دبی از بیابانگردی تا برج‌نشینی

«تاریخ رو به اوج» شعار دست‌اندرکاران یک پروژه عظیم ساختمانی است که ساخت آن سال پیش با حضور شیخ محمد آل مکتوم، حاکم دبی آغاز شد. اکنون کارگران فونداسیون بنایی را که قرار است به بلندترین ساختمان جهان تبدیل شود، تا عمق ۵۰متر حفر کرده‌اند.

برج فولادی دبی که ارتفاع آن محرمانه نگه داشته شده، نماد درخشان این امیر نشین است. آدریان اسمیت، معمار مقیم شیکاگو که این ساختمان را طراحی کرده، می‌گوید کوشیده است شکاف بین سنت اسلامی و معماری فوق مدرن غربی را از بین ببرد.

وی گفته است: در معماری اسلامی، برج‌ها شکل‌های زیادی دارند. پله‌ها به صورت مارپیچ در داخل برج بالا می‌رود که نماد عروج به آسمان است.

ماکتی که در نمایشگاه این ساختمان در مرکز این بیابان ۱۲۰ هکتاری قرار گرفته، نشان می‌دهد که این آسمان‌خراش دارای دریاچه مصنوعی به چه شکلی در خواهد آمد. در وسط آن، برجی نقره‌ای رنگ همانند تیری عظیم تا نیمه های آسمان می‌رسد. اسمیت می‌گوید: «می‌دانیم که ارتفاع دقیق این ساختمان محرمانه نگه داشته می‌شود. اما لازم است گفته شود ارتفاع آن به میزان قابل توجهی از بلندترین ساختمان کنونی جهان، (با ارتفاع ۵۰۹ متر)، رفیع‌تر خواهد بود.»

زندگی ‌در آسمان

از بدو خلق بشر و احداث اهرام ثلاثه، هر کشوری خواسته بزرگ‌ترین، بلندترین، سریع‌ترین و پرارزش‌ترین هر چیزی را داشته باشد. این ساختمان، ۱۵۴ طبقه خواهد داشت و آسانسور آن یک‌ضرب از طبقه همکف تا ۱۲۴ بالا می‌رود.

در حال حاضر بلندترین ساختمان جهان برج ۱۰۱ تایپه در تایوان با ارتفاع ۵۰۹ متر است، ولی چین که تایوان را بخشی از خاک خود می‌داند، می‌خواهد این افتخار را تصاحب کند.

شیخ مکتوم که برخی از تیزپاترین اسب‌ها و بزرگ‌ترین جت‌های اختصاصی جهان را دارد، نمی خواهد به این آسانی مغلوب شود و آدریان اسمیت مصمم است رکوردی را به ثبت برساند که واقعا دوام آورد.

به ساکنان آینده این ساختمان وعده داده می‌شود که آپارتمانی بسیار مجلل خواهند داشت و هر روز صبح انبه تازه خواهند خورد. کف این برج شبیه گل زنبق عربی است که در بیابان‌های عربستان می‌روید.

هزاران کارگر که عمدتا آسیایی هستند، شب و روز بی وقفه کار می‌کنند تا رویای شیخ مکتوم را محقق کنند. وی می‌خواهد دبی تا سال ۲۰۱۰ پایتخت جهان شود.

وی که به دلیل علاقه‌اش به فناوری اطلاعات به «سایبر شیخ» شهرت دارد، خوب می‌داند که منابع نفتی امارات محدود است. از همین رو، گردشگری برای تامین منابع مالی جدید دبی در نظر گرفته شده است.

برخی منتقدان می‌گویند دبی که دو نسل پیش تکه بیابانی برهوت بود، خیلی سریع پیشرفت کرده است.

اکنون حدود ۸۰ درصد جمعیت این امیر نشین خارجی هستند و هنگامی که این آسمان‌خراش ۹۰۰‌میلیون دلاری با ظرفیت سه هزار نفر آماده شود، به بنایی تاریخی برای این شهر تبدیل خواهد شد.

اسمیت اظهار کرده است: برج دبی، پیام امید و خوش‌بینی است. فکر می‌کنم ما نباید از زندگی هراس داشته باشیم، وگرنه زندگی چه لطفی خواهد داشت؟

شیخ مکتوم نیز همین بینش را دارد. وی در حالی که با اتومبیل به سوی محل این ساختمان در خیابان شیخ زاید می‌رود، می‌گوید: «من چالش را دوست دارم. اگر چیزی را غیرممکن ببینم، می‌خواهم آن را امکان‌پذیر کنم. ما باید به آینده نزدیک شویم، نه این که منتظر شویم تا آینده به ما نزدیک شود.»