دنیای اقتصاد- ابلاغ بخشنامه مشترک قوه قضائیه و وزارت بازرگانی توسط اتحادیه املاک مبنی بر ممنوعیت انبوه‌سازها و شرکت‌های بدون پروانه نسبت به فروش مستقیم مسکن بازتا‌ب‌ زیادی داشته است. به اعتقاد رییس اتحادیه املاک، یکی از مهم‌ترین تاثیرات ابلاغ این بخشنامه عدم افزایش بی‌رویه قیمت‌ها بیش از نرخ تورم است. اما انبوه‌سازان اعتقاد دیگری دارند.

براساس این بخشنامه واحدهای بدون پروانه و دفاتر فروش برج‌ها و انبوه‌سازها از هرگونه فعالیت فروش مستقیم املاک منع خواهند شد. ابلاغ این بخشنامه بازتا‌ب‌ زیادی داشته است
الهام علاقه‌بندان - بخشنامه مشترک قوه قضاییه و وزارت بازرگانی که از طریق اتحادیه صنف مشاوران املاک سراسر کشور به آژانس‌های معاملاتی ابلاغ شده است، به زودی از طریق وزارت مسکن و شهرسازی و صنوف فعال در زمینه ساخت‌و‌ساز، به دفاتر فروش برج‌ها و بناهای مسکونی هم ابلاغ خواهد شد.
براساس این بخشنامه، واحدهای بدون پروانه و دفاتر فروش برج‌ها و انبوه‌سازها از هرگونه فعالیت فروش مستقیم املاک منع خواهند شد. ابلاغ بخشنامه مشترک قوه قضائیه و وزارت بازرگانی توسط اتحادیه املاک مبنی بر ممنوعیت انبوه‌سازها و شرکت‌های بدون پروانه نسبت به فروش مستقیم بازتا‌ب‌ زیادی داشته است چرا که از سویی بازار سیاه معاملات املاک برچیده و از سوی دیگر قیمت‌ها در بازار مسکن روندی تثبیتی پیدا خواهد کرد. مصطفی‌قلی خسروی رییس اتحادیه مشاوران املاک ضمن تایید این خبر اظهار داشت: با ابلاغ و اجرای این بخشنامه، از ابتدای اسفند ۱۳۸۵ قیمت مسکن تثبیت شده است.


ادب: خانه گران می‌شود

رییس اتحادیه املاک با بیان اینکه بخشنامه اخیر در جهت اهداف دولت و برای ممانعت از هرج و مرج ابلاغ شده خاطرنشان کرد: با اجرای این بخشنامه شرکت‌های ساختمانی و انبوه‌سازان بزرگ نمی‌توانند هر سه ماه یکبار قیمت‌ها را به هر میزان که مورد نظرشان است افزایش دهند.
رییس اتحادیه املاک تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین تاثیرات ابلاغ این بخشنامه عدم افزایش بی‌رویه قیمت‌ها بیش از نرخ تورم است.
قلی خسروی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلیل ابلاغ این بخشنامه خاطرنشان کرد: شکایات متعددی از افراد غیرمسوول که با عقد قراردادهای یکسویه موجب زیان دیدن و مال باخته شدن مردم شدند به دفتر اتحادیه رسیده است که همین موضوع منجر به ابلاغ این بخشنامه شد.
وی افزود: انبوه‌سازان یا دفاتری که می‌خواهند به معاملات ملکی به طور مستقیم بپردازند، باید این کار را با حضور نماینده‌ای از اتحادیه به انجام برسانند. رییس اتحادیه املاک با بیان اینکه نماینده حاضر در دفتر فروش باید بی‌طرف باشد اظهار داشت: این نماینده باید قیمت واقعی ملک را در قرارداد ذکر کند.
قلی خسروی در مورد زمان اجرای بخشنامه اظهار داشت: طرح بخشنامه یاد شده از آذر ماه مطرح شد، از بهمن به صورت آزمایشی به اجرا درآمد و از ابتدای اسفند اجرای قطعی آن آغاز شده است.به گفته وی، با اجرای بخشنامه یاد شده از فعالیت دفاتری که فاقد پروانه کسب باشند، ممانعت به عمل می‌آید.


قلی خسروی: خانه ارزان می‌شود

رییس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر ضمانت اجرای این بخشنامه خاطرنشان کرد: برای ضمانت اجرای بخشنامه دفترخانه‌ها باید با اتحادیه به صورت هماهنگ عمل کرده، از ثبت معاملاتی که بدون توجه به بخشنامه صورت گرفته باشد، ممانعت به عمل آورند. وی افزود: دفترخانه باید شماره پروانه کسب را در سند اشاره کند در عین حال حضور واسطه در دفتر کار الزامی است.
خانه گران می‌شود
از سوی دیگر، بهاء‌الدین ادب، رییس انجمن شرکت‌های ساختمانی در مورد تاثیر ابلاغ بخشنامه بر بازار مسکن اظهار داشت: نه تنها ابلاغ این بخشنامه‌ تاثیر مثبتی بر بازار ندارد، بلکه باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود.
رییس انجمن شرکت‌های ساختمانی با بیان اینکه دخالت در فعالیت بخش‌خصوصی موجب فرار سرمایه از بازار مسکن می‌شود، خاطرنشان کرد: ابلاغ این بخشنامه که به معنی دخالت بدون محمل قانونی دولت در بخش‌خصوصی است موجب محدودیت سرمایه‌ها می‌شود.
ادب تصریح کرد: به هر میزان که ساخت‌و‌سازها با رکود مواجه شوند به همان میزان هم برابری میزان عرضه و تقاضا بر هم می‌خورد.
رییس انجمن شرکت‌های ساختمانی اظهار داشت: با کاهش عرضه و پیشی گرفتن بر میزان تقاضا قیمت‌ها افزایش می‌یابد.وی افزود: معامله املاک در آژانس‌های املاک، باید اختیاری باشد و نباید تحمیل صورت بگیرد.
ادب در پایان با بیان اینکه بحث پیش‌فروش‌ها در این موضوع نمی‌گنجد اظهار داشت: دولت برای ممانعت از روند منفی و ضرر دیدن بسیاری از مردم برای پیش‌خرید کردن خانه اسناد پیش‌فروش را به صورت فرم خاصی درآورد.