پرداخت 30هزارمیلیارد ریال تسهیلات به طرح‌های زود بازده در بخش مسکن
بررسی عملکرد دستگاه‌های اجرایی در دوره ۱۸ماه منتهی به اسفند ۱۳۸۵ زمینه مناسبی برای آشنایی با دستاوردهای دولت نهم در حوزه‌های مختلف است و در این ارتباط عملکرد در حوزه‌های شهرسازی و مسکن و ساختمان بررسی می‌شود.

گزارش ایرنا به نقل از کارنامه دولت نهم در حوزه مذکور حاکی است: اقدام‌های لازم جهت اخذ وام بانک جهانی برای پروژه‌های حاشیه‌نشینی و هدایت تشکیلات اجرایی، تصویب ۷۶ طرح توسعه و عمران و مقررات مربوطه توسط شورای عالی معماری و شهرسازی ایران، مطالعه محور قطار شهری از مرقد امام (ره) به فرودگاه بین‌المللی امام خمینی (ره)و شهرجدید پرند از جمله فعالیت‌های مهم دولت نهم بوده است.
همچنین زیرسازی محور قطار شهری مهرشهر به شهر جدید هشتگرد دردست اقدام است و تهیه و تصویب ۹مورد نقشه‌های بافت فرسوده شهری و تعیین سطوح و مکان بافت‌ها برای کلانشهرهای کشور در شورای‌عالی شهرسازی و معماری، برنامه‌ریزی و همکاری در جهت خروج کاربری‌های غیرشهری مانند پادگان‌ها و زندان‌ها از شهرها با دستگاه‌های ذی‌ربط که در حال حاضر مراحل اولیه خود را طی می‌کند، نیز انجام شده است.
علاوه بر این راهبری و نظارت بر تهیه بیش از ۱۲۰طرح جامع شهری، تهیه طرح جامع تهران با همکاری مسوولان ذی‌ربط و شهرداری تهران که جهت تصویب به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران ارسال شده و مراحل نهایی را می‌گذراند و راهبری و تهیه پنج طرح مجموعه شهری برای کلانشهرهای کشور که دردست انجام است نیز از جمله اقدامات مهم بوده است.
برپایه‌این گزارش، تصویب قانون «تعاریف محدوده و حریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها» در مجلس شورای اسلامی و حل بخشی از مشکلات موجود در بخش شهرسازی ناشی از واژه‌های متعدد به‌کار رفته در قوانین قبلی و رفع بعضی از تداخل مسوولیت‌ها، آغاز تهیه قانون جامع شهرسازی و معماری براساس ماده ۳۰ قانون برنامه چهارم توسعه، همکاری در نهایی شدن متن اصلاحیه‌قانون تقسیمات کشوری با وزارت کشور و کمیسیون سیاسی - دفاعی دولت از دستاوردهای حوزه شهرسازی است.
از سوی دیگر راهبری و تهیه شش طرح کالبدی منطقه‌ای و ۵۷طرح توسعه و عمران جامع (ناحیه) برای کل کشور، تهیه پیش‌نویس لایحه قانونی «تعیین وضعیت املاک واقع در طرح‌های عمرانی»، تهیه لوایح «ضرورت عضویت نماینده مسکن و شهرسازی در کمیسیون ماده ۱۰۰شهرداری‌ها» و «تعیین حریم حفاظتی اماکن و تاسیسات طبقه‌بندی شده کشور» به منظور حفظ جایگاه شهرسازی و معماری در مدیریت شهری از نتایج عملکرد در این حوزه است.
همچنین واگذاری مسوولیت تهیه طرح‌های تفضیلی به شهرداری‌های متقاضی، طرح جامع تحقیقات شهرسازی و معماری و تدوین ضوابط ومقررات مربوطه که دردست تهیه است، راهبری و به انجام رساندن بیش از ۴۰عنوان طرح پژوهشی معماری، شهرسازی و طراحی شهری، اقدامات اجرایی جهت جلوگیری‌ از گسترش غیرمنطقی محدوده‌های شهری و ترغیب بهره‌وری بیشتر از اراضی شهری از دیگر دستاوردهای این بخش محسوب می‌شود.
کارنامه بخش مسکن و ساختمان
تصویب طرح حمایت از تولید مسکن با جلب سرمایه خارجی و انعقاد قرارداد جهت احداث ۲۰هزار واحد مسکونی با فناوری‌های روز دنیا توسط شرکت مالزیایی با برآورد ۶۰۰میلیون دلار در شهرهای جدید پرند وهشتگرد و امضای تفاهمنامه جدید جهت ۲۰هزار واحد دیگر، تهیه و تدوین طرح جامع مسکن کشور برای نخستین بار مشتمل بر ۵۵برنامه در قالب ۹محور راهبردی مرتبط با مقوله مسکن از نتایج فعالیت در این بخش است.
