تعجیل در فروش املاک مازاد؟
عرضه املاک دولتی شدت گرفت
گروه مسکن- فرید قدیری: بازار املاک مزایدهای در تهران که تا ماه گذشته کساد بود، اخیرا مملو از عرضه آپارتمانها و مغازههای متعلق به دستگاهها شده و روزانه مجموعهای چند صدتایی از این املاک با رقمی معادل ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان به ارزش بازار میافزاید.
مسابقه مزایده املاک که طی چند روز اخیر توسط نهادهای دولتی و عمومی برپا شده میتواند دو پیام داشته باشد
گروه مسکن- فرید قدیری: بازار املاک مزایدهای در تهران که تا ماه گذشته کساد بود، اخیرا مملو از عرضه آپارتمانها و مغازههای متعلق به دستگاهها شده و روزانه مجموعهای چند صدتایی از این املاک با رقمی معادل ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان به ارزش بازار میافزاید. دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی که طی دو سال اخیر بهرغم مصوبه دولت و مجلس، علاقهای به فروش املاک مازاد نداشتند، در یک ماه اخیر نوعی مسابقه برای مزایده املاک برگزار کردهاند؛ بهطوریکه تقریبا هر روز لیست بلندی از انواع املاک مسکونی، اداری و تجاری متعلق به دستگاهها برای مزایده منتشر میشود.
شنبه گذشته مجموعهای حاوی ۲۵۰ ملک با کاربریهای مختلف توسط چند نهاد عمومی با ارزش پایه ۱۸۰ میلیارد تومان برای مزایده به بازار عرضه شد. رونق ناگهانی در بازار مزایده املاک مازاد دستگاهها، میتواند پیامهایی را به همراه داشته باشد که مهمترین آن، ممکن است پیشبینی نهادها درباره وضعیت بازار مسکن در سال آینده باشد.
قانون همه دستگاههای دولتی و عمومی را موظف کرده خانههای سازمانی و املاک مازاد را از طریق مزایده وارد بازار مسکن کنند، بنابراین دیر یا زود همه این املاک باید از مالکیت دولت خارج شود.
حال هرچقدر عملیات فروش زودتر از منفیشدن دوباره قیمت مسکن انجام شود، درآمد حاصل از مزایده بیشتر خواهد شد.
کارشناسان یکی از علل شدت گرفتن عرضه املاک مازاد در هفتههای اخیر را احتمال کاهش دوباره قیمت مسکن در سال آینده عنوان میکنند. این احتمال وجود دارد که در سال آینده به دلیل شرایط اقتصادی کشور، بازار مسکن با رکود در معاملات و همچنین افت قیمت ملک روبهرو شود.
از سوی دیگر، بازار مسکن در این روزها با رونق شبعیدمواجه شده و خرید و فروشها نسبت به پاییز اندکی با رشد مواجه شده است که یک دلیل دیگر عرضه املاک مازاد دستگاههای دولتی و عمومی نیز همین میتواند باشد.
شرایط فروش این املاک به مراتب راحتتر از سایر املاک موجود در بازار مسکن است، بهطوریکه نهادهای عرضهکننده این املاک، حاضرند حداکثر ۵۰ درصد از ارزش نهایی را از برنده مزایده بهصورت نقد و مابقی را در اقساط بلندمدت دو ساله و بیشتر دریافت کنند.
تقاضا کم است؛ چرا؟
اما در حالیکه در بازار املاک مزایدهای، طرف عرضه پرجنبوجوش شده، طرف تقاضا رفتاری مشابه ماههای گذشته را در پیش دارد. از این بازار خبر رسیده که مالکان در بهترین حالت موفق به فروش ۳۵ تا ۵۰ درصد از آنچه را در هر بار به مزایده میگذارند، میشوند.
به گزارش دنیایاقتصاد، اگر چه اغلب املاکی که توسط دستگاههای دولتی و عمومی در قالب مزایده عرضه میشود نوساز هستند، اما یک عامل بیمیلی به خرید این املاک، قیمتهای حبابگونهای است که مالکان به عنوان قیمت پایه اعلام میکنند. قیمت برخی املاکی که در شمال تهران برای مزایده اعلام شده حدود ۵ تا ۱۰ درصد بالاتر از قیمت معاملاتی املاک مشابه است.
همچنین دستگاههای مالک این آپارتمانها، در مزایدهها مجموعه کامل یک مجتمع حاوی چند واحد بهصورت یکجا را برای فروش به یک نفر اعلام میکنند که این نوع پیشنهاد فروش فقط برای سرمایهدارها یا شرکتهایی که به دنبال آپارتمان میگردند، کاربری دارد و مصرفکننده واقعی نمیتواند عملا در چنین مزایدههایی شرکت کند.
به عنوان نمونه یک سازمان دولتی ۶ دستگاه آپارتمان در شمال تهران را یکجا با قیمت پایه ۹ میلیارد تومان برای مزایده پیشنهاد کرده است.
در مزایده املاک مازاد متعلق به دستگاههای دولتی و نهادهای عمومی، علاوه بر آپارتمانهای مسکونی و اداری و تجاری، زمین نیز به چشم میخورد.
یکی از این سازمانها یک زمین مسکونی در شمالیترین نقطه تهران را با قیمت پایه متری ۲ میلیون تومان به مزایده گذاشته شده است، البته متراژ این زمین به قدری کم است که مشخص نیست چگونه قرار است روی آن ساختوساز شود.
در مزایدههای اخیر، ویلاهای اطراف تهران همچون دماوند، لواسان و کرج نیز عرضه شده است.
شهرداریتهران هم آمد
به گزارش دنیایاقتصاد، بازار مزایده املاک مازاد این اواخر یک مشتری تازهوارد را به خود دیده است.
شهرداری تهران به تازگی فروش مزایدهای برخی املاک خود را آغاز کرده است، بهطوریکه در چند روز اخیر بیش از ۵۰ فقره انواع ملک به ارزش پایه ۲۱ میلیارد تومان را برای فروش عرضه کرده است.
در لیست املاک مزایدهای شهرداری تهران، زمین با کاربری خدماتی، زمین هزار متری و دو هزار متری با کاربری مسکونی در شرق و جنوب تهران و همچنین آپارتمانهای اداری در جادههای اطراف تهران به چشم میخورد.
شهرداری تهران فروش برخی مراکز تجاری که بهصورت مشارکتی ساخته را نیز شروع کرده و در حال حاضر این املاک را در قالب فروش امتیاز سرقفلی از طریق مزایده عرضه میکند.
برخی از املاک متعلق به شهرداری در این مزایدهها بهصورت پرداخت نقد و اقساط و برخی دیگر نیز بهصورت پرداخت کامل نقدی، عرضه شده است.
به گزارش دنیایاقتصاد پیشبینی میشود در روزهای باقی مانده از سال جاری، بر شدت عرضه املاک مزایدهای افزوده شود. در این میان اگر مالکان این املاک، در نحوه قیمتگذاری - ارزش پایه ملک - تجدیدنظر کنند و قیمتهای مورد پسند بازار مسکن را ارائه کنند، مزایدهها بدون برگشت به اتمام خواهد رسید.
یک نمونه از مزایدههای تقریبا ناموفق دستگاهها، مزایده سال گذشته املاک مازاد بانکها بود که در هر مزایده، تعداد اندکی از املاک به فروش میرسید.
مزایده موفق باید به لحاظ عمر ملک و قیمت آن، مورد قبول و رضایت فعالان بازار مسکن باشد.
ارسال نظر