رییس اتحادیه مشاوران املاک:
تحلیلهای بیمورد در بازار مسکن التهابات را دوچندان میکند
گروه مسکن - الهام علاقهبندان: «غول مسکن در خواب زمستانی فرو رفته است.» این عبارتی است که این روزها در تعریف اوضاع و احوال بازار مسکن از زبان صاحبنظران شنیده میشود. عکس: سامان دزیانیان
افت هیاهو در بازار مسکن که بعد از التهاب طولانی مدت این بخش اتفاق افتاد، گویا درمانی بود بر بیماری هلندی بخش مسکن که بارها از آن صحبت به میان آمده است. اما درمانی است که به نظر دائمی نمیآید. چرا که بهزعم کارشناسان آرامش دائمی بازار مسکن و خروج از بحران منوط به اجرای سیاستهایی است که دولت در قالب آییننامه اجرایی تبصره (۶) و به منظور رفع التهابات ارائه کرد.
همچنین دولت موظف به ساخت یک میلیون و ۲۰۰هزار واحد مسکونی شهری تا پایان سال شده است، این در حالی است که با گذشت نزدیک به ۶ ماه از آغاز سال فقط ۱۹۷هزار واحد مسکونی معادل ۱۶درصد احداث شده و احداث بیش از یک میلیون واحد مسکونی آن هم در زمانی که تنها ۶ ماه از سال باقی مانده و فصل رونق ساختوسازها یعنی تابستان به پایان رسیده اتفاق دور از انتظاری است.
از سوی دیگر دولت در آییننامه اجرایی تبصره (۶) از واگذاری زمین به صورت اجاره ۹۹ساله به انبوهسازان در قالب تعاونی و برای ساخت مسکن خبر داد و طبق جدول سهمیهبندی هر استان را به تفکیک و براساس میزان تقاضا و نیاز مشخص کرد.
این طرح که به زعم دولت در پوشی بود بر فوران بحران مسکن چندان که باید و شاید مورد استقبال برخی انبوهسازان و فعالان بازار مسکن قرار نگرفت، چرا که به زعم آنها طرح مذکور از شفافیت لازم برخوردار نیست، ضمن اینکه نمیتوان با این طرح به نیاز بالقوه مسکن پاسخ داد، زیرا متقاضیان واقعی مسکن نیاز به خانهای در درون شهر دارند نه حواشی شهر.
با برخی از صاحبنظران بازار مسکن در این زمینه به گفتوگو پرداختیم تا از زبان آنها تحلیلی از این بخش ارائه دهیم.
بیخبری در بازار مسکن
مصطفی قلی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفتوگو با دنیای اقتصاد ضمن ابراز خرسندی از اینکه بازار مسکن طی ۲ ماه اخیر علاوه بر رکود معاملات و خرید و فروش ملک، ثبات قیمتها همچنین در بخش اظهارنظرهای بیمورد هم در بیخبری به سر میبرد اظهار داشت: از نظر من تحلیلهای بیمورد در بازار مسکن جز اینکه التهابات این بخش را دو چندان میکند هیچ نتیجه دیگری در پی ندارد، به گفته وی؛ یکی از مهمترین دلایل رکود فعلی بازار مسکن کاهش تعدد تحلیلهای پیاپی این بخش و بررسی مداوم دلایل گرانی و افزایش قیمتها است. رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران با بیان اینکه در شرایط رکود بازار مسکن اتفاق جدیدی روی نداده اظهار داشت: طرحهای ارائه شده از سوی دولت در قالب آییننامه اجرایی تبصره (۶) تا حدی بر کاهش التهابات فعلی این بخش تاثیرگذار بود.
قلی خسروی با تاکید بر اینکه مشکل مسکن فقط در کشور ما و یا شهر تهران وجود ندارد خاطرنشان کرد: عوامل مختلفی بر بازار مسکن تاثیر نامطلوب گذاشته و موجب گرانی مسکن میشوند.
وی افزود: از سوی دیگر اقداماتی هم که توسط دولت از ابتدای سال در بخش مسکن به منظور پاسخ به تقاضای موجود صورت گرفته بیتاثیر در ثبات قیمتها نبوده است.
