گروه مسکن- مهدیس فرقانی: سازنده‌ها و مالکان آپارتمان‌های نوسازی که بدون واسطه و بدون حضور مشاور املاک، اقدام به عرضه و فروش می‌کنند، در برخورد با خریداران از دو اصطلاح «خام» و «پخته» استفاده می‌کنند.

«خام‌فروشی» یا «پخته‌فروشی» مسکن در تهران، به‌تازگی باب شده که علت بکاربردن این واژه‌ها به منافع مالی فروشنده در نیمه‌تمام گذاشتن عملیات تکمیلی واحد مسکونی و فروش آن در حالت نیمه‌کاره مربوط می‌شود.
آپارتمان‌های خام واحدهایی هستند که در یک ساختمان آماده تحویل، قرار دارند، اما فاقد نقاشی، گچ‌کاری، کابینت، کمد دیواری، سرامیک، سیستم تهویه و حتی شیرآلات بهداشتی هستند. این آپارتمان‌ها حتی پایان‌کار هم ندارند و سازنده که نقش فروشنده را دارد در قرارداد فروش قید می‌کند بعد از مدتی، پایان‌کار را دریافت و به خریدار اعطا می‌کند. آپارتمان‌های خام متری حدود 150 تا 300 هزار تومان ارزانتر از آپارتمان‌های پخته در یک مجتمع مسکونی، فروخته می‌شوند. این نوع آپارتمان‌ها بعد از فروش، حداقل نیم‌سال
-۶ ماه- زمان لازم دارند تا تکمیل شوند. آپارتمان پخته، واحدی است که از هر نظر تکمیل و قابل استفاده است.
فروش آپارتمان پخته سه حسن برای سازنده دارد. امتیاز اول انجام مراحل تکمیلی با هزینه کم است به این علت که مثلا ساخت کابینت چون در تیراژ بالا انجام می‌شود، دستمزد آن کمتر محاسبه می‌شود. امتیاز دوم، فروش این واحدها به قیمت بالاتر است و امتیاز سوم نمای درونی آنها است که در زمان بازدید خریدار، میزان رضایت را بالا می‌برد. اما از سوی دیگر خرید آپارتمان خام برای خریدار به صرفه‌ است، به این علت که مبلغی که خریدار باید برای تکمیل واحد هزینه کند به مراتب کمتر از رقمی است که تحت عنوان قیمت فروش باید در زمان انجام معامله پرداخت کند. صرفه‌جویی متری 200 هزار تومانی در خرید مسکن خام بهتر از هزینه تکمیل این آپارتمان‌ها است.با این تحلیل، خریداران مسکن مختار هستند بسته به شرایط و پیشنهادی که از طرف سازنده‌ها و مالکان آپارتمان‌های نوساز به آنها ارائه می‌شود، بهترین شکل را انتخاب کنند.
یک مشاور املاکی در منطقه فرمانیه در این‌باره به دنیای اقتصاد گفت: در برخی مواقع فروشنده‌هایی که ترجیح می‌دهند واحدهای خود را به صورت خام به خریدار واگذار کنند‌، مشخص است که به دلیل نیاز مالی قصد چنین کاری را دارند زیرا آنها راضی هستند با قیمت پایین تر واحد خود را به فروش برسانند و از سوی دیگر متقاضیانی که خرید واحدهای خام را به خرید واحدهای پخته ترجیح می‌دهند به طور یقین از قدرت مالی کمی ‌برای خرید برخوردار هستند‌. بنا به گفته این بنگاهدار‌، واحدهایی که به اصطلاح خام هستند به دو نحو خرید و فروش می‌شوند چراکه برخی از خریداران واحدها را در مرحله نازک کاری با قیمتی کمتر خریداری می‌کنند، اما در پایان مراحل ساخت و ساز و سفت کاری و همچنین نازک کاری واحد خریداری شده خود را تحویل می‌گیرند که این نوع معامله همان «پیش فروش» یا «پیش خرید» محسوب می‌شود و فروشنده زمانی که واحدها کاملا تکمیل شدند به خریداران واگذار می‌کند‌. از طرف دیگر عده‌ای از متقاضیان با خرید واحدهای به اتمام نرسیده‌، تصمیم دارند به مرور زمان امکانات مورد نیاز واحد را تامین کنند‌.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: در حال حاضر در بازار خرید و فروش واحدهای مسکونی خام و پخته‌، 99 درصد از خریداران واحدها را به صورت خام پیش خرید می‌کنند‌.
از سوی دیگر در منطقه فرشته یکی دیگر از فعالان بازار مسکن در این باره اذعان کرد: خام به آن دسته از واحدهایی گفته می‌شود که از متریال برای آنها استفاده نشده باشد، یعنی اینکه مالک انتخاب نوع کفپوش و دیوار پوش (کاغذ یا رنگ) و همچنین تاسیسات را بر عهده خریدار قرار می‌دهد که این تصمیم از سوی فروشنده برای خریدار با سود و منفعت همراه است، زیرا از یک جهت خریدار می‌تواند مصالح مورد نیاز برای نازک کاری واحد خود را مطابق با سلیقه خود انتخاب کند و همچنین بودجه ای را که باید صرف این خدمات بکند را مطابق با قدرت مالی خود در نظر می‌گیرد‌.