دوره تازه «عملیات‌روانی» در مسکن‌مهر

وزیر مسکن با اقدامی سنجیده و منطقی بر واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله به‌صورت گروهی تاکید دارد

وزیر تعاون: مردم از گروه‌های چندنفره استقبال نکردند فرید قدیری

در حالی که شورای عالی مسکن از اوایل امسال تاکنون چندین و چندبار بر واگذاری زمین‌های ۹۹ ساله در قالب گروه‌های ۳ تا ۱۰ نفر تاکید کرده و جدیت وزارت مسکن در ۵ ماه اخیر برای اجرایی کردن این تصمیم نتایج مثبتی در طرح مسکن‌مهر به جا گذاشته، اما برخی مسوولان رغبتی برای پایان‌دادن به حضور ناموفق تعاونی‌های مسکن مهر ندارند، طوری که تلاش می‌شود تا حد امکان از انحلال تعاونی‌ها و تبدیل اعضای آنها به گروه‌های کوچک جلوگیری شود.

واقعیت این است که در صورت حذف تعاونی‌های مسکن، مدیریت طرح مسکن‌مهر فقط و فقط توسط وزارت مسکن انجام خواهد شد و شاید نگرانی از این اتفاق، باعث برخی تحرکات فرسایشی در طرح ملی مسکن‌مهر شده است. این در حالی است که طرف‌های مخالف باید بپذیرند؛ مسکن‌مهر به دست تعاونی‌ها به جایی نخواهد رسید.

دولت اواخر سال ۸۷ بعد از اینکه حرکتی از تعاونی‌های مسکن‌مهر مشاهده نکرد و ناتوانی فنی تعاونی‌ها برای ساخت‌وساز عملا اثبات شد، مصوب کرد در شهرهای کوچک زمین‌های ۹۹ ساله به گروه‌های ۳ تا ۵ نفره واگذار شود؛ هرچند تا پایان سال گذشته زور بازوی تعاونی‌ها عملا مانع اجرای این مصوبه شد، اما در نیمه دوم امسال منطق اجرایی در وزارت مسکن توانست کار واگذاری زمین به‌صورت گروهی را عملیاتی کند و حتی موفق شد جلوگیری از فعالیت تعاونی‌های تنبل در کلان‌شهرها را نیز اجرا کند.

هم‌اکنون در شهرهای جدید کار پاکسازی زمین‌های ۹۹ ساله از تعاونی‌های مسکن در حال انجام است و زمین تعاونی‌هایی که نمی‌توانند سازنده پیدا کنند به انبوه‌ساز واگذار می‌شود تا برای اعضای همان تعاونی ساخت‌وساز کند. همچنین زمین‌های جدید نیز از این به بعد فقط به‌صورت گروهی واگذار می‌شود.

از سوی دیگر، وزارت مسکن در ماه‌های اخیر با تقبل مسوولیت سنگین سراغ تعاونی‌هایی رفته که از سال گذشته تاکنون تنها اقدام مثبتی که انجام داده‌اند تحویل زمین بوده! و با معرفی انبوه‌ساز به آنها عملا راه کمک برای صاحب‌خانه شدن را به متقاضیان نشان داده است. همچنین وزیر مسکن در ۳ ماه اخیر با سفر به همه استان‌ها موانع موجود در طرح را حل و فصل کرده و مهم‌ترین توصیه‌ای که به مسوولان بخش مسکن استان‌ها داشته این بوده که از این به بعد زمین‌ ۹۹ ساله فقط و فقط به‌صورت گروهی واگذار شود تا مردم بلافاصله بتوانند اقدام به ساخت‌وساز کنند. ضمن اینکه مقامات برخی استان‌ها با استقبال از این تصمیم، از رضایت متقاضیان برای واگذاری زمین به‌صورت گروهی خبر داده‌اند.

این در حالی است که روز گذشته وزیر تعاون از عدم‌استقبال مردم از گروه‌های چند نفره مسکن‌مهر گفته است. محمد عباسی به خبرگزاری مهر گفته استان‌ها برای ایجاد گروه‌های کوچک چندنفره مسکن‌مهر، استقبال خوبی نشان نداده‌اند.

