با توجه به اینکه در چند سال اخیر رعایت قوانین و مقررات ملی ساختمان به صورت سراسری در کشور اجرا می‌شود، ۱۰‌درصد ساختمان‌ها از لحاظ اسکلت قابل دفاع هستند، ولی اصولی نمی‌باشند. محمد غرضی، رییس سازمان نظام مهندسی کشور، در حاشیه همایش بزرگداشت روز مهندسی افزود: قوانین و مقررات ساختمانی در کشور از سال ۷۰ به بعد ارائه شد، به طوری که این قوانین بعد از سال ۷۵ مورد استقبال شهرها قرار گرفت.

وی با بیان اینکه در حال حاضر یک‌میلیون واحد مسکونی در کشور در حال ساخت‌وساز است، گفت: ساخت مطلوب این واحدها دارا بودن نیروی انسانی فعال در امر نظارت و اجرا را می‌طلبد.

غرضی در پاسخ به این سوال که راهکار نظام مهندسی ساختمان کشور برای بالا بردن کیفیت ساختمان و سازه‌ها در کشور چیست؟ بیان داشت: اجرای مقررات ملی و اجرای قوانین حاکم بر ساخت و سازها تنها چاره بالا بردن کیفیت است. وی ادامه داد: تا سیستم اجتماعی، خریدار و نیروی انسانی از کیفیت بالا حمایت نکنند، مجموعه ساخت‌وساز از وضعیت مطلوبی برخوردار نخواهند بود.

رییس سازمان نظام مهندسی کشور در پاسخ به این سوال که «نظام مهندسی ساختمان کشور در امر نظارت و اجرا تا چه حدی موفق عمل کرده است؟» اظهار داشت: قسمتی از کار را که بر عهده سازمان است، توانسته‌ایم انجام دهیم، ولی بخش اعظم مشکل ساخت و سازهای اصولی تاکنون تعریف نشده است و خریدار ندارد. یعنی مردم به علت فقر مادی بیشتر دنبال خرید ارزان قیمت هستند، تا دنبال یک سرپناه ایمن با کیفیت بالا.

وی تصریح کرد: ما نمی‌توانیم امری را به جامعه تحمیل کنیم، جامعه باید خود پذیرای مسائل اصولی باشد. تنها سعی ما این است که این فرهنگ را به جامعه منتقل کنیم و اصلی‌ترین هدف ما پیاده‌ کردن فرهنگ خانه مهندسی‌ساز در بین مردم است.

غرضی به انگیزه مردم اشاره کرد و بیان داشت: اکثر مسکن‌هایی که خرید و فروش می‌شود مجری، خریدار و ناظر مشخصی ندارند و با وجود اینکه نقش خریدار و مردم موثر است و خریدار باید فرهیخته باشد، مردم انگیزه لازم برای ساخت و ساز اصولی ندارند. وی در پاسخ به این سوال که «وضعیت ساخت و سازها در روستاها چگونه است؟» گفت: در روستاها ساخت و سازها در گستره وسیع‌تری نسبت به شهرها رشد می‌کنند، ولی چیزی که حائز اهمیت به نظر می‌رسد این است که این ساخت و سازها از اصول فنی فاصله زیادی دارند.

او تصریح کرد: مدت زمان زیادی طول می‌کشد تا فرهنگ ساخت و ساز اصولی در کشور جا بیفتد و این امر یک فرهنگ توسعه غنی را می‌طلبد.

وی نقش مردم، مطبوعات و رسانه‌ها، دانشگاه‌ها، مدرسین و روحانیت را در این فرهنگ سازی موثر قلمداد کرد.

غرضی گفت: با توجه به اینکه هر دولتی بر طبق شعارهای داده شده رای می‌آورد، نباید انتظار داشته باشیم که حرف‌های ما را بزنند دولت باید به مجموعه جریان‌های اجتماعی کمک کند. وی در پایان تعداد کسانی را که دارای پروانه اشتغال هستند، صد هزار نفر عنوان کرد.