رکود انبوه‌سازی مسکن در آمریکا

الهام حمیدی: شرکت هورتون، یکی از بزرگ‌ترین انبوه‌سازان آمریکا، در آخرین روزهای سال ۲۰۰۶ اعلام کرد، میزان فروش خانه‌های این شرکت ۲۸‌درصد کاهش یافته است. این خبر پیش‌بینی کارشناسان، مبنی‌بر احتمال رونق گرفتن بازار مسکن را زیر سوال برد. این خبر با اعلام شرکت «مری تیچ» مبنی‌بر کاهش ۴۲‌درصدی فروش مسکن و رکورد ابطال سفارش‌های خرید از سوی خریداران تا سقف ۴۸‌درصد باعث نگرانی کارشناسان مسکن آمریکا شد. حدود یک سال است که قراردادهای مسکن و فروش خانه‌های نوساز در پایین‌ترین رقم خود قرار گرفته است. این رکود به دنبال رونق گرفتن بی‌سابقه صنعت در پنج ساله گذشته به وجود آمد. اقتصاددانان و تحلیلگران هنوز نتوانسته‌اند در مورد وضعیت آینده بازار مسکن به توافقی برسند. شعبه شرکت هورتون در «فورت ورث» اعلام کرد در طول سه ماه آخر سال این شرکت سفارش ساخت ۸‌هزار و ۷۷۱خانه به ارزش ۲‌میلیارد و ۲۹‌میلیون دلار دریافت کرده که در مقایسه با سفارش ۱۱‌هزارو ۴۶۳خانه به ارزش ۳‌میلیاردو ۱۷‌میلیون دلار سال گذشته کاهش چشمگیری یافته است.

شرکت «مری‌ تیج» در آریزونا نیز اعلام کرد، فروش خانه‌های این شرکت در سه ماه آخر سال به ۱۲۰۱ خانه به ارزش ۳۵۶‌میلیون دلار رسیده ولی در زمانی مشابه در سال گذشته این رقم ۲۰۷۲خانه به ارزش ۷۲۳‌میلیون دلار بوده است.

در این میان برخی آمار منتشر شده شرکت هورتون کارشناسان را به آینده بازار مسکن آمریکا دلگرم کرد. این شرکت اعلام کرد نرخ ابطال سفارش‌ها (تعداد سفارش‌های باطل شده بر فروش ناخالص) در سه ماه آخر سال به ۳۳‌درصد کاهش یافته در حالی که همین نرخ در فاصله بین ماه‌های جولای تا سپتامبر ۴۰‌درصد بود. البته لازم به ذکر است که این رقم هنوز دو برابر نرخ ابطال معمول در شرکت است و از این رو به گفته دونالد هورتون، مدیر عامل شرکت هورتون، در بسیاری از نقاط کشور آنها مجبور به ارائه مشوق‌هایی به خریداران شده‌اند. تحلیلگران بانک آمریکایی در گزارشی اعلام کرده‌اند که شرکت انبوه‌سازی هورتون موفق شده تعداد سفارش‌های باطل شده در دقایق آخر را به حداقل برساند و همین امر نشان می‌دهد که این شرکت توانسته در برخورد با مشتریانی که قصد پس گرفتن سفارش خرید خود را دارند، انعطاف بیشتری نشان دهد. مارگارت ویلان یکی از تحلیلگران UBS معتقد است کاهش نرخ ابطال سفارش‌ها از سوی مشتریان نشان می‌دهد بازار مسکن روند پایدار شدن خود را در پیش گرفته و اعتماد خریداران نسبت به بازار مسکن افزایش یافته. او پیش‌بینی کرده نرخ کاهش قیمت مسکن در ماه‌های آینده متوقف شود. در سال‌های اخیر انبوه‌سازان مسکن در آمریکا بر سر خرید زمین رقابت شدیدی داشتند تا بتوانند از بازار داغ مسکن نهایت استفاده را ببرند ولی در ماه‌های اخیر و به دنبال کاهش سفارش‌های خرید این رقابت نیز به سردی گرایید.

در میان آمار ارائه شده از طرف شرکت هورتون نکته جالب توجه تفاوت میزان فروش مسکن در نقاط مختلف آمریکا است. فروش خالص در همه مناطق کاهش یافته ولی این کاهش در مناطق شمال شرقی آمریکا (۸/۳۱‌درصد)، ایالت‌های مرکزی به سمت جنوب از جمله تگزاس (۷/۲۹‌درصد) و مناطق غربی به جز کالیفرنیا (۱/۲۳‌درصد) کاهش بیشتری داشته است. ولی بر‌خلاف کاهش میزان فروش، میانگین قیمت فروش در این سه منطقه افزایش یافته است. جای تعجبی ندارد زیرا انبوه‌سازان برای تشویق خریداران از هر گونه ابزار تشویقی مانند خودروی رایگان یا به کار بردن سنگ گرانیت رایگان در برخی قسمت‌های خانه استفاده می‌کنند ولی حاضر به کاهش قیمت نیستند. به گفته مدیر مرکز اقتصاد و مسکن دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، در بازار مسکن قیمت آخرین چیزی است که کاهش پیدا می‌کند زیرا اگر انبوه‌سازان قیمت را کاهش دهند موجبات نارضایتی خریداران قبلی را فراهم می‌کنند.

ولی در کل آمریکا میانگین قیمت فروش شرکت هورتون ۴/۵‌درصد کاهش یافته که بیشترین آن در جنوب غربی (۲۲/۲‌درصد) و در جنوب شرقی (۲/۱۰‌درصد) بوده. در شهرهایی از این مناطق از جمله فینکس، لاس وگاس و بخش‌هایی از فلوریدا، سرمایه‌گذاران فقط به قصد اجاره دادن خانه‌ها اقدام به خرید آنها می‌کنند که با توجه به تعداد زیاد فروشنده‌های مسکن در این مناطق، این امر موجب افزایش موارد فروش مسکن و کاهش قیمت‌ها شده است. در کالیفرنیا نیز به دنبال کاهش سفارش‌های خرید به میزان ۱/۱۸‌درصد، قیمت‌ها ۹/۱‌درصد کاهش پیدا کرد. مدیر مرکز اقتصاد و مسکن دانشگاه کالیفرنیای جنوبی معتقد است گزارش شرکت هورتون نشان می‌دهد بازار مسکن به انتهای رکود خود نزدیک می‌شود. ولی یک احتمال وجود دارد که این رکود به درازا بکشد و آن در صورتی است که مالکان فعلی املاک که تا کنون حاضر به فروش خانه‌های خود نبودند در بهار سال ۲۰۰۷ خانه‌های خود را به فروش گذاشته و انبوهی از خانه را روانه بازار خرید و فروش مسکن کنند. به دنبال انتشار گزارش شرکت هورتون سهام این شرکت ۸سنت افرایش یافت و به قیمت ۴۷/۲۵دلار رسید ولی سهام شرکت «مری‌ تیج» ۸سنت کاهش یافت و با قیمت ۳۴/۴۳دلار در بورس نیویورک خرید و فروش شد.

منبع: آسوشیتد پرس

ژانویه ۲۰۰۷