به نظر می‌رسد اعلام عدم رضایت مردم از اجرای مصوبه دولت آن هم در شرایطی که مسکن مهر در موقعیت حساس قرار دارد، به نوعی قابل تامل است.در حال حاضر برابر آمارهای رسمی، ساخت‌وساز روی زمین‌های ۹۹ ساله پاگرفته است. رشد شاخص‌های مربوط به مسکن‌مهر در نیمه دوم امسال از یک‌سو نتیجه اقدامات دو سال گذشته بوده و از سوی دیگر بازتاب برنامه‌ریزی‌هایی بوده که در ماه‌های اخیر وزارت مسکن انجام داده است.

حال چنانچه عملیات روانی در طرح بخواهد ادامه پیدا کند و برخی برای پنهان کردن معایب عیان، از واژه‌هایی استفاده کنند که تاثیر خاصی در پیشرفت طرح نداشته باشد، تکمیل پروژه مشمول مرور زمان خواهد شد.در حال حاضر در برخی شهرهای کشور، تعاونی‌هایی حضور دارند که ماه‌هاست از متقاضیان مبلغی دریافت کرده‌اند، اما هنوز حتی زمین‌ هم به اسم تعاونی درنیامده است.

آیا در این حالت انحلال تعاونی‌ حتی اگر رضایت افراد را در پی نداشته باشد، کار منطقی به حساب نمی‌آید؟

به گزارش دنیای اقتصاد، ۲۲ شهریورماه نمایندگان ویژه رییس‌جمهور در کارگروه مسکن تصویب کردند از این پس احداث مسکن در زمین‌های ۹۹ ساله در قالب گروه‌های ۳ تا ۵ نفر انجام شود. پیرو آن، در تاریخ ۵/۷/۸۸ نامه‌ای به تعاون استان‌ها ابلاغ شد که در آن آمده بود فقط تعاونی‌هایی می‌توانند در قالب مسکن‌مهر ادامه فعالیت دهند که تا ابلاغ این مصوبه پروانه ساخت اخذ کرده باشند. در این نامه همچنین قید شده لازم است اعضای تعاونی‌هایی که تاکنون پروانه ساخت دریافت نکرده‌اند و افرادی که سازماندهی نشد‌ه‌اند، در قالب لیست جهت سازماندهی و اتمام مراحل بعدی به سازمان مسکن معرفی شوند و از تاریخ ابلاغ مصوبه از تشکیل تعاونی برای متقاضیان جلوگیری به عمل آید.

«وام خرید»؛موضوع خبر خوش مسکن؟

«دنیای ‌اقتصاد» چهارشنبه گذشته جزئیات مصوبه جدید کارگروه مسکن مبنی بر تبدیل وام مسکن مهر به تسهیلات قرض‌الحسنه- کاهش نرخ سود وام از ۱۲ درصد به ۴ درصد- را منتشر کرد و پیش‌بینی کرد وزیر مسکن این موضوع را «شب‌عید» به عنوان خبرخوش اعلام عمومی خواهد کرد. هرچند روز بعد برخی رسانه‌های مکتوب با استفاده از محتوای خبر «دنیای اقتصاد»، تلاش کردند القا کنند «خبر خوش» مسکن لو رفته است، اما تازه‌ترین گمانه‌زنی‌ها نشان می‌دهد وزیر مسکن تا چند روز آینده احتمالا درباره تصمیمات جدیدتری که برای تسهیلات بانک مسکن اتخاذ شده، مطالبی را اعلام می‌کند.به گزارش «دنیای اقتصاد»، از ماه‌ها پیش رایزنی‌هایی شده تا وام ساخت که در حال حاضر تا سقف ۳۰ میلیون تومان به‌صورت مشارکتی به انبوه‌سازان ارائه می‌شود، برای سال جدید افزایش پیدا کند.منابع آگاه در این باره می‌گویند، با افزایش وام ساخت موافقت شده ضمن اینکه از سال جدید احتمالا وام ساخت به گونه‌ای پرداخت خواهد شد که بخش زیادی از وام در زمان فروش واحد، به خریدار منتقل شود.اگر این اتفاق بیفتد، عملا تسهیلات خرید مسکن از سال آینده به شکل ضدتورمی احیا خواهد شد.شاید علاوه‌بر موضوع «قرض‌الحسنه شدن وام مسکن‌مهر»، «احیای وام خرید مسکن به شیوه جدید» نیز در محتوای خبر خوش مسکن گنجانده شده باشد. وزیر مسکن تا آخر این هفته خبر خوش را اعلام می‌کند.