اتمام حجت با مسوولان استانی مسکن مهر

عکس: نگار متین‌نیا

«خبر دنیای اقتصاد» درباره «خبر خوش مسکن» تایید شد

اعلام خبر خوش از زبان وزیر مسکن: وام مسکن مهر از تاریخ ۱/۱/۸۹ قرض‌الحسنه خواهد شد

کاهش نرخ رشد منفی ساخت‌وساز از ۳۱ درصد در نیمه اول سال به ۱۹ درصد در ۹ ماهه

نیکزاد: رشد حجم ساخت‌وساز در کشور طی سه ماه اخیر از رونق ساختمانی در بازار مسکن حکایت دارد فرید قدیری

«خبر خوش مسکن» همان طور که پیش‌بینی می‌شد، رنگ‌وبوی مسکن مهر دارد! تا یک بار دیگر اثبات شود دولت برای پایان دادن به پرونده ساخت‌ مسکن مهر حاضر است بخش قابل توجهی از هزینه‌های پنهان در این طرح ملی را گردن بگیرد.

علی نیکزاد سرانجام «خبر خوش» را اینچنین باز کرد: «دولت در اقدامی بی‌سابقه تصمیم گرفته تسهیلات ساخت مسکن مهر، بدون نرخ بهره به متقاضیان پرداخت شود.»

به این ترتیب طبق آنچه «دنیای اقتصاد» هفته گذشته اعلام کرد وام‌های ۲۰ و ۲۵ میلیونی مسکن مهر از سال ۸۹ به‌صورت قرض‌الحسنه- با نرخ کارمزد ۴ درصد - پرداخت می‌شود. این درحالی است که برخی در روزهای اخیر تصور می‌کردند دولت موضوعی غیر از مسکن مهر را می‌خواهد به عنوان عیدی به بازار مسکن اعلام کند.

وزیر مسکن دیروز در جریان اعلام محتوای «خبر خوش» هشدارهایی هم به برخی زیرمجموعه‌های استانی داد و گفت: به استان‌هایی که ساخت‌وساز پروژه‌های ۹۹ساله در آنها از متوسط نرخ پیشرفت مسکن مهر در کل کشور عقب است، سه ماه مهلت داده شده تا جبران کنند در غیر این صورت ناگزیر هستیم از تصمیمات مدیریتی استفاده کنیم. وی افزود: کمیته پیگیری مسکن مهر در وزارت مسکن ارزیابی ماهانه از استان‌ها دارد و گزارش‌ محرمانه به استانداران می‌دهد، در تعدادی از استان‌ها هم برای جبران کم‌کاری‌ها مجبور شدیم تغییرات مدیریتی داشته باشیم.

وزیر مسکن با اشاره به اینکه در جریان بازدید از ۳۰ استان کشور، ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای تامین زیرساخت‌ها و آماده‌نمودن فضاهای خدماتی و تاسیسات زیربنایی زمین‌های ۹۹ساله در اختیار استانداری‌ها قرار داده شده، گفت: خوشبختانه همه مسوولان از همه دستگاه‌ها قبول کرده‌اند که مسکن مهر اولویت دولت است و باید برای ارائه خدمات به متقاضیان طرح همکاری کنند.

نیکزاد همچنین از آغاز بلندمرتبه‌سازی در طرح مسکن مهر توسط شرکت‌های خارجی خبر داد و گفت: طبق تفاهمات اولیه با یک شرکت ترکیه‌ای قرار است فاز اول احداث ساختمان‌های بلندمرتبه در زمین‌های ۹۹ ساله در آینده‌ نزدیک اجرا شود.

رونق ساختمانی آمد

وزیر مسکن بعد از تشریح تصمیمات جدیدی که دولت برای بزرگ‌ترین طرح ملی تامین مسکن گرفته بلافاصله گزارش تحولات ماه‌های اخیر در بازار مسکن را تشریح کرد.

نیکزاد گفت: طبق آمار بانک مرکزی، روند کاهشی صدور پروانه‌های ساختمانی نه تنها در تهران بلکه در سایر شهرهای کشور بهبود پیدا کرده است؛ به طوری که نرخ رشد منفی پروانه‌ها از ۳۱ درصد در ۶ ماه اول سال به ۱۹ درصد در ۹ ماهه رسیده است.

