یک کارشناس اقتصادی:
تکنولوژی مدرن، راهی برای پایینآوردن قیمت مسکن
ملیحه سادات حسینی -در رابطه با معضل گرانی مسکن بحثها و گفتوگوهای گوناگون صورت گرفته و بسیاری از کارشناسان مسکن هم در این زمینه نظرات و دیدگاههای خود را با توجه به معیارها و مسائل پیشآمده ابراز داشتهاند. امروز نیز به سراغ بهمن آرمان، کارشناس اموراقتصادی رفتیم تا نظر ایشان را در مورد قیمت مسکن در سال آینده و پیشبینی آن و همچنین ریشه گرانیهای مسکن را از ایشان جویا شویم.
با توجه به افزایش قیمت مسکن در ماههای گذشته و ایجاد موج نگرانی از این وضعیت در بین مردم، نظر شما در مورد این افزایش قیمت به عنوان یک کارشناس امور اقتصادی چگونه است و ریشه این بحرانها را در کجا میتوان یافت؟
یکی از مهمترین دلایل بحران مسکن در عدم ساختوساز ناکافی ریشه دارد.
در ایران به طور متوسط سالانه بین یکمیلیون و ۲۰۰هزار واحد مسکونی نیاز داریم، در حالی که در بهترین سالها بیش از ۶۰۰هزار واحد مسکونی احداث نشده است. با توجه به این مسائل، تقاضای انباشتهای برای مسکن در کشور وجود دارد که به آن پاسخی داده نمیشود.
متاسفانه در کشور ما در زمینه ساخت مسکن از تکنولوژی پیشرفته و مدرنی استفاده نمیشود.
شهرکهای بزرگ مانند اکباتان که پیش از انقلاب ساخته شده، به دلیل انبوهسازی به قیمت پایینی تمام شده است که امروزه این انبوهسازی به صورت گسترده انجام نمیگیرد.
بالا رفتن قیمت مسکن در ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟
سهم انبوهسازان در ساخت مسکن بسیار اندک است و اگر مجتمعهایی توسط انبوهسازان ساخته میشود در ابعاد کوچکی است که امکان استفاده از تکنولوژی را نمیدهد، به همین دلیل بهای مسکن در ایران بسیار بالا رفته است.
از سوی دیگر قیمت زمین، نقش اساسی و رابطهای مستقیم در قیمت مسکن گذاشته است.
دولت در زمینه رفع معضل مسکن و پایین آوردن قیمت آن چه کارهایی را میتواند در دستور کار خود قرار دهد؟
در چند سال گذشته دولت برای رفع مشکلات در بازار مسکن، ساخت شهرکها و مجتمعهای انبوه را در دستور کار خود قرار داده، ولی شیوه اجرا و تاسیسات زیربنایی و واگذاری آنها به تعاونیها و افراد باعث شد که تاثیر چندانی برعرضه مسکن و قیمت تمام شده آن نداشته باشد.
مدل دولت در زمینههای ساخت، بایستی مجموعههای بزرگ و استفاده و بهرهگیری از شرکتهای خارجی و تکنولوژی مدرن باشد.
از سوی دیگر، به علت نبود امنیت سرمایهگذاری در بورس تهران و ناکافی بودن زمینه سرمایهگذاری در کشور، پیشبینی میشود روند افزایش قیمت مسکن در سال آینده نیز همچنان ادامه داشته باشد.
به نظر شما درحالحاضر تنها افزایش قیمت مصالح ساختمانی در بازار مسکن تاثیرگذار بوده است؟
قیمت مصالح ساختمانی از جمله سیمان، قیمتی طبیعی و استاندارد نیست و در این میان سودی که باید به سهامداران و کارخانهدارها برسد به دست یک عده رانتخوار میرسد و کسانی که در این میان به سودی میرسند همان رانتخواران و دلالان هستند.
دبیرکل پیشین بورس در این مورد پیشبینی کرده بود که در بازار سیمان ۱۰هزار میلیاردریال رانت وجود دارد که این رانتها به دست سهامداران این بخش نمیرسد، بلکه در دست عدهای دلال قرار گرفته است.
با این حال تغییر قیمت سیمان و منطقی کردن آن، ضربه چندانی به قیمت مسکن وارد نکرده است.
در ایران به علت نبود تکنولوژی مدرن میزان مصرف سیمان در ساخت ساختمان بسیار بالا است.
در حالی که در کشورهای پیشرفته استفاده از این تکنولوژی مصرف مصالح ساختمانی از قبیل سیمان و آهنآلات را به نسبت زیادی کاهش داده است.
ارسال نظر