هشدار بابت افزایش قیمت ماده اولیه تولید آسفالت
گروه بنگاهها- مجید طاهرخانی: رییس انجمن آسفالت استانهای تهران و البرز با بیان اینکه قیر از فرصت و موقعیتی که از محل انحصار قیر ایجاد شده در مقاطع مختلف در بورس عرضه نمیشود، گفت: در این زمان دلالها و واسطهها که از قبل قیر به میزان بالا خریداری کردهاند با نرخهای گرانتر در بازاری که مصرفکنندگان این کالای منحصر شده، تشنه آن شدهاند، به فروش میرسانند. سیدجلیل طباطبایی در گفتوگو با خبرنگار دنیایاقتصاد در استان البرز افزود: نباید بورس بازی با قیر را مانند طلا و سکه و دلار که کاربرد صنعتی و تولیدی ندارند در مملکت جاری و ساری کرد، هرچند مقررات بورس اجازه میدهد هرکس با هر مقدار سرمایه و هر تخصص و تجربه ای که دارد وارد کارزار آن بشود.
با این حال قیر و امور مربوط به آن مانند گندم و آرد و نان و شیر و ماست و سیمان و دیگر ملزومات این چنین، جزو ضروریترین مایحتاج کشور میباشد، جادهای که تمام افراد جامعه از آن استفاده میکنند با آسفالتی ساخته شده که بیش از ۵۰ درصد اقتصاد ریالی آن را هزینه خرید قیر در بر میگیرد، اینکه برخی، هر روز آنطور که دلشان میخواهند قیر به کارخانجات تولیدکننده آسفالت میفروشند برای آینده پروژههای عمرانی کشور خوب نیست. قبل از اینکه امور دلالی و واسطهگری در قیر، اقتصاد مملکت را دچار چالش جدید کند، مسوولان و سازمانهای نظارتی باید بر امور آن ورود یابند، انجمن آسفالت با استقبال از این موارد آماده است کلیه اطلاعات پنهان و آشکار مباحث مربوط به اقتصاد قیر را در اختیار مسوولان قرار دهد تا واقعیتهای پنهانی که به واسطه آن برخی دلالان از موقعیت انحصاری قیر برای خود رقمهای کلانی سود ایجاد میکنند، آشکار شود.
طباطبایی تصریح کرد: در حالی که کرایه قیر از پالایشگاه اصفهان به تهران (با ۴۵۰ کیلومتر مسافت) تنی ۳۰ هزار تومان میباشد، کرایه حمل قیر از پالایشگاه تهران به اطراف تهران (که ۵۰ کیلومتر مسافت دارد) هر تن ۵۰ هزار تومان میباشد، این تفاوت فاحش کرایه نیز از همان آیتمهای دلالگری میباشد که ناخواسته برای مصرفکنندگان قیر به وجود آمده است، بدون آنکه عایدات آن به نفع حملکنندههای قیر باشد.
وی افزود: قیرهایی که با عنوان صادراتی، به شخص یا شرکتی فروخته میشود و باید به خارج از کشور صادر شود، دلالها آن را با قیمتی گرانتر بدون اینکه مالیات مربوطه را بپردازند به مصرفکنندگان داخلی میفروشند و خریداران قیرهای صادراتی، حداقل آن را تنی ۱۵۰ هزار تومان ارزانتر از قیرهای داخلی میخرند.
رییس انجمن آسفالت همچنین گفت: برخی دلالان بدون خریداران متفرقه قیر برای خود عایدات فراوانی را پیشبینی و برنامهریزی میکنند که ناخودآگاه زیان زیادی را بر تولیدکنندگان آسفالت و مصرفکنندگان قیر تحمیل میکنند تا بتوانند به سودهای کلانی برسند و اینگونه رفتارهای غیرمنطقی باید از صنعت و تولید آسفالت و قیر و راهسازی کاملا برچیده شود.
وی افزود: اکنون قیمت بین المللی قیر در محدوده تنی ۴۰۰ دلار و قیمت مرجع دلار ۱۲۲۵ تومان است که همین قیمت قیر در بازار آزاد داخل کشور هر تن ۷۶۰ هزار تومان فروخته میشود، این ۲۷۰ هزار تومان تفاوت قیمت در هر تن که تنها طی سال جاری بیش از ۱۰۰ هزار تن از آن فروخته شده، یکی از اموری است که دلالان و واسطههای قیر برای کسب سود بیشتر به نفع خود به وجود آوردهاند.
وی همچنین گفت: در حالی که در محافل تصمیم گیرنده اقتصادی مباحث مربوط به افزایش نرخ مرجع دلار مطرح است، طی چند روز گذشته توسط چند نفر دلال قیر، حدود ۵۰ هزار تن قیر با عنوان صادراتی از تولیدکنندههای قیر خریداری شده تا احتمالا وقتی نرخ دلار به صورت رسمی گران شد به سود کلانی دسترسی یابند، با این اتفاق خسارت وارده به کارخانههای آسفالت را چه کسی جبران خواهد کرد و چه کسی خواهد داد؟!
طباطبایی با بیان اینکه کیفیت قیرهای تولیدی دارای مرغوبیت لازم نیستند، گفت: قیمت قیر برای کارخانههای تولیدکننده آسفالت براساس پروانه بهرهبرداری و قرار دادهای شرکتهای مذکور باید حداقل برای هر دوره شش ماهه ثابت و به دور از واسطهگریهای رایج در تالار بورس تعیین شود.
وی در پایان گفت: با توجه به سابقه بازار عرضه قیر و اتفاقات چند روز اخیر و فروش مقدار زیادی قیر به صورت صادراتی که بخش عمدهای از آن پس از گران کردن، توسط دلالان، در داخل کشور فروخته خواهد شد و افزایش کاذب قیمت قیر و کرایه آن طی ۱۰ روز گذشته، به طور قطع در چند روز آینده قیمت پایه قیر در بورس به ۸۰۰ تا ۹۰۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت که با سیاستهای دولت در رابطه با جلوگیری از افزایش قیمتها کاملا در تناقض است و خسارات جبرانناپذیری به صنعت آسفالت و پروژههای عمرانی وارد خواهد شد، بنابراین لازم است قیمت قیر براساس واقعیتهای موجود که اکنون حداکثر نباید از هر تن ۵۰۰ هزار تومان بیشتر باشد، تعیین و فروخته شود.
ارسال نظر