ساختمان‌های تهران باید تا 5/7ریشتر مقاوم شوند
گروه مسکن- اعضای شورای شهر تهران با تصویب کلیات طرح چشم‌انداز 20ساله تهران در سیصدودوازدهمین جلسه خود این طرح را به مجمع تشخیص مصلحت و مجلس شورای اسلامی ارجاع دادند.

عکس: سعید عامری
گسترش صنعت بر مبنای فرهنگ و تمدن از مهم‌ترین ویژگی‌های طرح چشم‌انداز 20ساله شهر تهران است، موضوعی که در حال حاضر پشتوانه اقدامات شهری در کشورهای پیشرفته همچون آمریکا، انگلیس، کانادا و... قرار گرفته، از این رو براساس طرح چشم‌انداز 20ساله، تهران باید در افق 1404 از جایگاه اول در دنیای اسلام برخوردار باشد.
بنابراین گزارش، در تعریف شهر دانش محور که بر پایه اصول مدیریت صحیح شهری بنا شده آمده است. در این شهر همه اقدامات باید بر مبنای علم انجام گیرد نه براساس نظرات و سلیقه‌های شخصی.
در همین خصوص عقیل ملکی‌فر مدیر طرح چشم‌انداز 20ساله تهران با تاکید بر لزوم تدوین زیرساخت های مدیریت شهری خاطرنشان کرد: پایتخت باید در افق 1404 جزو 50شهر اول دنیا به لحاظ شاخص کیفیت زندگی باشد، در حالی که تهران هم‌اکنون در جایگاه 177قرار دارد.
وی با اشاره به لزوم افزایش مقاومت ساختمان‌های تهران در برابر زلزله تا حد ۵/۷ریشتر گفت: اگر چنین امری در راستای اجرای طرح چشم‌انداز محقق شود می‌توانیم به وضعیت فعلی شهر توکیوی ژاپن دست یابیم.
ملکی‌فر تمرکززدایی و تحقق مدیریت واحد شهری را از عوامل دستیابی به اهداف طرح چشم‌انداز 20ساله دانست و افزود: در همین راستا باید امکانات زیربنایی، زیست‌محیطی و اصلاح ساختار فضایی برای دستیابی به اهداف چشم‌انداز مهیا شود.
این گزارش حاکی است: آرمانی بودن طرح چشم‌انداز ۲۰ساله تهران و چگونگی تحقق برخی از این آرمان‌ها موضوعی بود که انتقاد برخی از اعضای شورا را برانگیخت. حمزه شکیب عضو کمیسیون عمران شورای شهر در این خصوص با تاکید بر اینکه برای تحقق برنامه چشم‌انداز ۲۰ساله باید برنامه عملیاتی تهیه کنیم، گفت: تبدیل تهران به شهری که بتواند در مقابل زلزله ۷ریشتری مقاومت کند، حرف کمی نیست چرا که تاکنون اقدام اساسی در این خصوص انجام نشده است.
وی اظهار داشت: پس از زلزله منجیل و رودبار مسوولان وعده‌هایی مبنی بر مقاوم‌سازی 6ماهه ساختمان‌های کشور دادند اما اکنون با گذشت سال‌ها هنوز اقدام اساسی در این زمینه انجام نشده و به نظر می‌رسد مقاومت ساختمان‌های تهران در برابر زلزله 5/7ریشتری نیز بدون برنامه‌ریزی عملیاتی نشود.
به گفته وی، مقاوم‌سازی تابع پارامترهای مختلفی همچون اقتصاد فرهنگ، آموزش شهر و چگونگی درآمد شهرداری است و تحقق آرمان مذکور نیازمند عملیاتی شدن اهداف تعریف شده است.
همچنین زیاری، رییس کمیسیون فنی و عمرانی شورای شهر تهران با استناد به اظهارات شهردار تهران مبنی بر اینکه ساختمان‌های در حال احداث دارای مشکل مقاومت هستند، گفت: این در حالی است که شهرداری در این زمینه و ارتقای ایمنی ساختمان‌ها وظایفی دارد اما به هر حال سوال اساسی این است که آیا مقاومت ساختمان‌ها در برابر زلزله 5/7ریشتری قابل دسترسی است یا خیر؟
رییس کمیسیون فنی و عمرانی شورای شهر تهران با اشاره به اینکه ۵۰درصد بافت‌های شهر فرسوده هستند خاطر نشان کرد: ایمن سازی این ساختمان‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. وی با اشاره به لزوم تحقق مدیریت واحد شهری تصریح کرد: این در حالی است که هم اکنون عکس آن در کشور اتفاق افتاده به طوری که اخیرا مجلس مصوباتی را مغایر با مدیریت واحد شهری مصوب کرده است.
در ادامه سیصدودوازدهمین جلسه شورای شهر مهدی غضنفر،‌مشاور طرح استراتژیک شورای شهر در گزارشی کوتاه از اقدامات انجام گرفته برای تهیه طرح گفت:
تا کنون با ۳۰نفر از صاحبنظران در حوزه مدیریت شهری مذاکره انجام گرفته است. وی با بیان اینکه آمستردام شهر مبنا برای مطالعه این طرح بوده است، افزود: شناسایی مشکلات استراتژیک شورا تعیین اهداف و مقاصد شورا، طرح‌ها و برنامه‌های عملیاتی شورا و ارزیابی محیط درونی و بیرونی شورا از جمله موارد مورد توجه در تدوین این طرح بوده است.