علاوه بر این تصویب طرح تسهیلات خرید مسکن کوچک جهت کارمندان و کارگران کم درآمد به منظور کمک به‌آنها،‌ تصویب آیین‌نامه حمایت از تولید و عرضه مسکن اجاره‌ای توسط بخش غیردولتی با هدف کمک به‌تامین مسکن اجاره‌ای اقشار کم‌درآمد شهری معادل سالانه ۵۰هزار واحد مسکونی و شروع اجرای حدود ۴۰هزار واحد آن در سال ۱۳۸۵ از دستاوردهای این بخش است.
تصویب طرح احداث مسکن اجاره‌ای توسط شهرداری‌ها و حمایت دولت از آن برای پرداخت ۲۰درصد از هزینه ساخت به صورت کمک‌های اعتباری و تولید واحد‌های مسکونی در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با یک میلیون و ۳۱۶هزار واحد مسکونی نیز به عنوان مهمترین عملکرد دولت نهم در حوزه ساخت و ساز است.
کل تسهیلات اعطایی بانک مسکن به بخش مسکن در سال‌های ۱۳۸۴و ۱۳۸۵برابر ۷۴تریلیون و ۱۵۴میلیارد ریال بود.
براساس این گزارش مهم‌ترین فعالیت دولت نهم در حوزه مسکن و ساختمان به شرح زیر است:پیشنهاد و تصویب اعطای تسهیلات طرح‌های زودبازده اشتغالزا به بخش مسکن به مبلغ ۳۰تریلیون ریال و عملکرد و جذب ۷تریلیون ریال درسه ماه آخر سال ۱۳۸۵، تدوین تبصره شش (تبصره مخصوص مسکن) در قانون بودجه سال ۱۳۸۶و تصویب آن در مجلس شورای اسلامی، تصویب قانون و آیین‌نامه نوسازی واحدهای مسکونی روستایی در هیات دولت که براساس آن سالانه تسهیلات برای نوسازی ۲۰۰هزار واحد مسکونی پرداخت شده است و طی دو سال بالغ بر ۴۰۰هزار واحد مسکونی روستایی براساس برنامه شروع و ۱۰۰هزار واحد پایان یافته است.
اخذ مصوبه دولت مبنی بر حمایت از تولید مسکن مقاوم و اقتصادی با رعایت مقررات ملی ساختمان و تامین بخشی ‌از سود تسهیلات بانکی به صورت یارانه، انعقاد قرارداد با بانک‌های عامل به منظور اختصاص تسهیلات بانکی به مبلغ ۱۳۵میلیون ریال به ازای هر واحد مسکونی با هدف تولید مسکن اجاره‌ای و شروع به پرداخت تسهیلات مذکور پس از ۳۰درصد پیشرفت فیزیکی، تدوین آیین‌نامه تامین مسکن گروه‌های کم درآمد در شهرهای کوچک و تهیه برنامه اجرایی مربوطه از دیگر فعالیت‌های این بخش است.
تصویب طرح‌ اختصاص منابع حساب ذخیره ارزی برای نوسازی و مقاوم‌سازی مسکن روستایی به‌میزان سه تریلیون و ۱۸۰میلیارد ریال برای تامین یارانه تسهیلات بانکی در دولت و ارسال آن به مجلس شورای اسلامی، تصویب لایحه بیمه اجباری مسوولیت کیفیت ساختمان به منظور تضمین ساخت‌وسازهای جدید و مقاوم‌سازی آنها در برابر حوادث در دولت و ارائه به مجلس شورای اسلامی، تصویب آیین‌نامه نظارت بر استاندارد اجباری مصالح ساختمانی برای نظارت بر تولید، توزیع و مصرف مصالح ساختمانی که برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است.
تصویب آیین‌نامه حمایت از تولید و تامین مسکن با اولویت گروه‌های کم درآمد از طریق تامین و عرضه زمین اجاره‌ای با حذف بهای زمین از قیمت تمام شده مسکن وتامین ۲۰هزارهکتارزمین مسکونی برای این برنامه، اقدامات اجرایی به منظور ساخت ۶۸۱پروژه مسکونی به شکل اجاره‌ای دولتی، انبوه‌سازی مشارکتی در سطح کشور، تدوین آیین‌نامه اجرایی مربوط به تبصره ۶درخصوص تولید صنعتی ساختمان و تصویب آن در دولت از دیگر نتایج بخش مسکن و ساختمان است.
همچنین تصویب آیین نامه حمایت از فناوری‌های نوین درتولید مسکن و رعایت مقررات ملی و مقاوم‌سازی در هیات دولت به منظور حمایت و تشویق سازندگانی که با استفاده از فناوری‌های نوین موجب کاهش مدت زمان ساخت، وزن ساختمان و قیمت تمام شده به همراه افزایش کیفیت، مقاومت، بهره‌وری و صرفه‌جویی می‌شود. تشکیل شورای توسعه نظام مهندسی ساختمان کشور براساس قانون نظام مهندسی متشکل از صاحب‌نظران و متولیان امر ساخت و ساز کشور با هدف اعتلا و ارتقای کمی و کیفی مسکن کشور از دستاوردهای این بخش است.