مشکل اصلی و مهم آزادراه ۱۲۰کیلومتری تهران - شمال تنها عدم تامین منبع مالی بود که اگر بودجه کافی برسد و مشکلی ایجاد نشود این پروژه در سال ۱۳۹۰ به پایان می‌رسد. به گزارش «ایسنا»، محمد منتظری - مجری ساخت آزادراه‌های کشور - با بیان این مطلب گفت: از سال ۷۵ تا اواخر سال ۸۵ آزادراه تهران - شمال درگیر مسائل مالی و مشکلات حقوقی و اداری بوده است و می‌توان گفت استارت شروع این آزادراه از اواخر سال گذشته بوده است.

وی افزود: برآورد هزینه ساخت این آزادراه در سال ۷۵ رقمی در حدود ۲۵۰‌میلیارد تومان بوده است که به دلیل پایین بودن توان مالی دولت پس از پنج سال کار مطالعاتی سرانجام تصمیم به فروش زمین و استفاده از درآمد حاصل از آن گرفته شد که پس از فراهم کردن مقدمات کار در عمل هیچ زمینی نه‌تملیک و نه فروخته شد و در طی این سال‌ها هزینه ساخت این پروژه به هزار ‌میلیارد تومان رسید.

وی با بیان اینکه از سال ۸۴ تا کنون بنیاد مستضعفان و دولت هرکدام ۶۰‌میلیارد تومان برای احداث آزادراه تهران - شمال هزینه کرده‌اند، در خصوص دلایل طولانی شدن ساخت این پروژه گفت: در سال ۸۳ قراردادی بین دولت و بنیاد مستضعفان بسته شد که هریک ۵۰‌درصد هزینه ساخت را متقبل شدند و سرانجام در سال ۸۵ بالاخره پس از ۱۰ سال کار مطالعاتی و تهیه منابع مالی، اعتبارات اسنادی این طرح گشایش شد و شرکت چینی ضمانت‌نامه خود را در اواخر سال گذشته ارائه داد.

مجری ساخت آزادراه‌های کشور، پیشرفت فیزیکی پروژه‌های عمرانی و راه‌سازی کشور در شرایط مطلوب را ماهانه ۲‌درصد دانست و گفت: این در حالی است که به دلیل عدم تخصیص اعتبار مورد نیاز، پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها ماهانه به یک‌ درصد رسیده است. حال نباید انتظار داشت آزادراه ۱۲۰‌کیلومتری تهران - شمال که ۶۰‌کیلومتر مسیر آن به حفر تونل آن هم از نوع سخت‌ترین حفاری‌ها نیاز دارد، بدون تزریق به موقع و کافی منابع مالی خود به خود پیشرفت داشته باشد.