دنیای اقتصاد- طرح افزایش تسهیلات ساخت با هدف تقویت قدرت خرید مسکن، در دوطرح جداگانه توسط وزارت مسکن و بانک مسکن در حال پیگیری است؛ بانک مسکن با این اعتقاد که برای حمایت از ساخت‌وساز باید تعداد و میزان سقف وام ساخت افزایش یابد، به قسمت طرح و برنامه خود ماموریت داده راهکارهای ممکن را برای پیشنهاد به شورای پول و اعتبار، بررسی و شناسایی کند؛ اما در وزارت مسکن پیشنهادی مطرح شده که در قسمتی از آن، تسهیلات ساخت از محل سپرده‌گذاری کوتاه‌مدت، ابتدا به سازنده تعلق می‌گیرد و سپس در زمان تحویل واحدها، به خریدار منتقل خواهد شد.طرح موسوم به «وام ترکیبی» به این صورت است که انبوه‌سازان ۲۰ میلیون تومان نزد بانک سپرده‌گذاری خواهند کرد و بعد از ۶ ماه ۴۰ میلیون تومان تسهیلات ساخت دریافت خواهند کرد که ۳۰ میلیون آن به خریدار منتقل می‌شود.تسهیلات ترکیبی بدون آنکه تاثیر محرک‌زا در قیمت مسکن داشته باشد، باعث افزایش قدرت خرید خواهد شد. افزایش قدرت خرید مسکن بدون تاثیر روی قیمت‌ها در دستور کار است

طرح پرداخت وام «ترکیبی» مسکن

طرح جدید: ۴۰ میلیون وام ساخت با قابلیت انتقال ۳۰ میلیون به خریدار

وزیر مسکن: با هر نوع افزایش تسهیلات ساخت موافقیم

مدیرعامل بانک مسکن: برنامه‌ای برای افزایش وام ۱۸ میلیونی نداریم

گروه مسکن- فرید قدیری: در حالی‌که این روزها نظرها در حوزه تامین مالی مسکن، بر مدار افزایش تسهیلات خرید متمرکز شده و حتی برخی تلاششان این است که افزایش وام ۱۸ میلیونی را به دولت القا کنند، اما نهاد مسوول در این حوزه قصد کرده «وام ترکیبی» را وارد بازار کند.

در وزارت مسکن طرحی برای تقویت مالی توام «سازنده و خریدار» تهیه شده که براساس یک بخش از این طرح ۴۰ میلیون تومان تسهیلات ساخت به شرط سپرده‌گذاری به انبوه‌سازان پرداخت خواهد ‌شد که در زمان فروش واحدها، ۳۰ میلیون تومان آن به خریدار منتقل می‌شود. در این طرح که به عنوان یکی از راه‌های «افزایش قدرت خرید مسکن بدون تاثیر روی قیمت‌ها» در دستور کار قرار دارد، انبوه‌ساز باید ۲۰ میلیون تومان به مدت ۶ ماه در بانک مسکن سپرده‌گذاری کند.

بانک مسکن در حال حاضر به شرط سپرده‌گذاری ۱۵ میلیون تومانی به مدت یک‌سال، ۳۰ میلیون تومان وام ساخت پرداخت می‌کند که ۲۵ میلیون تومان از آن قابلیت انتقال به خریدار را دارد. شیوه کنونی در مقایسه با طرح جدیدی که تحت عنوان «وام ترکیبی» تهیه شده دو تفاوت عمده دارد که برتری طرح جدید را مشخص می‌کند. تفاوت اول در طول مدت سپرده‌گذاری است که در صورت تصویب به نصف زمان کنونی کاهش پیدا می‌کند. تفاوت دوم نیز افزایش سهم قابل انتقال به خریدار مسکن است که به این ترتیب ۵ میلیون تومان قرار است زیاد شود.

علی نیکزاد وزیر مسکن در این باره به دنیای‌اقتصاد گفت: با افزایش تسهیلات ساخت به هر شکلی موافق هستیم. وی افزود: تجربه یک‌سال اخیر نشان داده ممانعت از پرداخت تسهیلات خرید و در مقابل توجه به تامین مالی ساخت‌وساز علاوه بر اینکه رونق ساختمانی را احیا کرده، از افزایش قیمت مسکن نیز جلوگیری کرده است.

مدیرعامل بانک مسکن نیز در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» با رد «هرگونه تغییرات احتمالی» در نحوه پرداخت وام خرید مسکن تصریح کرد: تسهیلات خرید مسکن طبق ضوابط موجود و به شرط سپرده‌گذاری متقاضیان، تا سقف ۱۸ میلیون تومان پرداخت می‌شود و هیچ برنامه خاصی برای افزایش یا کاهش آن وجود ندارد.

قدرت‌ا... شریفی درباره نحوه پرداخت وام ساخت نیز به تسهیلات ۳۰ میلیون تومانی اشاره کرد و افزود: وام ۳۰ میلیونی در صورت سپرده‌گذاری ۱۵ میلیونی یک‌ساله از سوی سازنده، به ساختمان‌های در حال ساخت پرداخت می‌شود که در زمان فروش واحدها، ۲۵ میلیون تومان آن قابل انتقال به خریدار است.

