یک روز پس از تفاهم بر سر بافت فرسوده، توسط معاون شهردار تهران مطرح شد
موانع نوسازی در بافت فرسوده تهران
گروه مسکن- لیلا درخشان: معاون شهردار تهران یک روز پس از امضای تفاهمنامه ساخت ۴۵ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده تهران که توسط نمایندگان دولت و شهرداری منعقد شد، موانع سر راه نوسازی این بافتها را تشریح کرد که نشان میدهد انبوهسازان در بافتهای فرسوده فقط به تسهیلات بانکی برای ساخت نیازمند نیستند، بلکه باید مسیر حقوقی برای تملیک زمین در این بافتها نیز هموار شود.
انبوهسازان در بافتهای فرسوده اغلب با املاک «چندمالکی» روبهرو هستند
گروه مسکن- لیلا درخشان: معاون شهردار تهران یک روز پس از امضای تفاهمنامه ساخت ۴۵ هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده تهران که توسط نمایندگان دولت و شهرداری منعقد شد، موانع سر راه نوسازی این بافتها را تشریح کرد که نشان میدهد انبوهسازان در بافتهای فرسوده فقط به تسهیلات بانکی برای ساخت نیازمند نیستند، بلکه باید مسیر حقوقی برای تملیک زمین در این بافتها نیز هموار شود. گزارشهای رسیده به معاونت مالی شهرداری تهران نشان میدهد در بافتهای فرسوده اغلب املاک به جای یک مالک، ۳ تا ۴ مالک دارند که سازنده باید با تکتک آنها بر سر نحوه تخریب و نوسازی وارد مذاکره شود و قرارداد امضا کند.
معاونت نوسازی بافتهای فرسوده وزارت مسکن با سازمان نوسازی شهرداری تهران تفاهم کردهاند برای پرداخت تسهیلات ساخت و تخفیف در عوارض صدور پروانه، از انبوهسازان حمایت کنند. این در حالی است که جلب انگیزه برای سرمایهگذاری در بافتهای فرسوده نیازمند هموار کردن سایر مشکلات است.
معاون مالی و اداری شهرداری تهران در مراسم اختتامیه همایش بافتهای فرسوده، راهکارهای برون رفت از معضل نوسازی بافتهای فرسوده که به رونق ساختوساز منجر میشود را تشریح کرد.
به گزارش دنیای اقتصاد، حسینمحمدپورزرندی اعلام کرد: سودآور بودن ساختوساز در بافتهای فرسوده از جمله شاخصترین راهکار تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده است؛ چرا که به جلب حضور سرمایهگذاران در این چرخه منجر میشود که شهرداری تهران در این مسیر تاکنون با ارایه تسهیلات تشویقی، این رویکرد را عملیاتی کرده است.
وی گفت: اما برای حصول نتیجه نهایی باید دامنه ارایه تسهیلات تشویقی گستردهتر شود تا سرمایهگذاران بیش ازپیش برای مشارکت در این امر تشویق شوند.
پورزرندی تاکید کرد: علاوه براین، شیوههای نوین تامین مالی در مسیر نوسازی بافتهای فرسوده نیز از دیگر مواردی است که میتواند نقش شاخصی در سرعتدهی به این مساله داشته باشد.
به اعتقاد معاون مالی و اداری شهرداری تهران، فروش اوراق مشارکت و تهیه منابع مالی از طریق وامهای فاینانس از جمله راهکارهای شهرداری تهران برای دستیابی به این هدف بوده است.
وی در نهایت، تعامل دولت، شهرداری و مردم را نیز به عنوان پیششرط نهایی تضمین موفقیت در پروسه نوسازی بافتهای فرسوده ارزیابی کرد.
پورزرندی با اعلام این راهکارها به بیان مشکلات موجود در مسیر نوسازی بافتهای فرسوده پرداخت و تاکید کرد: مشکل عدم پرداخت عوارض نوسازی بافتهای فرسوده از سوی شهروندان، عامل موثری است که سد راه رونق نوسازی در پایتخت شده است.
بر این اساس امسال با وجود اینکه سهم شهروندان در پرداخت عوارض نوسازی شهر تهران ۲۵۰ میلیارد تومان بوده است اما شهرداری موفق شده است فقط ۴۵ میلیارد تومان از این رقم را دریافت کند.
اظهار تاسف از وابستگی درآمدی
معاون مالی شهرداری تهران با اظهار تاسف از متکی بودن شهرداری در امر درآمدزایی از محل عوارض ساخت وساز تاکید کرد: با وجود اینکه ۷۰درصد از درآمد شهرداری به بخش ساختوساز وابسته است؛ اما با این وجود عوارض ساختوساز در بافتهای فرسوده به صفر رسیده است.
