طی دهه اخیر به‌رغم افزایش متناوب میزان وام خرید مسکن، سهم این وام از قیمت نهایی مسکن کاهش یافته است که این نکته موید ناکارآمدی سیاست افزایش وام و ایجاد رونق در بخش مسکن از طریق تحریک تقاضا است. به گزارش خبرگزاری موج امیررضا واعظ آشتیانی کارشناس مسایل شهری و خزانه‌دار دور دوم شورای شهر تهران با بیان این مطلب گفت: هر چند دولت مصمم است قیمت زمین را در برخی جاها به صفر برساند که البته باید روندی دشوار را طی کند، اما فکری منطقی است. زیرا حدود ۵۰درصد از قیمت واحدهای مسکونی را زمین به خود اختصاص داده است و اگر در این بخش دولت ورود خوب و برنامه‌ریزی مناسبی داشته باشد مطمئنا می‌توانیم در ساخت‌وساز به خصوص واحدهای مسکونی با متراژ زیر ۱۰۰متر شرایط بهینه‌ای ایجاد کنیم وبه صورت طبیعی قیمت تمام شده کاهش می‌یابد و مردم با اخذ وام و اندوخته‌های خود قدرت خرید واحدهای مسکونی کوچک را به دست می‌آورند.

مهندس آشتیانی تاکید کرد: بنابراین به نظر می‌رسد دولت باید از سیاست فروش زمین‌های خود چه به صورت ارزان و چه به قیمت بازار، خودداری کرده و همانند بسیاری از کشورهای موفق در این بخش، سیاست خرید و ذخیره‌سازی زمین‌های غیردولتی را در دستور کار خود قرار دهد و با در اختیار قرار دادن زمین‌های خود برای ساخت مسکن، مانع از التهاب بیش از حد بازار شود.

به اعتقاد آشتیانی؛ عوامل مختلفی بر افزایش قیمت مسکن دخیل هستند، در این میان مشاوران املاک به عنوان یکی از محورهای تاثیرگذار در بورس مسکن به شمار می‌آیند.

وی ادامه داد: به هر حال در کشوری زندگی می‌کنیم که چالشی و احساسی است و با یک موج در زمینه‌های مختلف دچار چالش می‌شویم و هر عاملی می‌تواند اثرگذار بر بالا رفتن نرخ مسکن باشد.

این کارشناس مسایل شهری گفت: جنگ روانی و تاثیر نرخ‌های اعلامی از سوی مشاوران املاک در این میان نقش بسزایی دارند. هر چند که متولیان بخش مشاوران املاک اعتقادی به این موضوع ندارند، اما به صراحت باید اعلام کنم که مشاوران املاک به صورت نسبی در بورس مسکن تاثیر‌گذار هستند.

وی یادآور شد: عوامل دیگری چون مصالح، نرخ دستمزد، نبود تکنولوژی ساخت هم در قیمت مسکن تاثیرگذار است.

خزانه‌دار دوره دوم شورای اسلامی شهر تهران اظهار داشت: در این میان به دلیل فقدان تکنولوژی به روز ساخت در کشور شاهد بالا رفتن نرخ مسکن هستیم. به عنوان مثال در کشور ما احداث یک ساختمان پنج طبقه در زمینی به مساحت ۴۰۰ متر ۱۸ تا ۲۰ ماه طول می‌کشد، اما در کشورهایی که تکنولوژی ساخت دارند این روند شش ماهه طی می‌شود. در نتیجه هرچه زمان ساخت کاهش یابد، نرخ مسکن نیز تابعی از آن خواهد بود.

وی ادامه داد: قبل از شروع سال جدید با افزایش ناگهانی قیمت مسکن مواجه بودیم، در این میان عده‌ای با سرازیر کردن برخی سرمایه‌های کلان به بخش مسکن تخریب را در سطح قیمتی تشدید کردند.