مشکل اطلاعرسانی یا ضوابط سخت؟
وام اجاره مسکن دنبال متقاضی
دنیای اقتصاد - وام ودیعه مسکن که تصور میشد به محض صدور مجوز برای پرداخت آن، انبوه متقاضیان را به بانکها بکشاند، اکنون با گذشت یک ماه و نیم از ارائه، هنوز با استقبال مواجه نشده است. معاون وزیر مسکن در اینباره میگوید: مالکان خانههای قدیمی در صورت اطلاع از امکان دریافت وام ۱۰ میلیونی اجاره، بلافاصله مراجعه خواهند کرد، اما انبوهسازان شرایط سخت دسترسی به این وام را عامل عدم مراجعه متقاضیان میدانند. تسهیلات ودیعه هنوز پرداخت نشده است
وام اجاره مسکن به دنبال متقاضی
مردم اطلاع ندارند یا شرایط دریافت تسهیلات سخت است؟
گروه مسکن- لیلا درخشان: تسهیلات اجاره مسکن که از اوایل آبانماه برای پرداخت به آن دسته از مالکان بافتهای فرسودهای که قصد نوسازی دارند، آماده پرداخت شد تاکنون به دلیل عدم مراجعه متقاضی به بانک، عملا ارائه نشده است.
وام ودیعه با اعتبار حدود ۱۰۰ میلیارد تومان به عنوان مکمل وام ساخت که اعتبار آن ۱۱۰۰ میلیارد تومان است به ساکنان خانههای قدیمی پرداخت میشود، بهطوریکه ۱۰ میلیون تومان برای رهن موقت و ۲۰ میلیون تومان برای تخریب و نوسازی از این دو محل به مالک تسهیلات داده میشود، اما آنطور که یک معاون وزیر مسکن میگوید «بیاطلاعی» متقاضیان واجد شرایط از این وام باعث «عدممراجعه» برای دریافت تسهیلات شده است.
این در حالی است که برخی انبوهسازان فعال در بافتهای فرسوده معتقدند شیوه پرداخت وام ودیعه مسکن به قدری سخت و دشوار است که قابل دریافت نیست. این سازندهها به بحث «تجمیعپلاک» اشاره کردهاند که طبق این شرط، بانک به یک ملک فرسوده به تنهایی وام ودیعه پرداخت نمیکند، بلکه حداقل باید سه پلاک- شامل سه ملک- بهصورت جمعی برای دریافت وام به بانک مراجعه کنند.
مسوول طراحی و اجرای طرح «وامودیعه» در وزارت مسکن در پاسخ به «دنیایاقتصاد» درباره علت بلااستفاده ماندن این وام بعد از یکماه و نیم، گفت: اینکه مردم در این مدت برای دریافت وام مراجعه نکردهاند را نباید ناشی از عدم استقبال آنها دانست، بلکه خیلی از افرادی که واجد شرایط دریافت وام ودیعه هستند، از این وام اطلاع ندارند. احمد صادقی در عین حال پیشبینی کرد: در ماههای آتی با تبلیغات زیاد توسط دفاتر نوسازی محلات، استقبال از وام ودیعه به قدری افزایش پیدا میکند که با کمبود اعتبار مواجه خواهیم شد.
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه در محلههای مختلف حاضر و نظرات مختلف مردم را در خصوص چالشهای بافتهای فرسوده جویا شدهام، به این نتیجه رسیدهام که عدم آگاهی مردم از فرآیند نوسازی باعث شده تا تمایل آنها برای اخذ وام ودیعه کاهش پیدا کند.
صادقی تاکید کرد: در واقع بسیاری از مردم تصور میکنند که برای نوسازی بافتهای فرسوده باید نقدینگی بالایی داشته باشند و به این مساله واقف نیستند که اگر فقط زمین خود را به عنوان آورده ارائه وتسهیلات بانکی برای ساخت دریافت کنند به راحتی میتوانند ملک خود را نوسازی کنند. به اذعان صادقی، همین ذهنیت باعث شده است که فعلا مردم برای دریافت وام ودیعه مراجعه نکنند. اما در این بین ایرج رهبر، رییس هیات مدیره کانون سراسری انبوه سازان کشور براین باور است که باتوجه به تبلیغات متعددی که از سوی صداوسیما برای نوسازی بافتهای فرسوده صورت گرفته است از این رو بعید به نظر میرسد که عدم رغبت مردم برای دریافت وام ودیعه مشکل اطلاع رسانی باشد.