پورزرندی گفت: علاوه بر این مشکلات، در بافتهای فرسوده، دولت سهم ۵۰ درصدی خود را در خصوص معافیتهای مالیاتی تاکنون پرداخت نکرده است؛ درحالی که اگر پرداخت این سهم محقق شود، شاهد رونق چشمگیری در زمینه نوسازی خواهیم بود.
این مقام مسوول در شهرداری تهران در ادامه اظهارات خود به بدیهیترین مشکل موجود در بافتهای فرسوده که تاکنون بارها از زبان مسوولان و سرمایهگذاران به عنوان پاشنه آشیل نوسازی بافتهای فرسوده یاد شده، اشاره کرد و گفت: مشکل مربوط به تملک املاک، شاخصترین مشکلی است که سرمایهگذاران و انبوهسازان را با چالش مواجه کرده به طوری که مشکلات حقوقی گسترده ای را پیش روی آنها باز کرده است.
پورزرندی تاکید کرد: عموما در بافتهای فرسوده هر ملکی دارای ۴ مالک و ورثه است که این تعدد مالکان باعث میشود که تجمیع زمینها با دشواریهای زیادی همراه باشد.
معاون مالی و اداری شهرداری تهران همچنین انگیزههای اقتصادی برای سرمایهگذاران را نیز از دیگر دلایلی دانست که به تعبیر وی نقش موثری در اطاله این چرخه دارد.
وی افزود: بررسیها حاکی از آن است که ساختوساز برای سرمایهگذاران در بافتهای فرسوده در قیاس با بخشهای دیگر، از ارزشافزوده کمتری برخوردار است و همین امر به عامل دیگری برای کاهش رغبت انبوهسازان به سرمایهگذاری در بافتهای فرسوده
شده است.
رابطه نوسازی در پایتخت و لیاقت مدیران
به گزارش دنیای اقتصاد در ادامه این مراسم، فریدون درویش زاده ،مدیرعامل سازمان نوسازی شهرداری تهران نیز گفت: تهران بهعنوان پایتخت کشور در همه زمینهها یک الگو برای سایر استانها است و هر اقدامی که در آن از سوی مسوولان مختلف صورت بگیرد، نشاندهنده میزان لیاقت و توانایی آنها در بخشهای مختلف است که میتواند از سوی سایر مقامات استانی دیگر الگوبرداری شود.
وی افزود: نوسازی بافتهای فرسوده نیز از جمله مواردی است که به عنوان یک الگو می تواند برآوردی از میزان لیاقت و کارآیی مسوولان پایتخت را نشان دهد که در صورت کسب توفیق، سایر مسوولان استانی را نیز به تکاپو وا خواهد داشت.
خواسته انبوهسازان: دفاتر حقوقی راهاندازی شود
گروه مسکن- به دنبال اظهار نظر معاون مالی و اداری شهرداری تهران مبنی بر اینکه مشکل تجمیع املاک و چند مالکی عمدهترین مساله در روند نوسازی بافتهای فرسوده است، رییس انجمن انبوهسازان استان تهران درگفتوگو با دنیای اقتصاد گفت: متاسفانه همچنان که مسوولان شهرداری عنوان کردهاند مشکل مربوط به تجمیع که ناشی از چند مالکی بودن املاک بافتهای فرسوده است به عنوان عمدهترین عامل در کاهش انگیزه انبوهسازان برای مشارکت در بافتهای فرسوده است.
وی تاکید کرد: به دنبال این اتفاق انبوهسازان استان تهران به ریاست سازمان نوسازی شهرداری تهران پیشنهاد دادند که این سازمان اقدام به راهاندازی یک شرکت حقوقی برای پیگیری مسائل مربوط به تجمیع در بافتهای فرسوده کند تا سرمایهگذاران در مسیر نوسازی درگیر مسائل حاشیهای که از تخصص آنها خارج است نشوند.
رهبر خاطرنشان ساخت: با توجه به دلایل کارشناسی و منطقی که پشتوانه این پیشنهاد بود، رییس سازمان نوسازی شهرداری تهران به آن واکنش مثبت نشان داد و تاکید کرد که سازمان متبوع وی آماده راهاندازی شرکت حقوقی برای پیگیری مسائل حقوقی در بافتهای فرسوده است. وی گفت: در پیشنهاد مذکور عنوان شده بود که شهرداری تهران هزینه ناشی از پیگیریهای مسائل مربوط به تجمیع در بافتهای فرسوده را بر عهده بگیرد. به گفته رییس انجمن انبوهسازان استان تهران، در حال حاضر حدود ۸ماه از اعلام آمادگی برای راهاندازی دفاتر مذکور میگذرد، اما این نوع دفاتر هنوز تاسیس نشدهاند.
ارسال نظر