هشدارهای یارانه‌ای شهردار تهران

عکس: نگار متین‌نیا

تهران باید در قانون یارانه‌ها دیده شود سحر باباخانی

شهردار تهران نسبت به نحوه تقسیم درآمدهای حاصل از هدفمندشدن یارانه‌ها هشدار داد و گفت: اگر پیامد حذف یارانه حامل‌های انرژی در پروژه‌های عمرانی شهر تهران، نادیده گرفته شود، فشار سنگین مالی ناشی از اجرای این قانون به‌صورت مستقیم به شهروندان منتقل خواهد شد.

محمدباقر قالیباف که این روزها سخت به دنبال اختصاص بخشی از درآمدهای یارانه‌ای دولت به شهرداری‌ها است، در گفت‌وگوی اختصاصی با «دنیای‌اقتصاد» تصریح کرد: اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها ۴ هزار میلیارد تومان هزینه پیش‌بینی‌نشده به شهر تهران و به تبع آن به شهروندان تحمیل می‌کند.

وی افزود: اگرچه مجلس از دولت درخواست کرده سهم ویژه‌ای برای شهرداری‌ها درنظر گرفته شود، اما هنوز دولت تصمیم به‌خصوصی در این زمینه نگرفته است.

شهردار تهران گفت: با اجرای این قانون، کلیه درآمدهای ناشی از حذف یارانه‌ها در دست دولت متمرکز می‌شود و باید سهم نهادهای عمومی از جمله شهرداری‌ها از این محل مشخص شود.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، شهرداری تهران در جریان یک تحقیق درباره اثرات مالی حذف یارانه‌ها به این جمع‌بندی رسیده است که اگر بار مالی این اتفاق تامین بودجه نشود، کلیه اعتبارات درنظر گرفته شده برای طرح‌های عمرانی شهری، زیر سوال خواهد رفت.

در تحقیق شهرداری تهران حتی پیش‌بینی شده است که قیمت عرضه برخی مصالح ساختمانی از جمله سیمان که تولید آن به قیمت برق و گاز وابسته است، تا ۲۸۰ درصد افزایش پیدا می‌کند.

در حال حاضر به اعتقاد مسوولان ارشد شهرتهران، در صورتی که قانون یارانه‌ها از چند ماه دیگر به اجرا دربیاید، سه راه پیش‌روی شهرداری خواهد بود. اول اینکه، دولت تا سقف ۴ هزار میلیارد تومان برای جبران افزایش هزینه‌ها پرداخت کند. دوم اینکه شهرداری مجبور به متوقف کردن پروژه‌های عمرانی شود و بالاخره اینکه تعرفه‌های عوارض دریافتی از شهروندان را افزایش دهد تا در نهایت مردم هزینه‌های اجرای این قانون را بپردازند.

تحمیل هزینه‌ها به تهرانی‌ها

به گزارش دنیای‌اقتصاد، طبق محاسبات دولت احتمالا تا یکی دو ماه دیگر هدفمند کردن یارانه‌ها عملیاتی می‌شود. این در حالی است که اجرای این قانون به یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های شهردار تهران تبدیل شده؛ چراکه وی معتقد است در صورت اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و حذف یارانه‌های حامل‌های انرژی، رقمی معادل ۴ هزار میلیارد تومان هزینه به شهر تهران و به دنبال آن به مردم تحمیل خواهد شد.

محمد باقرقالیباف در توضیح این نگرانی به دنیای‌اقتصاد گفت: ما از مردم هزینه می‌گیریم و به آنها خدمات می‌دهیم، ولی به عنوان مجری طرح‌ها و خدمات شهری از نحوه اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها نگران هستیم؛ چراکه در صورت اجرای این طرح به دلیل حجم بالای خدمات‌رسانی شهری و هزینه‌های بالای این خدمات‌رسانی، بار مالی سنگینی بر دوش مردم افتاده و در این میان تنها مردم متضرر می‌شوند.

وی در ادامه تاکید کرد: با وجود ابراز نگرانی‌های موجود تا به امروز هیچ رقمی مبنی بر سهم شهرداری‌ها از محل در آمدهای دولت مشخص و ابلاغ نشده است، اگرچه مجلس از دولت در خواست کرده که سهم ویژه‌ای برای این سازمان در نظر بگیرد، ولی دولت تصمیم ویژه ای در این زمینه اتخاذ نکرده است.

دلایل مستند قالیباف

شهردار تهران همچنین معتقد است که با اجرای این طرح کلیه درآمدهای ناشی از حذف یارانه‌ها در دست دولت متمرکز می‌شود و باید سهم نهادها و سازمان‌های مختلف از این درآمد مشخص شود.

