دنیای اقتصاد- رییس اتحادیه مشاوران املاک از توافق اتحادیه با سازمان امور مالیاتی کشور برای پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده توسط بنگاه‌های مسکن خبر داد که بر مبنای این توافق، از ابتدای پاییز امسال کلیه مشاوران املاک باید معادل ۳درصد مبلغی را که تحت عنوان حق‌کمیسیون -پورسانت- از طرفین معامله دریافت می‌کنند، برای مالیات محاسبه و کنار بگذارند.این مالیات مستقیم از خریدار و فروشنده و همچنین از مستاجر و مالک دریافت می‌شود. از اول مهرماه در سراسر کشور اجرا می‌شود

«مالیات بر ارزش‌افزوده» برای معاملات مسکن

ملاک مالیات، پورسانت بنگاه‌های مسکن است

گروه مسکن- مهدیس فرقانی: رییس اتحادیه مشاوران املاک از توافق اتحادیه با سازمان امور مالیاتی کشور برای پرداخت مالیات بر ارزش‌افزوده توسط بنگاه‌های مسکن خبر داد که بر مبنای این توافق، از ابتدای پاییز امسال کلیه مشاوران املاک باید معادل ۳ درصد مبلغی را که تحت عنوان حق‌کمیسیون -پورسانت- از طرفین معامله دریافت می‌کنند، برای مالیات محاسبه و کنار بگذارند.

این مالیات مستقیم از خریدار و فروشنده و همچنین از مستاجر و مالک دریافت می‌شود که به این ترتیب طرفین کلیه معاملات ملکی شامل خرید، فروش، رهن، اجاره و پیش‌فروش باید علاوه بر هزینه‌ای که تحت عنوان حق‌دلالی به بنگاه‌های مسکن پرداخت می‌کنند، مبلغی را نیز تحت عنوان مالیات بپردازند.

سهم مالیات بر ارزش افزوده برای یک معامله ملکی به ارزش ۱۰۰ میلیون تومان رقمی معادل ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود که هر کدام از خریدار و فروشنده در این معامله باید آن را به اضافه مبلغ ۵۵۰ هزار تومان که حق‌کمیسیون انجام معامله است، به‌صورت جداگانه به مشاور املاک پرداخت کنند.

رییس اتحادیه مشاوران املاک در این باره به «دنیای‌اقتصاد» گفت: بنگاه‌های مسکن از ابتدای پاییز باید در انتهای برگه‌های تنظیم قرارداد، سهم مالیات بر ارزش افزوده معامله را محاسبه کنند و عین آن را از متعاملان دریافت کنند.

مصطفی قلی خسروی همچنین افزود: در مبایعه‌نامه‌های جدیدی که به‌صورت پرینتی و از طریق سامانه رهگیری معاملات مسکن در اختیار مشاوران املاک قرار می‌گیرد، قسمتی برای قید کردن رقم مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده که باید حتما توسط آنها نوشته شود.

وی تصریح کرد: بنگاه‌های مسکن هر سه ماه یکبار باید مجموع مبالغ حاصل از دریافت مالیات بر ارزش افزوده را به حساب دولت پرداخت کنند.

مالیات چگونه محاسبه می‌شود؟

رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره جزئیات محاسبه نرخ مالیات بر ارزش افزوده برای بنگاه‌های مسکن گفت: مبنای این نرخ مبلغی است که مشاوران املاک بابت حق‌کمیسیون از افراد دریافت می‌کنند.

وی افزود: حق‌کمیسیون بنگاه‌های مسکن براساس جدولی که کمیسیون هیات عالی نظارت در وزارت بازرگانی تعیین کرده محاسبه می‌شود که همه بنگاه‌ها طبق قانون موظف هستند آن را رعایت کنند.

قلی خسروی تصریح کرد: حداکثر نرخ خدمات کارمزد دریافتی بنگاه‌های مسکن از متعاملان بسته به میزان ارزش معامله ملکی متفاوت است. این رقم برای معاملات تا ۳۰ میلیون تومان معادل ۵/۰ درصد است که هر کدام از طرفین باید آن را به‌صورت جداگانه پرداخت کنند. برای معاملات املاک از ۳۰ میلیون تومان تا ۵۰ میلیون تومان، برای تا ۳۰ میلیون تومان اول ۵/۰ درصد و برای مازاد آن نسبت به مبلغ مازاد از هر طرف ۷۵/۰ درصد محاسبه و دریافت می‌شود. برای معاملات از ۵۰ میلیون تومان تا ۱۰۰ میلیون تومان به این صورت محاسبه می‌شود که برای تا ۳۰ میلیون تومان اول، ۵/۰ درصد و مازاد آن تا ۵۰ میلیون تومان ۷۵/۰ درصد و برای مازاد آن ۵/۰ درصد از هر طرف دریافت خواهد شد.

رییس صنف بنگاه‌های مسکن در ادامه گفت: حق کمیسیون مشاوران املاک برای معاملات املاک بیش از ۱۰۰ میلیون تومان برای تا ۱۰۰ میلیون آن طبق آنچه اعلام شده محاسبه می‌شود و برای مازاد آن میزان ۲۵/۰ درصد به عنوان کارمزد از هر طرف معامله اخذ خواهد شد.

