بزرگ‌ترین پل دنیا در دانمارک

نیلوفر قدیری

کشور دانمارک با ۴۰۰ جزیره، طبیعی است که کشوری بسیار علاقه‌مند به پل باشد. این کشور اروپایی دو پل از شگفت‌انگیزترین پل‌های دنیا را در خود جای داده است. این دو پل زیبا یکی کمربند بزرگی است که شرق و غرب دانمارک را به هم وصل می‌کند و دیگری پل اورساند است که در واقع مسیر میان سوئد و دانمارک را مشخص می‌‌کند. علاقمندان به پل از شنیدن این خبر که دولت قرار است بزرگ‌ترین پل دنیا را در این کشور بسازد بسیار خشنود شدند. این پل ۱۹ کیلومتری بین دانمارک و آلمان کشیده خواهد شد و قرار است با چهار خط ماشین‌رو و دو ریل آهن سریع‌ترین مسیر میان کپنهاگ و‌هامبورگ باشد. کار ساخت این پل بعد از کامل شدن طراحی آن از سال ۲۰۱۱ شروع می‌شود و هفت سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۸ به پایان می‌رسد. البته تصمیم به ساخت این پل نگرانی‌ها و حسادت‌هایی را به دنبال داشته است. نگرانی بیشتر از ناحیه حزب راستگرای خلق دانمارک مطرح شده که گفته‌است چرا کشور دانمارک باید به تنهایی هزینه ۵/۶‌‌میلیارد دلاری ساخت این پل را بپردازد. اما دولت دانمارک می‌گوید به عهده گرفتن همه بار مالی ساخت این پل تنها راه متقاعد کردن آلمان برای چنین طرحی بود. اما حسادت از ناحیه کسانی وجود دارند که ساخت پلی دیگر که سفر سه ساعته میان کپنهاگ و آرهوس دومین شهر بزرگ دانمارک را کوتاه کند، ضروری‌تر می‌دانند. هزینه ساخت این پل دوم دو برابر پل اول است.

پل‌های بزرگ همواره در دانمارک موفقیت‌آمیز بوده‌اند. پل ارساند که دانمارک را به سوئد وصل می‌کند بعد از مدت کوتاهی که از افتتاح آن می‌گذشت بسیار شلوغ و پررفت و آمد شد. در نتیجه همین رفت و آمد بسیار عوارض دریافتی از ترددکنندگان هم زیاد شد و موجب شد تا پل بتواند بخشی از بدهی خود را بپردازد و مدت زمان بازپرداخت بدهی را از ۳۵ سال به ۳۳ سال برساند، اما حتی این پل هم دشمنانی دارد. در اوائل امسال راستگراها در دانمارک به اینکه این پل مسیری شده برای ورود مهاجر به کشور به شدت اعتراض کردند. این پل تمامی تدابیر شدید کنترلی را که کشور دانمارک برای مهاجران غیرقانونی قرار می‌داد را زیر پاگذاشته و آن را تحت تاثیر خود قرار داده است. در سال ۲۰۰۶ دولت سوئد ۴۷۵۰۰ اجازه اقامت دائم به پناهندگان و مهاجران داد و این در حالی بود که دانمارک تنها ۵۳۰۰ مجوز داده است. مخالفان در دانمارک می‌گویند خارجی‌ها هنگام اقامت در سوئد به راحتی می‌توانند از این پل وارد دانمارک شوند، اما واقعیت این است که این پل بیشتر سوئد را در معرض تهاجم جمعیت قرار داده نه دانمارک را. از سال ۱۹۹۹ تا کنون یعنی از قبل از افتتاح این پل به بعد شمار دانمارکی‌هایی که برای اقامت در جنوب سوئد به این کشور رفته‌اند هفت برابر شده‌است. آمارها نشان می‌دهد جمعیت دانمارکی‌های جنوب سوئد در ۲۰ سال آینده از رقم فعلی ۲۰ هزار نفر به ۱۵۰ هزار نفر خواهد رسید. این افزایش جمعیت دو دلیل عمده دارد که یکی مسکن است و دیگری خودرو. در سوئد هم مسکن بسیار ارزان است و هم قیمت خودرو پایین است. ترافیک سنگین در مسیر رفت و آمد میان سوئد و دانمارک به رغم عوارض سنگین جاده‌ای و عبور از این پل یک دلیل اقتصادی دارد. کسانی که برای کار از سوئد به کپنهاگ می‌روند ۲۰‌درصد درآمد بیشتری دارند.

این عبور و مرور و حضور مهاجران در شهر کپنهاگ باعث تقویت رشد و اقتصاد این شهر شده است. در سال ۲۰۰۷ نرخ رشد این شهر ۳‌درصد بودکه به نسبت رقم متوسط رشد ملی که ۳/۲‌درصد است رقمی بسیار مناسب است.