قالیباف برای این سهم خواهی دلیل مستندی دارد و آن نحوه افزایش هزینه‌های شهرداری است. وی معتقد است در صورت افزایش ناگهانی قیمت سوخت، استثنایی وجود نخواهد داشت و خودروهای شهرداری نیز همان بنزین و گازوئیل آزادی را استفاده می‌کنند که مردم عادی استفاده خواهند کرد. ضمن اینکه متعاقبا علاوه بر هزینه‌های مربوط به حامل‌های انرژی هزینه‌های خدمات رسانی شهری نیز بر دوش مردم خواهد افتاد.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، این نگرانی تا به آنجاست که شهردار تهران خواستار رسیدگی ویژه به این در خواست شده؛ چراکه در صورت اجرای طرح فعلی هدفمند کردن یارانه‌ها علاوه بر افزایش هزینه سوخت دستمزد نیروی انسانی و کارگران نیز به شکل تصاعدی بالا رفته و این معضل بر صورت حساب‌های شهری مردم سنگینی خواهد کرد.

به این ترتیب شهروندان تهرانی باید بیشتر نگران سهم شهرداری تهران از محل اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها باشند تا سهم خود از خوشه‌بندی؛ چراکه در صورت تحقق پیش بینی قالیباف هزینه زندگی در تهران پس از اجرای این طرح قابل پرداخت نخواهد بود.

به گزارش دنیای‌اقتصاد، این نگرانی‌ها چندی پیش به شورای شهر نیز کشیده شد و مهدی چمران به عنوان رییس این پارلمان شهری و به نمایندگی از مردم تهران عنوان کرد که متاسفانه سهمی که به شهرداری‌ها در قانون هدفمند کردن یارانه‌ها اختصاص داده شده است، به فنا شدن آنها می‌انجامد.

چمران همچنین تاکید کرد: شهرداری‌های کشور در حال حاضر نیز با مشکلات مالی فراوانی روبه‌رو هستند، به نحوی که گاهی توان پرداخت حقوق رفتگران زحمت کش را نیز ندارند، چه برسد به زمانی‌که یارانه‌ها حذف شود.

چمران همچنین از دولت و مجلس درخواست کرد که در زمینه سهم شهرداری‌های کشور، به‌خصوص تهران تجدید نظر کنند. با وجود این میانجیگری‌ها و زمان اندکی که برای برنامه‌ریزی و تخصیص بودجه ویژه شهرداری باقی مانده، دولت همچنان در ارائه سهم مشخص این سازمان از درآمدهای خود از محل اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها سکوت کرده و قالیباف در کنار تمامی دغدغه‌های روزمره پایتخت، نگران آثار اقتصادی بلندمدت این طرح بر کلان شهر تهران و سایر شهرداری‌های کشور است.

اتفاقی برای عوارض نمی‌افتد

معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با بیان اینکه هنوز در شهرداری حساب و کتاب مشخصی برای میزان اثرگذاری حذف یارانه‌ها بر درآمد شهرداری انجام نشده است، به دنیای‌اقتصاد گفت: تحت هیچ شرایطی اجازه نمی‌دهیم نرخ تعرفه‌های عوارض ساخت‌وساز افزایش پیدا کند. هیربد معصومی با تایید این مطلب که اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها مسلما بر هزینه‌های شهرداری تاثیر خواهد گذاشت، گفت: باید به عنوان اولین تجربه بزرگ اقتصادی منتظر بنشینیم و نتایج اجرای این قانون و امکانات دولت را ببینیم و سپس تصمیم‌گیری و چاره‌اندیشی کنیم. ضمن اینکه دولت قطعا تاثیرات منفی را در نظر خواهد گرفت. معاون شهردار تهران با اشاره به دید مثبتی که در ارتباط با اصل قانون هدفمند کردن یارانه‌ها وجود دارد، گفت: مساله مورد توجه نحوه اجرا و برنامه‌ریزی این طرح است، ولی در هر صورت وزارت کشور در حال حاضر به دنبال نحوه عملیاتی شدن قانون هدفمند کردن یارانه‌ها است و هنوز برای اعلام سهم سازمان‌ها و نهادها زود است. به گزارش دنیای‌اقتصاد، معصومی در حالی از عدم افزایش هزینه عوارض ساخت و ساز خبر می‌دهد که معاونت برنامه‌ریزی شهرداری در سال ۸۷ اعلام کرده بود که در صورت اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و تحمیل بار مالی بر شهرداری، عوارض ساخت‌وساز دو برابر می‌شود.