کورس شارژ با اجاره ساختمان

گروه مسکن - مینا صباغی: امروزه با گسترش زندگی آپارتمان نشینی به خصوص در تهران و ظهور اصول و آیین زندگی در آپارتمان، موضوع جدیدتری همچون هزینه شارژ آپارتمان هم بر دیگر معضلات پایتخت نشینی اضافه شده است. داستان پرداخت و دریافت شارژ بین ساکنین یک مجتمع جالب و خواندنی است.

البته پرداخت هزینه شارژ را نیز می‌توان به عنوان یک نوع اجاره خانه دانست اما در شکل و مقدار کوچک‌تر.

شاید افرادی که در گذشته به تعقیب و گریز با مستاجرشان می‌پرداختند خود نیز امروز با روی آوردن به زندگی در آپارتمان، این برنامه تعقیب و گریز را با مدیر ساختمان برای ندادن شارژ آپارتمان اجرا کنند.

همسایه خوب، شارژ به‌موقع

شاید این ضرب‌المثل که «همسایه خوب از برادر هم نزدیک‌تر است» در گذشته بیشتر معنا داشت، اما این طور که به نظر می‌رسد باید این ضرب‌المثل را با توجه به گسترش زندگی آپارتمان نشینی به گونه‌ای دیگر بیان کنیم.

یعنی «همسایه خوب کسی است که شارژاش را به موقع بپردازد».

مقدار مبلغی که ماهانه در قبال استفاده از امکاناتی چون آب، گاز، آسانسور، حفاظت ساختمان و نگهداری فضای سبز از سوی ساکنین آپارتمان یا برج به مدیر مجتمع پرداخت می‌شود را هزینه شارژ می‌نامند که این مبلغ نیز مانند اجاره در مناطق مختلف تهران متفاوت است.

رقم شارژ آپارتمان‌ها با توجه به امکانات مختلفی که هر آپارتمان دارد متفاوت است، به طوری که مبلغ شارژ در ساختمان‌های پایتخت از ۷هزار تومان تا ۲۵۰هزار تومان و در بعضی مواقع شاید هم فراتر از این مقدار است.به طور کلی هر چه بر تعداد طبقات یک ساختمان افزوده شود بر تعداد اسکناس‌ها برای پرداخت شارژ نیز اضافه می‌شود.

تعداد واحدها در یک آپارتمان نیز در افزایش بهای شارژ بی‌تاثیر نیست.

متراژ، مبنای شارژ

در بعضی از برج‌های تهران بهای شارژ براساس هر‌متر از واحد مسکونی تعیین می‌شود که البته مصداق بارز این مطلب را می‌توان در مجتمع تجاری مسکونی «اسکان» مشاهده کرد.

یکی از مسوولان دریافت شارژ در این مجتمع می‌گوید: تعیین مبلغ و نوع محاسبات شارژ در آپارتمان و برج با هم فرق می‌کند. به گفته وی معمولا برای مقدار بهای شارژ علاوه بر امکانات به مقدار متراژ هر واحد ساختمان نیز توجه می‌شود که در‌حال‌حاضر برای هر متر ۵۰۰ تا ۷۰۰ تومان در نظر گرفته شده است و با توجه به این که در این برج واحدهایی با متراژ ۱۸۰ تا ۲۰۰ متر موجود است با این حساب به طور میانگین می‌توان مبلغی بین ۱۰۰ تا ۱۲۰هزار تومان برای شارژ ماهانه مجتمع اسکان در نظر گرفت.

وی همچنین با اشاره به این که مبلغ شارژ برج سال گذشته برای هر متر مربع بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان بود، گفت: با توجه به نرخ تورم در سال جاری بر نرخ شارژ برج افزوده خواهد شد.

در بعضی از آپارتمان‌ها علاوه بر تعیین یک شارژ ثابت به ازای هر نفر از افراد خانواده مبلغی را مشخص و دریافت می‌کنند. نمونه این قضیه در یک واحد مسکونی ۱۰ واحدی در محدوده آریا شهر است که علاوه بر ۱۰هزار تومان شارژ ثابت برای هر نفر از اعضای ساکن در خانه یک‌هزار تومان اضافه دریافت می‌کنند.

