گروه مسکن- الهام علاقه‌بندان- اعضای بدن مثال خوبی است بر پیوند بخش‌های مختلف اقتصاد چرا که تالم و درد هر عضو سایر اعضا را هم متاثر از خود خواهد کرد.

در اقتصاد نیز مشابه چنین اتفاقی رخ می‌دهد به گونه‌ای که هر تصمیم و سیاست تازه در گوشه‌ای از اقتصاد بی‌تردید سایر بخش‌ها را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، به طوری که هر سال مشاهده می‌شود با گرانی بنزین، نرخ کرایه‌ها در بخش حمل‌ونقل وحتی قیمت مرغ و تخم‌مرغ در بازار کالاهای مصرفی افزایش می‌یابد.
سهمیه‌بندی ناگهانی بنزین در ساعات پایانی روزسه‌شنبه 5 تیر ماه آن هم در شرایطی که اعلام شده بود تا مرداد ماه بنزین سهمیه‌بندی نمی‌شود، شوک تازه‌ای بود و البته از همان ساعات هم بازتاب‌های چنین اقدام ناگهانی قابل مشاهده شد.
با توجه به اینکه تمام بخش‌ها در اقتصاد متاثر از یکدیگر هستند به منظور بررسی تاثیر چنین سیاستی بر بازار مسکن آن هم در فصل رونق معاملات، هم در بازار خرید و فروش و هم در بازار اجاره با برخی از صاحبنظران و کارشناسان بازار مسکن به گفت‌وگو پرداختیم که متن آن در زیر از نظر شما می‌گذرد.


رکود در شهرهای جدید
دکتر نصرت‌ا... علیمی کارشناس مسکن در بررسی خود از تاثیر سهمیه‌بندی بنزین بر بازار مسکن اظهار داشت: بازار مسکن از دو جنبه روانی و فیزیکی با اتخاذ چنین سیاستی تحت‌تاثیر قرار می‌گیرد.
علیمی در تشریح تاثیر عوامل روانی سهمیه‌بندی بنزین بر بازار مسکن گفت: با به وجود آمدن هر مشکل و اجرای سیاست‌های ناگهانی نوعی نابسامانی و سردرگمی به وجود می‌آید و مردم متاثر از عوامل روانی از هر گونه معامله و خرید‌وفروش صرف‌نظر می‌کنند. و این امر در معنای عوامل روانی است که به نوعی، بازار مسکن را در رکود فرو می‌برد.
وی با اشاره به اینکه وزارت مسکن به منظور انتقال سرریز جمعیت تهران به خارج شهرها، سیاستی را به عنوان احداث شهرهای جدید ارائه کرد و افزود: با اجرای این سیاست و سکونت بسیاری از مردم شهرهای بزرگ در شهرهای جدید به مقدار زیادی از جمعیت شب‌های کلانشهرها کاسته شد که البته این امر به مدد وجود وسایل‌نقلیه شخصی اتفاق افتاد.
علیمی تصریح کرد: با سهمیه‌بندی بنزین و محدود شدن استفاده از وسایل نقلیه شخصی، درصورت عدم گسترش مترو و ناوگان حمل ونقل عمومی رکود در بازار مسکن شهرهای جدید به وجود می‌آید و نتیجه این امر ورود دوباره همان جمعیت سرریز به تهران، شلوغی شهر، افزایش تقاضا، کم شدن حجم عرضه و در نهایت بالا رفتن قیمت است.
کارشناس مسکن خاطرنشان کرد: سردرگمی مردم و رکود معاملات در بازار مسکن موجب تکرار دوباره سناریوی گرانی در این بخش می‌شود. چرا که افراد سودجو از این فرصت برای افزایش قیمت استفاده می‌کنند.
علیمی اظهار داشت: افزایش هزینه حمل و نقل که بیش از هر بخشی تاثیر خود را در اجرای پروژه‌های عمرانی و ساختمانی بر جای می‌گذارد، از دیگر عوامل موثر بر بازار مسکن است که به دنبال سهمیه‌بندی بنزین اتفاق می‌افتد.
بنزین پروژه‌های عمرانی جایی در سهمیه‌بندی ندارد
بهاءالدین ادب، رییس انجمن شرکت‌های ساختمانی هم در واکنش به سهمیه‌بندی بنزین و تاثیر آن بر بازار مسکن اظهار داشت: آنچه مسلم است در اقتصاد که همه بخش‌هایش چون حلقه‌های زنجیر به هم پیوسته‌اند اجرای چنین سیاستی، در بازار مسکن بی‌تاثیر نخواهد بود.
ادب با بیان اینکه گویا مسوولان در تصمیم‌گیری برای سهمیه‌بندی به تبعات آن فکر نکرده‌اند اظهار داشت: چنین اقدامی علاوه بر افزایش قیمت در سایر بخش‌ها، بازار مسکن را هم متورم خواهد کرد.
وی با اشاره به مصرف بالای بنزین در اجرای پروژه‌های عمرانی و ساختمانی خاطرنشان کرد: اینطور که به نظر می‌رسد میزان سهمیه‌ بنزین وسایل نقلیه مورد استفاده در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی جایی در جداول سهمیه‌بندی وزارت نفت ندارد و مجریان این پروژه‌ها نمی‌دانند میزان مصرفشان با کدام شاخص تعریف می‌شود.
وی افزود: سردرگمی پیمانکاران نسبت به سهمیه‌بندی بنزین، تاثیر نامطلوبی بر اجرای پروژه‌های ساختمانی و عمرانی و ساخت‌وسازهای شهری بر جای خواهد گذاشت.
به گفته وی، خواب سرمایه منفی‌ترین تاثیر معطل ماندن اجرای پروژه‌های عمرانی، با سردرگمی مجریان این پروژه‌ها نسبت به میزان سهمیه و کمبود سهمیه بنزین مورد استفاده‌شان است.
رییس انجمن شرکت‌های ساختمانی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر سهمیه‌بندی بر میزان اجاره‌بها اظهار داشت: همزمان شدن سهمیه‌بندی بنزین با کاهش نرخ بهره در نهایت منجر به کاهش میزان ودیعه و افزایش اجاره‌بها می‌شود.


بازار مسکن تحت تاثیر سهمیه بندی
دکتر حسن فرید اعلم، کارشناس مسکن در تشریح نظر خود نسبت به تاثیر سهمیه‌بندی بنزین بر بازار مسکن، اقتصاد را به ظروف مرتبطه تشبیه کرد و افزود: در این ظروف فشار وارد شده به یک قسمت سایر بخش‌ها را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد. از این رو چنین اقدامی هم بی‌تاثیر بر بازار مسکن نخواهد بود. فرید اعلم با بیان اینکه بالا بودن مصرف بنزین به نسبت قیمت عرضه آن بیش از یک دهه است که به عنوان معضل و بحران از سوی کارشناسان بدان اشاره می‌شود اظهار داشت: با توجه به این امر سهمیه‌بندی ناگهانی بنزین علاوه بر بازار مسکن سایر بخش‌ها را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.وی با اشاره به مصرف بنزین در بخش حمل‌ونقل خاطرنشان کرد: با افزایش هزینه حمل ونقل مصالح ساختمانی، در نهایت قیمت تمام شده ساخت هم افزایش می‌یابد.کارشناس مسکن با اشاره به امکان بروز رکود خرید و فروش در بازار مسکن افزود: با توجه به این امر افزایش قیمت مسکن اتفاق دور از انتظاری نیست.
به گفته وی بیشترین تاثیر سهمیه‌بندی بنزین بر روی میزان اجاره‌بها خواهد بود.