رونق جهانی سرمایه‌گذاری خارجی در بخش مسکن

نیلوفر قدیری

سرمایه‌گذاری در بخش املاک و مستغلات زمانی به معنای داشتن یک ملک اجاره‌ای در مرکز شهر یا خرید سهام یک ملک مناسب سرمایه‌گذاری در بورس بود. اما امروز معنای این عبارت در حال تغییر کردن است. امروزه سرمایه‌گذاری در بخش املاک به ویژه برای آمریکایی‌ها به معنای خرید یک ملک در سنگاپور یا خانه‌ای قدیمی در شمال ایتالیا است. امروزه سرمایه‌گذاری در بخش املاک یک عبارت بین‌المللی است. در دو سال گذشته ده‌ها صندوق مشترک سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات در آمریکا تاسیس شده ‌است که تعداد آن به نسبت گذشته دو برابر شده است. آنها اکنون رقمی نزدیک به ۸/۱۶‌میلیارد دلار را در اختیار دارند که نزدیک به ۶‌میلیارد دلار آن فقط همین امسال وارد این صندوق‌ها شده است. ماه گذشته بورس آمریکا دومین صندوق سرمایه‌گذاری بین‌المللی املاک خود را در شش ماه گذشته وارد بورس کرد. بانک‌های آمریکا هم وارد حوزه سرمایه‌گذاری خارجی در بخش املاک شده‌اند. بعضی آمریکایی‌ها که علاقه‌ای به داشتن سهام در بورس ندارند، مستقیما به خارج می‌روند تا ملک خریداری کنند. هدف و مقصد آنها به طور خاص بازارهای ارزان‌قیمتی چون برزیل، مراکش و پرتغال است. این افراد بعد از خرید ملک به سراغ شرکت‌ها و بنگاه‌های معاملات ملکی می‌روند تا از ملک خریداری شده درآمدسازی کنند. اکنون اکثر آمریکایی‌ها به جای سرمایه‌گذاری در بورس اندک پس انداز خود را هم به خارج می‌برند تا ملک و حتی زمینی خریداری کنند. آنها بعد از خریداری ملک آن را به مسافران اجاره می‌دهند. قیمت یک ملک متوسط در برزیل یا بلغارستان رقمی معادل ۶۰‌هزار دلار است.

در ماه‌های اخیر و به ویژه با افت شدید بازار مسکن در آمریکا این روند تشدید شده است. املاک و مستغلات در سراسر دنیا هم رفته رفته به سرمایه‌گذاری با بازده بالا و امن تبدیل شده است. خریداری ملک در خارج از کشور فواید زیادی دارد که یکی از آنها به دور ماندن این سرمایه‌گذاری از تحولاتی است که ممکن است بازار املاک و مستغلات را در کشوری مانند آمریکا دستخوش تغییرات چشمگیر کند. اتفاقی مانند کاهش یا افزایش قیمت نفت در آمریکا ممکن است شاخص‌های بازار مسکن را به سرعت بالا و یا پایین ببرد اما ویلاهای منطقه‌ای همچون جنوب فرانسه را به کندی دستخوش تحول می‌‌کند.

البته بازار سرمایه‌گذاری در بخش مسکن در همه کشورها هم رونق ندارد و در بعضی نقاط ممکن است چالش جدی به دنبال داشته باشد. مثلا دسترسی به بازار مسکن در چین برای سرمایه‌گذاران و خریداران مسکن کار بسیار دشواری است. آمار و ارقام مربوط به سرمایه‌گذاری مسکن در اروپا نشان می‌دهد، مردم غرب اروپا در جست‌وجوی بازار ارزان‌‌قیمت مسکن به سراغ بازار شرق می‌روند و اکثرا خانه دوم خود را در این منطقه جست‌وجو می‌کنند. به هر حال دلایل مردم اکثر نقاط جهان برای خرید خانه و ملک در کشورهای خارجی، معمولا یکی است: «هیچ‌کس نمی‌خواهد همه تخم‌مرغ‌هایش را در یک سبد قرار دهد.»