قراردادهای سابق غیر معتبر میشود
تغییر مبایعهنامه در بازار مسکن
دنیای اقتصاد- از امروز کلیه قراردادهای مربوط به خرید و اجاره مسکن باید در برگههایی که از طریق سامانه رهگیری معاملات، بهصورت پرینتی در دسترس مشاوران املاک قرار میگیرد، تنظیم شود؛ در غیر این صورت دفاتر ثبت اسناد برای معاملاتی که کماکان در مبایعهنامههای قدیمی ثبت میشود، سند صادر نخواهند کرد. مبایعهنامههای جدید دارای هولوگرام با مضمون «طرح ساماندهی معاملات املاک و مستغلات» است که امکان جعل آن بهخاطر حکشدن شماره ۱۳ رقمی کدرهگیری روی برگه وجود ندارد. اجازه تنظیم قرارداد از «بنگاههای فاقد پروانه کسب» سلب شد
معاملات مسکن با مبایعهنامههای جدید
تنظیم قرارداد در مبایعهنامههای قدیمی اعتبار حقوقی ندارد
مبایعهنامه جدید از طریق سامانه رهگیری قابل دسترس است
گروه مسکن- لیلا درخشان: از امروز کلیه قراردادهای مربوط به خرید و اجاره مسکن باید در برگههایی که از طریق سامانه رهگیری معاملات، بهصورت پرینتی در دسترس مشاوران املاک قرار میگیرد، تنظیم شود؛ در غیر این صورت دفاتر ثبت اسناد برای معاملاتی که کماکان در مبایعهنامههای قدیمی ثبت میشود، سند صادر نخواهند کرد. مبایعهنامههای جدید دارای هولوگرام با مضمون «طرح ساماندهی معاملات املاک و مستغلات» است که امکان جعل آن بهخاطر حکشدن شماره ۱۳ رقمی کدرهگیری روی برگه، وجود ندارد. لغو اعتبار مبایعهنامههای قدیمی با دو هدف انجام شده؛ اول اینکه بنگاههای املاک فاقد پروانه کسب که با چاپ دستی مبایعهنامهها بهصورت غیرقانونی فعالیت میکنند و تاکنون هیچ امکانی برای ردیابی آنها وجود نداشت، از صحنه معاملات مسکن خارج شوند و دوم اینکه اعتبار حقوقی قراردادهایی که در بنگاههای مسکن تنظیم میشود به واسطه کنترل لحظهای جزئیات آن توسط وزارت بازرگانی، افزایش پیدا کند. مشاوران املاک غیرمجاز قرار بود یکسال پیش با راهاندازی سامانه رهگیری معاملات تعطیل شوند، اما به دلیل عدم ضمانت اجرایی، این اتفاق نیفتاد.
حالا در شرایطی که مبایعهنامه به عنوان مهمترین ابزار عقد معامله فقط از طریق عضویت بنگاهها در سامانه رهگیری، در اختیار مشاوران املاک قرار خواهد گرفت، این سوال مطرح است که آیا احتمال دارد بازار سیاه فروش مبایعهنامه جدید راه بیفتد و مشاوران املاک دارای پروانه با پرینت گرفتن این مبایعهنامهها از سامانه، آن را به مشاوران املاک زیرزمینی بفروشند؟
مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک در این باره به دنیایاقتصاد گفت: بنگاههای املاکی که به مبایعهنامههای جدید دسترسی دارند و دارای پروانه کسب هستند اگر مرتکب چنین تخلفی شوند طبق قانون دلالی با آنها برخورد خواهد شد.
وی در عین حال افزود: طرفین معامله دقت کنند که چنانچه مشخصات بنگاه مربوطه در مبایعهنامه جدید نوشته نشده بود، از انجام معامله انصراف دهند. به گزارش دنیایاقتصاد، طرح تغییر شکل مبایعهنامه که به صورت مشترک توسط وزارتخانههای بازرگانی و دادگستری از امروز در تهران به اجرا درآمده، شامل قراردادهای اجاره نیز میشود. بهطوریکه اجارهنامهها نیز باید حتما در برگههایی که در سامانه رهگیری موجود است تنظیم شود. محمود اعلایی، مدیرعامل شرکت راهبر (وابسته به وزارت بازرگانی) در حاشیه مراسم افتتاح طرح صدور مبایعهنامههای جدید درباره جزئیات پرینتی شدن معاملات املاک به دنیایاقتصاد گفت: پرینتی شدن قرار دادهای معاملات املاک مشمول تمامی ارکان معامله شامل پیش فروش، اجاره به شرط تملیک، هبه، وقف، رهن و اجاره و خرید و فروش خواهد بود.
