هیات‌مدیره نظام‌مهندسی جایگاه فعالین است نه منفعلین
«ذره‌بین صنف خود باشیم»
جامعه مهندسین 90 به اهتمام جمعی از مهندسین دلسوز و آشنا به مسائل و مشکلات جامعه مهندسی در سال 90 و با الهام از برنامه انتقادی تحلیلی 90 ورزشی پایه‌گذاری شد.

مهندس حجت‌اله عزیزی - به عنوان یکی از اعضای موسس این تشکل با اشاره به شعار «ذره بین صنف خود باشیم!» رویکرد این جامعه را علاوه‌بر رعایت اصولی چون صداقت و اخلاق حرفه‌ای، مثبت‌اندیشی و خرد جمعی، اتخاذ رویکرد برد-برد، رویکرد انتقادی و موشکافانه و به طور خلاصه تفاوت در گفتار و رفتار را به عنوان منشور اخلاقی ذکر می‌کند.
از دیدگاه وی ‌این جامعه با شناسایی مخاطب یا به عبارتی ذینفع و ذی‌نفوذ از جمله شاکله سازمان نظام مهندسی، شهرداری و وزارت راه و شهرسازی، وزارتخانه‌های ذی‌ربط، انجمن‌ها و تشکل‌های مهندسی و مهم‌تر ازهمه شهروندان و افکار عمومی و با رویکرد نقادانه و آسیب شناسانه سعی بر تثبیت و ارتقای جایگاه سازمان دارد. در باور این جامعه منافع سازمان نظام مهندسی و اعضای آن به هیچ عنوان جدا از هم نبوده و لزوما هیات مدیره باید از جنس اکثریت اعضا باشد.

همچنین مهندس سعید عزیزی عنوان می‌کند که گرچه این سازمان اهداف خود را بر اساس برنامه کوتاه مدت ،‌ میان مدت و بلند مدت مطابق جدول ارائه داده است‌، لیکن می‌توان به طور کلی اجرای بدون قید و شرط قانون نظام مهندسی (هدف کوتاه‌مدت) و ارتقای شان اعضا (هدف میان مدت) و نهادینه کردن سازمان به عنوان مرجع تصمیم‌ساز‌ی‌های مهندسی (هدف بلندمدت) دانست و مدعی است تنها دراین صورت مهندسین می‌توانند این حرفه را به عنوان مسوولیت جدی تلقی کرده و متقابلا مسائل حقوقی ناشی از این مسوولیت را پاسخگو باشد.

مهندس رضا حیدریون از دیگر اعضای موسس می‌گوید: امروزه یکی از مشکلات حاد سازمان، ‌عدم اجرای قانون ارجاع کار و عدم رعایت تعرفه‌ها و آن هم درحالی است که مسوولیت حقوقی مهندسین کماکان پابرجاست. در حالی که اگر این نظارت به طور مثال فقط ۱۰ درصد موجب ارتقای کیفی ساخت و ساز و یا طول عمر مفید ساختمان شود حق‌الزحمه مهندسین در مقایسه با صرفه‌جویی میلیاردی ناشی از آن ناچیز است.
مسوولیت هیات مدیره به اعتقاد مهندس رضا حیدریون فراتر از امور اداری مربوط به ارزیابی و صدور پروانه یا نهایتا امور رفاهی اعضا بوده و باید دارای قابلیت مدیریتی و برنامه مدون برای جمیع صنف مهندسین رده ساختمان- تازه فارغ‌التحصیل شده تا مجرب - بوده و این امر مسوولیت ورود به این مجموعه را دو چندان می‌کند.

مهندس علی خورشیدی پرهیز از سیاست‌زدگی را از رویکردهای این تشکل دانسته و معتقد است با توجه به ذات تخصصی مجموعه نظام مهندسی، به کارگیری استادان و متخصصین در نقش مشاوران یا به عنوان نمایندگان سازمان و اتخاذ حضور فعال در وضع مقررات، نظام نامه‌ها و برنامه‌ریزی‌های عمرانی باید در دستور کار قرار گیرد. بدیهی است از این دیدگاه ‌هیات مدیره جایگاه فعالین است و نه منفعلین.
جامعه مهندسین 90 با بهره‌گیری از نظرات کارگروه‌های تخصصی و به کارگیری دیدگاه صاحب نظران و به ویژه بدنه صنف مهندسین، اقدام به ارزیابی ماهیت، آسیب شناسی، طرح اهداف و برنامه‌ها، شناسایی کاندیداهای برنامه مدار (و نه شعارمدار) نموده و نهایتا لیست جامعی از صنف و جنس مهندسین را برای انتخابات آتی پیشنهاد داده است. لیست کاندیداهای این جامعه را در صفحه 8 مشاهده کنید.