ارتباط معکوس بازار مسکن ایران با سایر کشورها
سیدحسن مقدسزاده کارشناس اقتصادی در گفتوگو با دنیای اقتصاد با بیان اینکه بازار مسکن ایران و البته در یک نگاه کلی اقتصاد کشور قابل مقایسه با هیچ کجای دنیا نیست، خاطرنشان کرد: هر زمان که قیمت مسکن در ایران افزایش مییابد شاهد رکود بازار در سایر کشورها هستیم.
مقدسزاده با بیان اینکه متاسفانه اطلاعرسانی به بخش مسکن به صورت جسته و گریخته و ناقص روی میدهد اظهار داشت: در حالی که یک روز در یک منطقه صحبت از کاهش قیمت میشود، همان روز در نقطه دیگری از شهر صحبت از افزایش قیمت در بازار معاملات است که به نظر این صحبتها و تحلیلهای غیرکارشناسی علاوهبر سر در گمی مردم تاثیر نامطلوب بر بازار مسکن دارد.
مقدسزاده با اشاره به متغیرهای مختلف تاثیرگذار بر بازار مسکن اظهار داشت: سهمیهبندی بنزین در یک برهه از زمان از عواملی بود که به زعم بسیاری از صاحبنظران بازار مسکن موجب افت قیمتها در بعضی مناطق شد.
کارشناس بازار مسکن تصریح کرد: تاثیر سهمیهبندی بنزین بر قیمت مصالح ساختمانی و هزینه حملونقل و برخی مسائل بینالمللی از دیگر عواملی هستند که در برههای از زمان بازار مسکن را در رکود فرو بردند.
وی خاطرنشان کرد: درست در زمانی که از زبان برخی کارشناسان شنیده میشود مشکل مسکن در حال حل شدن است، دولت اقدام به کاهش نرخ بهره بانکی کرد.
اتفاقی که تاثیر مستقیم خود را بر بازار مسکن به صورت افزایش میزان اجارهبها گذاشت چرا که دیگر تمایلی نسبت به سپردهگذاری در بانک برای مردم وجود نداشت.
به گفته وی، با توجه به این اتفاقات و ناامنی سایر بازارها، بازار مسکن تنها نقطه امنی بود که برای ورود سرمایهها به آن وجود داشت عاملی که ضربه دیگری به بازار مسکن به شکل گرانی قیمت وارد کرد.
کارشناس بازار مسکن خاطرنشان کرد: یکی دیگر از دلایلی که بر نوسانات بازار مسکن دامن میزند اعلام بیموقع تصمیماتی است که زمان اجرایی شدن آن چندان مشخص نیست که از آن جمله میتوان به کم شدن میزان تراکم اشاره کرد.
مقدسزاده خاطرنشان کرد: با اعلام این تصمیمات بیموقع پیش از اجرایی شدن آن قیمتها در بازار مسکن افزایش مییابد.
کارشناس اقتصادی اظهار داشت: در ماههای آینده همزمان با گذشت زمان از اجرایی شدن طرحهای جدید دولت از جمله کاهش بهره بانکی و تکرقمی شدن آنها میتوانیم شاهد ثبات در بخش مسکن باشیم.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان تاثیرگذاری طرحهای دولت در قالب آییننامه تبصره (۶) اظهار داشت: زمانی که دولت اعلام میکند زمینها را به صورت اجاره ۹۹ساله واگذار میکند، اما نحوه اجرا از شفافیت لازم برخوردار نیست و حتی مناطقی که برای واگذاری زمین در نظر گرفته شدهاند، به صورت شفاف اعلام نمیشود چطور میتوانیم منتظر تغییر و تحول جدی در بخش مسکن باشیم.
کارشناس مسکن تصریح کرد: برنامهریزی صورت گرفته باید براساس میزان تقاضا در هر منطقه باشد.
وی با بیان اینکه این طرحهای دولت عمومیت ندارند، خاطرنشان کرد: زمینها باید به همه انبوهسازان واجد شرایط واگذار شود و در این صورت میتوانیم شاهد تاثیرگذاری مثبت طرح فوق در قیمت مسکن باشیم.
ارسال نظر