مصطفی قلی خسروی مبنای محاسبه حق دلالی بنگاه‌ها برای معاملات اجاره را نیز به این صورت اعلام کرد: بابت کارمزد اجاره معادل یک‌چهارم اجاره ماهانه از هر طرف معامله دریافت می‌شود. همچنین در معاملات رهن نیز کارمزد دریافتی بر مبنای یک‌چهارم میزان اجاره‌بهای ماهانه از هر طرف معامله دریافت می‌شود.

رییس اتحادیه مشاوران املاک با بیان اینکه نرخ‌های حق کمیسیون به عنوان حداکثر مبالغی است که بنگاه‌ها می‌توانند از متعاملان دریافت کنند، گفت: عدول از این تعرفه‌ها پیگرد قانونی خواهد داشت. ضمن اینکه مشاوران املاک موظفند بر مبنای این تعرفه، مالیات را محاسبه کرده و جزئیات آن را در قراردادهای ملکی قید کنند.

مواظب مبایعه‌نامه‌های تقلبی باشید

طبق برگه مبایعه‌نامه املاک که از سوی اتحادیه مشاوران املاک به تمامی بنگاه‌های مسکن برای ثبت قرارداد و معاملات ملکی ارائه شده، مشاوران املاک موظف هستند مبلغ حق کمیسیون را طبق ماده ۷ این مبایعه‌نامه که می‌گوید «حق‌الزحمه مشاوران املاک طبق تعرفه کمیسیون نظارت شهرستان به عهده طرفین است که همزمان با امضای این قرارداد مبلغ از متعاملان وصول می‌گردد» محاسبه کرده و از طرفین دریافت کنند. اما طبق آنچه برخی‌ها در بازار مسکن رویت کرده‌اند، هم‌اکنون یکسری برگه‌های قرارداد در بازار وجود دارد که در داخل آن ماده ۷ به شکل دیگری نوشته شده که مشاوران املاک بر اساس آن می‌توانند به شیوه‌هایی دیگر حق کمیسیون را محاسبه کنند.خسروی با بیان اینکه این نوع مبایعه‌نامه‌ها «تقلبی» هستند، گفت: تمامی مبایعه‌نامه‌های املاکی که از قدیم تا به امروز از سوی اتحادیه املاک کشور در دسترس بنگاهداران مسکن قرار گرفته است از ماده ۷ برخوردار بوده که طی این ماده قانونی مشاور املاک موظف به ذکر کردن مبلغی به عنوان حق‌الزحمه بر اساس تعرفه کمیسیون است.

مصطفی قلی خسروی در ادامه تاکید کرد: آن دسته از برگه‌های مبایعه‌نامه که فاقد مبلغ دریافتی حق‌الزحمه هستند، فاقد اعتبار و تقلبی تلقی می‌شود و این نوع برگه مبایعه‌نامه با پیگرد قانونی همراه است.

سوءنیت مشاورانی که عمدا مبلغ را ذکر نمی‌کنند

صالحی، بنگاهدار فعالی در یکی از مناطق جنوبی تهران در این رابطه گفت: هر مشاور املاکی موظف است تا ماده ۷ مبایعه‌نامه را در حین عقد معامله تکمیل کند و به طور یقین آن دسته از مشاورانی که از این اقدام صرف‌نظر می‌کنند، سوءنیت دارند؛ چراکه اگر مبایعه‌نامه بدون ذکر مبلغ حق‌الزحمه توسط طرفین امضا شود خریدار و فروشنده یا مستاجر و موجر موظف به پرداخت مبلغ پیشنهادی مشاور املاک هستند که این اقدام، نادرست محسوب می‌شود و این اقدام در اکثر مواقع در مقابل عدم اطلاع کافی طرفین از نحوه و مراحل قانونی قرارداد رخ می‌دهد.

ممکن است در محل ثبت مبلغ کلمه «توافق طرفین» ذکر شود

علاوه براین، نشاط، مشاور دیگری در محدوده خیابان ولیعصر درباره مبلغ حق‌الزحمه بنگاهداران اظهار کرد: گاهی اوقات علاوه بر اینکه بنگاهداران مبلغ حق‌الزحمه را به طور دقیق در مبایعه‌نامه ذکر می‌کنند، کلمه توافق طرفین را با قیمتی حتی بیش از تعرفه نیز ذکر می‌کنند.

وی گفت: برخی مواقع مشاور املاک نرخی کمتر از حق‌الزحمه و گاهی هم بیش از تعرفه را از طرفین دریافت می‌کند؛ چراکه ممکن است خریدار و فروشنده توافقی اقدام به خرید و فروش کرده باشند و فقط از بنگاهدار بخواهند که این معامله را برای آنها ثبت کند با این حساب مشاور املاک معمولا مبلغی کمتر از عرف تعرفه را از طرفین دریافت می‌کند، اما از طرف دیگر اگر مشاور املاک از سوی خریدار یا فروشنده موظف به انجام فعالیت بیشتری شود به طور توافقی مشاور املاک نرخ بیشتری را از آن خود خواهد کرد که این اقدام با توافق طرفین صورت می‌گیرد و حتی در مبایعه‌نامه ذکر خواهد شد.

عکس: آکو سالمی