وی افزود: همزمان با راهاندازی سامانه رهگیری معاملات املاک ثبت قراردادهای خرید و فروش معاملات به دلیل اینکه برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی ارائه کد رهگیری لازم بود مشاوران املاک ناگزیر از ثبت معاملات در سامانه معاملات املاک میشدند، اما با توجه به اینکه در مورد معاملات ثبت اجاره این ضرورت وجود نداشت ثبت معاملات رهن و اجاره در سامانه محقق نمیشد.
اعلایی پرینتی کردن تمامی ارکان قراردادهای خرید و فروش و همچنین اجاره مسکن را به تکمیل فاز یک ساماندهی بازار مسکن تعبیر و عنوان کرد: صدور کد رهگیری و امضای دیجیتالی برای مشاوران املاک ،اتصال سامانه رهگیری معاملات املاک به سازمانهای ذیربط به منظور صدور کد رهگیری و در نهایت پرینتی شدن معاملات مسکن به عنوان حلقههای تکمیلی فاز یک سامانه معاملات املاک بهصورت کامل اجرایی شده است.
روش سنتی مشکلساز بود
مدیرعامل شرکت راهبر پرینتی شدن معاملات املاک را به عنوان عاملی بازدارنده در جلوگیری از هر نوع سوءاستفاده در ثبت قراردادها برشمرد و اذعان داشت: در شرایط عادی و سنتی ثبت معاملات، اصولا امکان جعل و سوءاستفادههای فراوان در سطح وسیع وجود داشت؛ این در حالی است که با پرینتی شدن معاملات، امنیت معاملات به نحو فزایندهای افزایش پیدا خواهد کرد.
به گفته وی، رویه ثبت پرینتی معاملات به این صورت است که بعد از اینکه مشخصات متعاملان در برگههای پرینتی ثبت و به تایید نهایی رسید به هیچوجه امکان تغییر مشخصات وجود ندارد و این مساله در واقع حاکی از تدابیر امنیتی فراگیر برای ثبت معاملات است.
تغییر ذهنیت مردم نسبت به دلالان مسکن
در همین حال در این زمینه نیز مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران به دنیایاقتصاد گفت: پیشتر در فرآیند ثبت سنتی معاملات املاک شرایطی بود که برخی از مشاوران املاک غیرمجاز اقدام به جعل مشخصات طرفین قرارداد میکردند که همین امر باعث میشد از این رهگذر بر حجم پروندههای دادگستری افزوده شود و در نتیجه جو روانی ناامن بر فرآیند ثبت معاملات حاکم شود، این در شرایطی است که با پرینتی شدن معاملات املاک تمامی راههای سوءاستفاده نظیر اعمال خط خوردگی و هر نوع جعل مسدود خواهد شد. به گزارش دنیایاقتصاد، خسروی که در مراسم افتتاح سامانه پرینتی معاملات املاک که با حضور وزیر دادگستری، نمایندگان وزارت بازرگانی و مسکن و همچنین عضو کارگروه مسکن برگزار شد؛ اعلام کرد: مکانیزه کردن معاملات املاک برای رییس پیشین قوه قضائیه یک آرزو بوده است که امروز شاهد برآورده شدن آرزوی وی هستیم.
همه چیز دیجیتالی فقط امضا سنتی
خسروی خاطرنشان ساخت: در مسیر پرینتی شدن معاملات املاک تمامی فرآیند ثبت به صورت مکانیزه اعمال میشود و فقط امضای طرفین به صورت دستی انجام میشود که در مرحله بعدی قطعا شرایطی فراهم خواهد شد که امضای مشاوران املاک نیز کامپیوتری شود. وی با اشاره به اینکه تا دو ماه آینده تمامی ۷۰ هزار بنگاههای فعال در سراسر کشور به این سیستم متصل خواهند شد، همچنین از فراهم شدن بسترهایی برای اتصال سامانه کد رهگیری به قوه قضائیه خبر داد و گفت: همچنان که پیشبینی کردیم سازمان ثبت اسناد برای لینک شدن به سامانه معاملات املاک نسبت به گذشته انعطاف بیشتری از خود نشان داده است.
تصویر مبایعهنامه جدید (پرینت کامپیوتری)
ارسال نظر