نرخ سود این تسهیلات در دوران مشارکت ۱۳ درصد و در دوران بازپرداخت ۱۱ درصد خواهد بود.

افزایش مشروط تسهیلات ساخت

غلامرضا سربندی مدیر امور اعتبارات بانک مسکن درباره جزئیات تسهیلات ۳۰ میلیونی که هم‌اکنون به انبوه‌سازان پرداخت می‌شود، به دنیای‌اقتصاد گفت: این تسهیلات از محل سپرده‌گذاری سازنده‌ها تامین و پرداخت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه منابع مالی صندوق سپرده‌گذاری ساخت مسکن به سپرده‌گذاران تعلق دارد، گفت: از محل صندوق، تسهیلات ساخت ۳۰ میلیون تومانی تامین و پرداخت می‌شود.

سربندی همچنین با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ سیاستی برای تغییر شرایط پرداخت وام خرید مسکن مطرح نیست، گفت: تسهیلاتی که بانک مسکن در قالب سپرده‌گذاری به سازنده‌ها پرداخت می‌کند، تا سقف ۲۵ میلیون تومان آن به خریدار منتقل می‌شود. الباقی را باید سازنده در زمان تکمیل واحدها به بانک پرداخت کند. مدیر امور اعتبارات بانک مسکن همچنین از امکان پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت ۲۰ میلیون تومانی به متقاضیان ساخت مسکن خبر داد و گفت: این تسهیلات از محل خط اعتباری مسکن‌مهر پرداخت می‌شود که سازنده‌هایی که زمین محل پروژه، تحت مالکیت آنها است می‌توانند برای دریافت این تسهیلات اقدام کنند. تسهیلات ارزان قیمت ۲۰ میلیون تومانی نیازی به سپرده‌گذاری ندارد. نحوه پرداخت این تسهیلات نیز براساس ضوابط مسکن‌مهر خواهد بود به این معنی که سازنده باید در نهایت واحدها را به افرادی که حائز شرایط مسکن‌مهر هستند واگذار کند. سربندی در ادامه تصریح کرد: شرایط پرداخت تسهیلات خرید مسکن تغییر نکرده است؛ ضمن اینکه هرگونه تغییر طبق ضوابط شورای پول و اعتبار خواهد بود.

وی همچنین در ادامه افزود: البته رویکرد بانک مسکن در جهت حمایت از تولید مسکن و در جهت افزایش تعداد و میزان سقف وام ساخت مسکن است که در قالب وام ساخت به متقاضیان و همچنین وام ساخت به انبوه‌سازان که قابل انتقال به متقاضیان نهایی است در دستور کار بانک قرار دارد.

سپرده‌گذاری ۶ ماهه مورد تایید ما نیست

غلامرضا سربندی مدیر امور اعتبارات بانک مسکن همچنین درباره طرح جدید پرداخت وام ۴۰ میلیونی ساخت نیز گفت: در این طرح پیشنهاد شده طول مدت سپرده‌گذاری از یک‌سال به ۶ ماه کاهش پیدا کند که این موضوع مورد تایید ما نیست.

وی افزود: وام ساختی که بانک مسکن از طریق سپرده‌گذاری پرداخت می‌کند از محل صندوق پس‌انداز تامین می‌شود بنابراین ورودی و خروجی منابع آن مشخص است و باید بر مبنای آن، برنامه‌ریزی کرد. سربندی تصریح کرد: با طرح جدید عملا مدت سپرده‌گذاری کاهش و تعهد پرداخت افزایش می‌یابد که این موضوع با منابع صندوق ناسازگار است. این مقام بانک مسکن در عین حال گفت: بخش طرح و توسعه بانک مشغول بررسی نحوه افزایش وام ساخت است.

نظر بانک مسکن؛ یک بار برای همیشه

سخنگوی بانک مسکن هر نوع شایعه درباره تغییر ضوابط پرداخت وام ۱۸ میلیون تومانی خرید مسکن را از اساس بی‌پایه عنوان کرد و گفت: در حال حاضر براساس بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی، تسهیلات خرید مسکن به‌صورت محدود و به شرط سپرده‌گذاری، تا سقف ۱۸ میلیون تومان به متقاضیان پرداخت می‌شود. مسعود ایزدی در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد همچنین تاکید کرد: ضوابط پرداخت این وام تغییر نکرده است و به شرط اینکه واحد مسکونی خریداری شده به لحاظ سن ساخت حائز شرایط وام خرید مسکن باشد، تسهیلات به خریدار آن واحد پرداخت می‌شود.

وی همچنین تصریح کرد: هم‌اکنون بانک مسکن برنامه‌ای برای ممنوعیت در پرداخت وام خرید مسکن به خانه‌های سن‌بالا ندارد و اختصاص همه تسهیلات به واحدهای نوساز نیز صحت ندارد.