای اقشار جوان که جزو بیشترین متقاضیان مسکن هستند با یک برنامه ریزی حساب شده خانه‌های ارزان قیمت بسازد و به صورت اجاره به شرط تملیک واگذار کند.
وی افزود: شاید دولت نخواهد متولی این امر باشد و در این صورت بخش خصوصی نیز حمایت‌های لازم دولت نظیر اعطای تسهیلات و مصالح ساختمانی را نیاز دارد.
مدیر عامل اتحادیه شرکت‌های تعاونی مسکن کارگران خراسان ادامه داد: در صورت نبود این حمایت‌ها قیمت مسکن ساخته شده بالا می‌رود و قشر جوان قادر به خریداری واحدها نیستند، همانند وضعیتی که در حال حاضر حاکم است.
شفیعی با انتقاد از گرفته شدن ابتکار عمل از تعاونی‌ها گفت: تمام امکانات تعاونی‌ها در سال‌های گذشته از آنها گرفته و به بخش خصوصی داده شده است.