وی تاکیدکرد: در همین حال با توجه به اینکه در محلههایی که بافت فرسوده وجود دارد دفاتر نوسازی دایر است مردم به خوبی در جریان جزئیات روند نوسازی بافتهای فرسوده هستند.
رهبرخاطرنشان ساخت: هر چند کانون سراسری انبوهسازان کشور آمار دقیقی از درخواستهای مردم برای دریافت وام ودیعه ندارد، اما در هرحال اگر آنطور که مسوولان اذعان دارند از این وام استقبالی نشده است باید مشکل را در جای دیگری جستوجو کرد.
محلهسازی به جای انفرادیسازی
به گزارش دنیای اقتصاد، در حالی که استقبال مردم برای نوسازی بافتهای فرسوده بنا به گفته مسوولان تاکنون کم بوده است، اما وزارت مسکن تصمیم به تغییر در فرآیند نوسازی بافتهای فرسوده را در دستور کار خود قرار داده و مقرر کرده است که به جای تک سازی ،محوطه سازی را در بافتهای فرسوده اعمال کند.
انفرادی سازی در بافتهای فرسوده باعث میشود که استفاده بهینه از زمینهای موجود در این بافتها تا سقف ۳۰ درصد از بین برود. این در شرایطی است که اگر به جای پراکندهسازی، بلوکسازی انجام شود در این صورت ساختوساز به بهترین شکل ممکن محقق خواهد شد. در این بین گفته میشود تصویب تخصیص ۵۰درصد از خط اعتباری مسکن مهر به نوسازی بافتهای فرسوده در برنامه پنجم باعث شده است تا مسوولان وزارت مسکن در بافتهای فرسوده این امکان را پیدا کنند تا با اتکا به این اعتبار، محلهسازی و بلوکسازی را در بافتهای فرسوده در دستور کار خود قرار دهند.
صادقی، معاون وزیر مسکن و رییس شرکت عمران و نوسازی شهری در اینباره به دنیای اقتصاد گفت: با توجه به تجاربی که وزارت مسکن در این زمینه کسب کرده و با توجه به افزایش سهم اعتبار نوسازی بافتهای فرسوده، مقررشده است که از سال آینده به جای خردسازی، محلهسازی و بلوکسازی در بافتهای فرسوده اعمال شود.
معاون وزیر مسکن خاطرنشان ساخت: یک نمونه از محله سازی در تبریز و در محلهای به نام محله «گر» را اخیرا آغاز کردهایم که دارای ۲۴۵ خانوار است که ۱۰۰ درصد آنها برای مشارکت در نوسازی بافتهای فرسوده به شیوه بلوکسازی اعلام آمادگی کردند که مقرر شده است ۶۰۰ واحد مسکونی توسط انبوهسازان در این محله ساخته شود. وی خاطرنشان ساخت: وزارت مسکن برای تسریع در نوسازی بافتهای فرسوده از روشهای مختلفی استفاده خواهد کرد و اگر تاپیش از این ساختوساز به روش تجمیع پلاک را تبلیغ میکرد، اما از این به بعد در این مسیر یک بازنگری صورت خواهد گرفت و به جای تجمیع پلاک، محلهسازی و بلوکسازی تبلیغ خواهد شد.
در همین حال محمد آیینی، کارشناس بافتهای فرسوده نیز با تایید محلهسازی به جای انفرادیسازی در نوسازی بافتهای فرسوده تاکید کرد: با توجه به اینکه محلهسازی با مزایای بیشماری همراه است، بنابراین تصمیم گرفتهایم که به جای تکسازی و پراکندهسازی در نوسازی بافتهای فرسوده، محلهسازی و بلوکسازی در دستور کار قرار گیرد. وی افزود: معمولا ۳۰درصد از سطح مساحت محلههای بافتهای فرسوده را محلهها و کوچههای تو در تو تشکیل میدهد که اگر قرار باشد نوسازی به صورت تکسازی صورت گیرد این فضاها به عنوان فضاهای پرت محسوب خواهد شد؛ این در شرایطی است که با محله سازی از این فضاها استفاده بهینه خواهد شد. وی افزود: محلهسازی صرفا به نوسازی خانههای قدیمیمحدود نمیشود، بلکه ساخت مراکز تفریحی، رفاهی و آموزشی نیز دنبال میشود.
ارسال نظر