گزارش استانی
گنجینههای تاریخی زواره در غربت و سکوت فرومیریزند
محمدعلی عظیمیان در گفتوگو با ایسنا ادامه داد: عمارت چهلستون سرهنگآباد، زیباترین کاخ تاریخی باقیمانده از دوران قاجار، چون در تملک مالک خصوصی است، تقریبا به یک مکان مخروبه تبدیل شده است و به مرمت اضطراری نیاز دارد.
وی درباره قلعه ا...آباد این روستای تاریخی اظهار داشت: این قلعه نیز به دلیل در تملک بودن، به مرور در حال تخریب است.
او با اشاره به تخریب کاخ دو طبقه امیرآباد زواره که به دوره قاجار متعلق است و توسط مصطفی قلیخان در سال ۱۳۶۰ هجری قمری بنا شده است، بیان کرد: قلعه سنگ بست زواره نیز به دلیل تحت تملک بودن و رسیدگی نکردن به آن، به آهستگی در حال تخریب است.
این فعال میراث فرهنگی افزود: قلعه سنگ بست از دو طبقه چهار صفهای تشکیل شده است و به صورت مکعبمستطیل در چهار زاویه، برجهایی را نمایان میکند که در قدیم محل دیدهبانی بودهاند.
این قلعه در اوایل قرن هفتم هجری قمری به دلیل یورش مغولان به زواره برای از میان بردن فرقه اسماعیلیه تخریب شد.
همچنین مدیر اداره میراث فرهنگی و گردشگری اردستان درباره وضعیت کنونی این چهار بنای تاریخی به ایسنا، گفت: قلعه سنگ بست بهدلیل داشتن خردهمالکهایی که اکنون خارج از کشور هستند و نبود امکان تملک، در اختیار اداره میراث فرهنگی و گردشگری اردستان نیست و البته در حال تخریب است.
محمدرضا صدوقی درباره کاخ چهلستون سرهنگآباد نیز اظهار داشت: این کاخ شامل تالار کاخ با ترکیبی از سازههای خشتی، آجری و چوبی و تزئینات نقاشی، آیینهکاری و نقاشی پشت شیشه و قراولخانه، حمام، برجهای دیدهبانی، اصطبل، آسیاب و یخچال در اختیار مالک است و چون مالک اکنون خارج از کشور است، تملک آن توسط اداره میراث فرهنگی و گردشگری اردستان و مرمت آن امکانپذیر نیست.
وی درباره وضعیت کنونی این کاخ توضیح داد: میزان تخریب در این کاخ آنقدر بالاست که با اعتبارهای کنونی اداره میراث فرهنگی و گردشگری اردستان امکان مرمت آن نیست و حتی اکنون امکان سرمایهگذاری دولت نیز در آن وجود ندارد.
او کاخ امیرآباد زواره را باقیمانده از دوره قاجار و دارای حوضخانهای در وسط با تزئینات آیینهکاری و گچبری و ساخت آن به سبک خانههایی با حیاط کروی دانست و ادامه داد: این بنا نیز بهدلیل داشتن مالک خصوصی، شرایط مرمت را توسط اداره میراث فرهنگی و گردشگری ندارد.
صدوقی وضعیت تخریب عمارت چهلستون و کاخ امیرآباد را 50درصد دانست و افزود: به دلیل ترک مالکان، این بناها بهحال خود رها شدهاند.
مدیر اداره میراث فرهنگی و گردشگری اردستان بیان کرد: اکنون هیچ قانونی برای تملک غیابی اینگونه املاک در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیست و این درحالی است که شهرداری این اختیار را دارد. به گفته او مرمت این دو بنا به ۱۵میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد و بهدلیل پتانسیل، این منطقه به یک سایت گردشگری و شکارگاه مصنوعی میتواند تبدیل شود.
کاخ چهلستون سرهنگآباد در دوره ناصرالدینشاه قاجار برای پذیرایی از شاهزادههای قاجاری ایجاد شده است. این کاخ شباهت زیادی به چهلستون اصفهان و باغ عفیفآباد شیراز دارد و مجموعه کاملی از یک بنای شاهانه است که برای شکارگاه نیز بهدلیل کوهستانی بودن منطقه استفاده میشده است. این کاخ در روستای سرهنگآباد از توابع دهستان سفلای زوار و در 76کیلومتری شرق اردستان قرار دارد.
کاخ امیرآباد نیز در دوره ناصرالدینشاه قاجار و توسط سهامالسلطنه راهدار و محافظ مسیر کاشان تا کرمان و محل استقرار و اسکان او در ایام زمستان بوده است. این کاخ در ۱۵کیلومتری جنوب زواره و در وسط کویر قرار دارد.
قلعه سنگ بست زواره نیز باقیمانده از قرن پنجم هجری قمری در دوره سلجوقیان است.
ارسال نظر