اما آنچه که در بین اغلب آپارتمان‌ها در تعیین بهای شارژ مشترک است قبوض آب، گاز و... است که به صورت کلی محاسبه می‌شود.

۷۰ تا ۲۵۰هزار تومان

به گفته یکی از فعالان در آژانس املاک در فرمانیه هزینه‌ای که برای شارژ ماهانه آپارتمان‌های این منطقه می‌توان در نظر گرفت بین ۷۰ تا ۲۵۰هزار تومان متغیر است که البته امکاناتی چون لابی مخصوص با مبلمان چرمی، جکوزی، استخر، سونا، چراغ‌های گران قیمت در مکان لابی، آسانسور، انباری، پارکینگ و مشاعات را می‌توان جزو امکانات این آپارتمان‌ها به شمار آورد.

همچنین در منطقه سعادت‌آباد هزینه شارژ ماهانه آپارتمان برای واحدهای ۲ خوابه ۸۰ متری با امکاناتی نظیر استخر، جکوزی، سونا، مشاعات، نگهبان و آسانسور مبلغی در حدود ۳۰هزار تومان است که با اضافه شدن متراژ هر واحد حدود ۱۰هزار تومان بر مبلغ شارژ نیز اضافه می‌شود.نظافت ساختمان، سرویس دستگاه‌های مختلف و سرویس آسانسور (در صورت موجود بودن) و مخارج جانبی از جمله امکاناتی هستند که به مبلغ شارژ آپارتمان‌ها می‌افزاید.مدیر یکی از مجتمع‌های اکباتان می‌گوید: «هزینه شارژ آپارتمان‌های اکباتان نیز بر مبنای استفاده از امکاناتی چون فن کویل، فضای سبز، گاز، آب و همچنین براساس متراژ تعیین می‌شود که کمترین متراژ واحدهای مسکونی آن ۴۰ متر و بالاترین ۱۸۰ متر است که بر این اساس می‌توان به ترتیب مبلغی بین ۲۰ تا ۴۵هزار تومان را برای هزینه شارژ در نظر گرفت.وی همچنین اشاره می‌کند که هر بلوک از آپارتمان‌های اکباتان یک هیات مدیره مجزا دارد که به صورت افتخاری به این مسائل می‌پردازند.

البته تعدادی خدمه و پرسنل نیز در این بلوک‌ها فعال هستند که حقوق دریافت می‌کنند و به طور معمول حقوق آنها از مبلغ شارژ ماهانه ساکنین تامین می‌شود.

وی همچنین با اشاره به این نکته که اغلب ساکنین در ارائه شارژ ماهانه خود در موعد مقرر کوتاهی می‌کنند، می‌گوید: «مدیران مجتمع‌ها برای اجاره‌نشین‌ها قوانین سخت‌تری وضع می‌کنند.»

آنچه مسلم است اینکه مبلغ شارژ آپارتمان در نقاط مختلف شهر از تعرفه واحدی پیروی نمی‌کند و بدون ضابطه خاصی دریافت می‌شود، به طوری که ساکنین یک آپارتمان ۸ واحدی بدون هیچ امکانات رفاهی چون آسانسور، فضای سبز و سرایدار در منطقه غرب تهران ۱۶هزار تومان شارژ می‌پردازند. اما یک واحد سه خوابه در یک مجتمع ۱۲ طبقه‌ای در شهرک غرب ۷۰هزار تومان و یک واحد ۳ خوابه در مجموعه مسکونی ونک پارک، رقمی معادل ۱۸۰هزار تومان برای شارژ پرداخت می‌کند.این در حالی است که اگر قانون خاصی برای هزینه‌های جاری آپارتمان تنظیم شود، به طور قطع ساکنین واحدهای مسکونی براساس آن موظف خواهند شد شارژ ماهانه آپارتمان را به موقع و بدون کم و کسر پرداخت کنند.