درخواست انبوه‌سازان از رییس‌جمهور

آمادگی مشروط برای پذیرش دوباره مسوولیت ساخت مسکن‌مهر

پرداخت بدون‌دردسر تسهیلات برای خرید نقدی مصالح

گروه مسکن - فرید قدیری: انبوه‌سازان در نامه‌ای به رییس‌جمهور، برای پذیرش دوباره مسوولیت ساخت مسکن‌مهر، اعلام آمادگی کرده‌اند و درخواست کرده‌اند مجوز احداث ۱۰۰هزار واحد مسکونی جدید روی زمین‌های ۹۹ساله با همان قیمت‌های قبل از هدفمندی، برایشان صادر شود.

انبوه‌سازان هم‌اکنون حدود ۵۰۰ هزار از ۹۰۰ هزار واحد مسکونی‌مهر در حال ساخت را، در اختیار دارند که این واحدها براساس قراردادی که با وزارت مسکن منعقد شده، به قیمت مترمربعی ۳۰۰ هزار تومان، در حال احداث است. هر چند این ۳۰۰۰۰۰ تومان، «قیمت اسمی» نام دارد و توافق بین سازنده و وزارت‌مسکن محسوب می‌شود؛ اما متقاضیان در صف تحویل مسکن‌مهر باید برای همین واحدها - با هزینه‌های پیش‌بینی‌ نشده‌ای که در موعد تحویل به آنها اعلام می‌شود- مترمربعی ۴۰۵ هزار تومان پرداخت کنند تا کلید به آنها تحویل داده شود. نمونه چنین اتفاقی هم‌اکنون در تهران رخ داده و در حالی که قیمت در قرارداد سازنده‌ها متری ۳۰۰ هزار تومان قید شده، برای تعاونی‌های مسکن، متری ۴۰۰ هزار تومان برآورد شده است! انبوه‌سازان هم‌اکنون درخواست کرده‌اند ساخت ۱۰۰ هزار واحد جدید تا پایان امسال برایشان صادر شود و برای سال بعد نیز مجوز‌های جدیدتری به آنها داده شود.

رییس کانون سراسری انبوه‌سازان که نامه با امضای وی برای رییس دولت ارسال شده، در پاسخ به پرسش «دنیای‌اقتصاد» مبنی براینکه «انبوه‌سازانی که از قراردادهای متری ۳۰۰ هزار تومان ناراضی بودند و آن را ضرر می‌دانستند، چطور برای دوره جدید که یارانه‌ مصالح حذف شده این قیمت را قبول کرده‌اند؟» گفت: همانطور که در نامه به رییس‌جمهور قید کرده‌ایم، فرض ما انبوه‌سازان این است که دولت برای ثبات قیمت مصالح، هزینه‌های حمل‌ونقل و همچنین هر نوع کالا و خدماتی که مستقیم و غیرمستقیم در ساخت‌وساز موثر است، حمایت‌های لازم را به عمل می‌آورد که در این صورت، معتقدیم مسکن را می‌توان با قیمت‌های قبل احداث کرد. ایرج رهبر، همچنین به «دنیای‌اقتصاد» تاکید کرد: قبل از اینکه به رییس‌جمهور نامه بنویسیم، درباره نحوه پذیرش مسوولیت ساخت مسکن‌مهر با مسوولان وزارت مسکن مذاکرده کرده بودیم و مقرر شد برای دوره جدید، دردسر و بوروکراسی‌های رایج در بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات کنار گذاشته شود. رییس کانون انبوه‌سازان در این باره افزود: مقرر شده برای ساخت‌وسازهای جدید مسکن‌مهر، انبوه‌سازان در زمان خرید مصالح،‌ «پیش‌فاکتور» دریافت کنند و با ارائه آن به بانک، بخشی از تسهیلات ۲۰ میلیونی بابت مصالح به آنها پرداخت شود. با این اقدام، انبوه‌ساز از خرید مدت‌دار و چکی مصالح که مجبور است بابت آن پول بیشتری پرداخت کند، خلاص می‌شود و از سوی دیگر، بانک این تسهیلات را در زمانی که سازنده احتیاج دارد فقط با رویت پیش‌فاکتور و بدون آنکه ضمانت و سفته از او بخواهد، می‌پردازد. به گزارش دنیای‌اقتصاد، گفته می‌شود مسوولان وزارت مسکن از نامه‌ای که انبوه‌سازان به رییس‌جمهور نوشته‌اند تا لحظه تحویل نامه به دفتر ریاست‌جمهوری، خبر نداشته‌اند و صبح روز یک‌شنبه (پریروز) که نامه ارسال شده، رونوشت آن نیز به دفتر وزیر مسکن برده شده است. رییس کانون انبوه‌سازان در این نامه، نیکزاد را وزیری شایسته و جهادی معرفی کرده است. گزارش خبرنگار دنیای‌اقتصاد حاکی است، اواخر سال گذشته، زمانی‌که مسوولان وزارت مسکن بعد از سفر به یکی از استان‌ها و رویت پیشرفت مطلوب ساخت‌وسازهای مسکن‌مهر مطلع شدند، سازنده‌ها در این استان مرزی، واحدها را متری ۳۰۰ هزار تومان احداث کرده‌اند، تصمیم گرفتند با انبوه‌سازان با همین قیمت تفاهم کنند. اما همان زمان سازنده‌ها این قیمت را قبول نکردند و پیگیر افزایش آن تا حد ۳۵۰ هزار تومان شدند. دنیای‌اقتصاد در آن موقع، در گزارشی نوشت که سازنده‌ها در مسکن‌مهر با توجه به ویژگی منحصر به‌فرد قراردادها و اینکه بخشی از عملیات تکمیلی برعهده متقاضی گذاشته می‌شود، به‌طور متوسط حدود متری ۲۰ هزار تا ۴۰ هزار تومان سود می‌کنند.