ویژه - شهرداری رونمایی میکند
بسته تشویقی ساخت پارکینگ در تهران
گروه مسکن- شهرداری تهران در تدارک تهیه بسته تشویقی برای احداث پارکینگهای اضافی در پایتخت است. طبق مقررات جاری شهرداری، در حال حاضر برای کلیه ساختوسازهای مسکونی و تجاری باید به ازای هر واحد، یک فقره پارکینگ در مشاعات ساختمان در نظر گرفته شود در غیراینصورت، پایانکار برای آن سازه صادر نخواهد شد.
طرح «پارکینگمزاحم» میآید
گروه مسکن- شهرداری تهران در تدارک تهیه بسته تشویقی برای احداث پارکینگهای اضافی در پایتخت است. طبق مقررات جاری شهرداری، در حال حاضر برای کلیه ساختوسازهای مسکونی و تجاری باید به ازای هر واحد، یک فقره پارکینگ در مشاعات ساختمان در نظر گرفته شود در غیراینصورت، پایانکار برای آن سازه صادر نخواهد شد. این در حالی است که شهرداریتهران در اقدامیتازه قصد دارد برای سازندههایی که پارکینگ اضافی (بیشتر از تعداد واحدها) در ساختمان طراحی میکنند، پاداش ریالی در نظر بگیرد، بهطوریکه سازندهها فقط مشمول پرداخت ۱۰ درصد از عوارض مربوط به ساخت پارکینگ خواهند شد.
پیشنهادهایی که شهرداری برای افزایش پارکینگ در شهر تهران طراحی کرده در بسته تشویقی دیده شده و هماکنون برای تایید شهردار به دفتر محمد باقر قالیباف ارسال شده است.
یکی دیگر از طرحها دراین بسته حمایت از سرمایهگذاران احداث پارکینگ مکانیزه در مناطق خاصی از تهران است.
داوود غفاری، مدیر دفتر تدوین ضوابط و قوانین صدور پروانههای ساختمانی شهرداری تهران در توضیح این خبر به دنیای اقتصاد گفت: به تازگی لایحه تشویقی احداث پارکینگ عمومیو طبقاتی برای تایید به دفتر شهردار تهران ارسال شده و پس از بررسی و تصویباین لایحه در جلسه علنی شورای شهر، ظرف حداکثر ۲ ماه آینده در تهران به اجرا در میآید.
غفاری در ادامه تصریح کرد: بر اساساین لایحه از مالکینی که مازاد بر نیاز تجاری، اداری خود به احداث پارکینگ اقدام کنند نیز فقط ۱۰ درصد از کلیه عوارض دریافت خواهدشد.
مدیرکل اداره تدوین ضوابط و مقررات شهرداری تهران با اشاره به پارکینگهای مکانیزه به عنوان راه حل بازشدن گره کور تهران دربحث کمبود پارکینگ گفت: دراین نوع پارکینگها، تنها در۳۰ مترمربع زمین ۱۷ واحد پارکینگ مکانیزه احداث خواهد شد که درنوع خود حقیقتا قابل تامل است.
با استناد بهاین آمار، ظرفیت پارکینگها در صورت مکانیزه شدن به ۴ برابر افزایش پیدا میکند، چراکه در شرایط معمولی هر اتومبیل حدود ۷ متر فضا اشغال میکند.
وی همچنین تاکید کرد: باید تلاش کرد تا جهاد پارکینگ سازی به سمت ساخت پارکینگهای مکانیزه در محلات سوق داده شود تا از فضاهای موجود به شکل مفیدی استفاده شود.
بستهای برای منفعت همزمان شهرداری و مردم
مدیرکل دفتر صدور پروانههای ساختمانی در ادامه با اشاره به سقف بالای تسهیلات مالی دراین بسته تشویقی به دنیای اقتصاد گفت: بر خلاف تصور موجود، شهرداری با اجرای این بسته تشویقی نه تنها ضرر نمیکند، بلکه اجرای آن سودآور نیز خواهد بود. وی در توضیح بیشتراین مطلب یادآور شد: کم کردن سرانه پارک کردن هر یک اتومبیل در تهران مساوی است با آزاد سازی ۲۵ متر مربع از فضای شهر واین یعنی کاهش مشکلات شهرداری و شهروندان و همین مساله برابر با سود مضاعفاین سازمان در کنار مردم است. غفاری همچنین تاکید کرد: درست است که شهرداری با اجرایاین لایحه متضرر نمیشود، ولی سود مادی نیز نخواهد کرد؛ چراکه عوارض پروانه ساخت پارکینگ طبقاتی را که در گذشته کامل دریافت میکرد به ۵ و ۱۰ درصد کاهش داده واین در درجه اول به نفع شهروندان و متقاضیان ساخت است و در این میان تنها تعداد درخواستها افزایش پیدا خواهد کرد.
این مقام مسوول در شهرداری تهران با رد تردید برخی سرمایهگذاران درباره سودآوری پارکینگهای طبقاتی و عمومیتصریح کرد: پارکینگهای طبقاتی و عمومی در تمامی نقاط تهران با سودآوری بالایی همراه هستند.
فرصتی برای جبران کسری پارکینگ واحدهای مسکونی
مدیرکل دفتر تدوین صدور پروانههای ساختمانی در ادامه با اشاره به حل مشکل کسری پارکینگ واحدهای مسکونی در برخی مناطق به «دنیای اقتصاد» گفت: اگرچهاین تسهیلات تنها در مورد ساختمانهای تجاری و اداری به اجرا در میآید واین بسته تشویقی شامل واحدهای مسکونی نمیشود، ولی مالکینی که برای ساخت واحد مسکونی خود با کمبود پارکینگ مواجه هستند میتوانند با خریداری یک جایگاه از پارکینگ طبقاتی محدوده سکونت یا مورد تقاضای خود مشکل کسری پارکینگ را حل کرده و پروانه ساختمانی خود را دریافت کنند.
اجرای طرح «پارکینگ مزاحم»
غفاری درپاسخ به سوالی درخصوص چگونگی اجرایی شدن طرح پارکینگهای «مزاحم» گفت: این طرح در مورد واحدهای تجاری و اداری پرتردد و واحدهایی که تنها یک پارکینگ دارند، اجرا میشود. وی در ادامه توضیح داد: در مراکز تجاری و اداری مالکین هر واحد به نسبت یک به یک میتوانند با یک واحد پارکینگ دو اتومبیل را در واحد خود جای دهند واین تسهیلات برای املاک مسکونی نیز در صورتی که پارکینگ «مزاحم» تنها به یک واحد در کل ساختمان تعلق بگیرد، اجرا شده است. به گفته غفاری، حدود یک سال است کهاین طرح تصویب شده و به مرحله اجرا درآمده است. مدیرکل دفتر صدور پروانههای ساختمانی همچنین به «دنیای اقتصاد» تاکید کرد: تمامیسیاستهای مربوط به ساخت پارکینگ در شهرداری در جهت جمع کردن اتومبیلها از سطح شهر بوده و این مساله در صدر برنامهها و اولویتهای شهرداری در سال جاری قرار گرفته است.
ارسال نظر