رونق ساخت‌وساز در جهان  به‌رغم رکود بازار مسکن

نیلوفر قدیری

رکود بازار مسکن در آمریکا چند ماهی است که در صدر اخبار اقتصادی این کشور و تا‌حدی جهان قرار گرفته است. این رکود بر آمار و ارقام اقتصاد کلان آمریکا تاثیر بسیاری داشته است. اما آمارها نشان می‌دهد که به‌رغم این رکود در بازار مسکن، فعالیت‌های ساخت‌وساز در آمریکا و در سراسر جهان رونق کم نظیری یافته است.

به استناد آمار و ارقام، هزینه کردن برای ساخت آسمان خراش‌های جدید و نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها، تاسیسات جاده‌ای و دیگر طرح‌های بزرگ در سراسر جهان همچنان رو به افزایش است. در آمریکا هم به‌رغم رکود بازار مسکن، ساخت‌وساز همچنان جریان دارد. صنعت غول‌‌پیکر ساخت‌وساز از این حقیقت سود می‌برد که بسیاری از زیرمجموعه‌های آن به طور همزمان عملکرد خوبی دارند. این زیر‌مجموعه‌ها شامل هتل‌ها، کلوپ‌‌ها، تاسیسات تولید نفت و گاز، ساخت‌وساز جاده‌ای و ساختمان‌های تجاری هستند. در نقاطی مانند چین و خاورمیانه هم ساخت‌وساز رونق خوبی گرفته است. نه تنها نرخ رشد در بخش ساخت‌وساز بالا و رضایت بخش است بلکه دورنمای خوبی هم برای این بخش وجود دارد. فهرست سفارش‌های شرکت‌ها تایید‌کننده این حقیقت است. موسسه معماری و طراحی آمریکا پیش‌بینی کرده ‌است که در هزینه ساخت‌وساز ساختمان‌های غیر‌مسکونی در سال‌جاری میلادی رشد ۲/۷درصدی به وجود آمده است. بخش عمده این رشد را ساخت‌وساز هتل‌ها و دفاتر اداری تجاری تشکیل داده‌است. سال گذشته این رقم زیر ۶‌درصد بود. حتی کار طراحی ساختمان هم در ماه‌های اخیر رشد قابل‌توجهی یافته است.

اداره آمار آمریکا پیش‌بینی کرده‌است، هزینه ساخت‌وساز املاک غیر‌مسکونی در سال‌جاری میلادی با ۹‌درصد افزایش به ۳۴۳‌میلیارد دلار برسد. هزینه ساخت‌وساز به طور کلی هم با ۶درصد افزایش به رقم ۲۸۵‌میلیارد دلار می‌رسد.

صنعت عظیم ساخت‌وساز به شدت پراکنده است و چندین شرکت خصوصی در این صنعت حضور دارند. بزرگترین شرکت آمریکایی فعال در این صنعت شرت بکتل است که یک شرکت خصوصی مهندسی و ساخت‌وساز و مدیریت پروژه مستقر در سانفرانسیسکو است. آمار و ارقام سود و فعالیت این شرکت به تنهایی نشان‌دهنده رونق ساخت‌وساز در آمریکا است. البته این شرکت فعالیت گسترده خارجی هم دارد. آمار و ارقام فعالیت خارجی آن هم می‌تواند نشانه‌ای از رونق ساخت‌وساز و فعالیت‌های ساختمانی در کل جهان باشد.

معمولا سیر‌صعودی در صنعت ساخت‌وساز در جهان بین ۷ تا ۱۰ سال طول می‌کشد و سیر نزولی دو تا چهار سال. اما روند کنونی رونق ساخت‌وساز تا مدت‌ها ادامه خواهد یافت. نیمی از بازار ساخت‌وساز سنگین در جهان را ساختمان‌های عمومی و دولتی تشکیل می‌دهند. این شامل ساخت‌وساز دفاتر اداری، بیمارستان‌ها و مدارس می‌شود. چین و خاورمیانه و به ویژه کشور امارات در دو سال گذشته بیشترین رونق را در زمینه ساخت‌وساز داشته‌اند. در آمریکا دولت‌های فدرال و ایالتی ضرورت و نیاز تامین سرمایه و بودجه برای پروژه‌های زیر ساختی و ساختمانی را مورد توجه قرار داده و توان خود را به آن معطوف کرده‌اند. به ویژه ایالت کالیفرنیا قرار است ده‌ها میلیارد دلار برای بهبود زیرساخت‌های این ایالت در دهه آینده هزینه کند.

پیشرفت پرشتاب تکنولوژی در رونق ساخت‌وساز بسیار موثر بوده ‌است. در گذشته بخش عمده‌ای از کارهای مهندسی و برنامه‌ریزی و مدیریت پروژه‌های ساختمانی باید در نزدیکی محل ساختمان انجام می‌شد. اما اکنون به یمن وجود اینترنت و سیستم‌های طراحی و تکنولوژیک، بسیاری از کارهای جزئی ساختمانی را می‌توان به صورت مجازی انجام داد. به همین دلیل است که کارهای ساختمانی اکنون شتاب و رونق بیشتری گرفته‌است.

دورنمای صنعت ساخت‌وساز بسیار مثبت است. ارزش سرمایه شرکت‌ها در این بخش در بالاترین حد در طول تاریخ قرار دارد. اما هنوز هم جای پیشرفت وجود دارد. از آنجا که صنعت ساخت‌وساز پیرو روند اقتصاد کلان است، تحلیلگران می‌گویند، ممکن است فراز و فرود این روند بر شرایط ساخت‌وساز تاثیر بگذارد. از نگرانی‌هایی که ممکن است بر این صنعت تاثیر بگذارد، کمبود کارگر، مواد و مصالح ساختمانی است. این روندها می‌تواند هزینه کار را بالا ببرد و پروژه‌های ساختمانی را به تاخیر بیاندازد.

انبوه پروژه‌های ساختمانی به ویژه در آسیا و خاورمیانه نشانه‌ای از بازارهای به سرعت در حال رشد این منطقه است.