وزیر مسکن رشد ساخت‌وساز در سه ماه اخیر را نشانه رونق ساختمانی عنوان کرد.

وی در عین حال با اشاره به اینکه برخی دنبال تکرار تجربه سال ۸۶ هستند و مدام می‌گویند بازار مسکن باید رونق بگیرد، تصریح کرد: در آن سال رکورد تولید مسکن با ساخت یک میلیون و ۲۱۵ هزار واحد مسکونی زده شد، اما آمارهای ما نشان می‌دهد در همان سال از یک سو رشد شدید قیمت مسکن مانع استفاده مصرفی ملک شد و از سوی دیگر نرخ اجاره‌نشینی بهبود مناسبی پیدا نکرد.

برآورد مجموع هزینه‌ها در مسکن مهر

وزیر مسکن با اشاره به اینکه مابه‌التفاوت نرخ بهره وام مسکن مهر در قالب یارانه به سیستم بانکی پرداخت خواهد شد، گفت: تاکنون از خط اعتباری سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی که برای مسکن مهر اختصاص داده شده بیش از یک هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان توسط تعاونی‌ها جذب شده است. وی افزود: کل هزینه‌های مسکن مهر که باید در قالب تسهیلات پرداخت شود ۲۰ هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود.

نیکزاد درباره تبدیل وام مسکن مهر به تسهیلات قرض‌الحسنه نیز گفت: این نوع تسهیلات شامل همه متقاضیان می‌شود و آنهایی که در حال حاضر وام را گرفته‌اند نرخ بهره آنها کاهش پیدا می‌کند. فقط سود دوران مشارکت برای این دسته از متقاضیان در قالب نرخ

۱۲ درصد محاسبه خواهد شد.

نحوه مقابله با اوج تقاضا

وزیر مسکن در کنفرانس خبری روز گذشته که به مناسبت اعلام خبر خوش برگزار شده بود، درباره نیاز کنونی بازار مسکن نیز گفت: اگر مسکن مهر سال آینده به سرانجام برسد، بازار مسکن به لحاظ تقاضای انباشته با یک سال عقب‌افتادگی روبه‌رو خواهد بود.

وی افزود: در حال حاضر نزدیک به یک‌ میلیون متقاضی در بازار مسکن وجود دارد.

تاکید بر عدم احیای وام خرید مسکن

لیلا درخشان: در حالی که برخی بر این باورند که احیای وام خرید مسکن باعث افزایش قدرت خرید مردم و رونق معاملات مسکن خواهد شد، اما وزیر مسکن و شهرسازی در گفت‌وگوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» عنوان کرد که وام خرید مسکن به دلیل تورم‌زا بودن به هیچ‌وجه در سال آینده احیا نخواهد شد، به گزارش «دنیای اقتصاد» این در حالی است که چندی پیش در مصاحبه مفصلی که علی نیکزاد با روزنامه «دنیای اقتصاد» داشت در پاسخ به سوالی مربوط به دلیل تخصیص وام خرید به نخبگان عنوان کرده بود که افراد نخبه نباید درگیر ساخت‌وساز شوند.

وزیر مسکن دیروز در این باره مجددا تاکید کرد: افراد نخبه به دولت مراجعه و عنوان کردند که ما خانه می خواهیم. وزارت مسکن هم به آنها اعلام کرد که این امکان وجود دارد که دولت زمین در اختیار آنها قرار دهد و سپس آنها اقدام به ساخت‌وساز کنند، دولت هم فقط برای نخبگان و هنرمندان ۴ هزار فقره وام خرید مسکن تصویب کرد. وی گفت: در مقابل یک میلیون وام ساخت ۴ هزار فقره وام خرید مسکن رقم ناچیزی است و تورم‌زا نیست.

وی در عین حال تصریح کرد: نباید از حرف‌های بنده اینگونه برداشت شود که مردم عادی باید درگیر ساخت‌وساز شوند و بقیه نه.

به گفته نیکزاد با توجه به اینکه وام خرید مسکن تورم‌زا است و باعث ایجاد نابسامانی در بازار مسکن می‌شود؛ از این رو هیچ برنامه‌ای در سال آینده برای احیای وام خرید مسکن در دستور کار وزارت مسکن قرار ندارد.