وزیر مسکن در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تشریح کرد
برنامه کاهش صف تقاضای مسکن
دنیای اقتصاد- وزیر مسکن برای پاسخ عملیاتی به یک و نیم میلیون تقاضای انباشت شده و یک میلیون تقاضای جدید که سالانه وارد بازار مسکن میشود، برنامهای تحت عنوان «کاهش صف تقاضای مسکن» را در نظر گرفته که محور اجرایی آن هدفدار کردن ساختوسازهای جدید و حمایت از انبوهسازانی است که با قیمت مورد نظر دولت ساخت و ساز میکنند؛ علی نیکزاد با اشاره به اینکه در دورهای که بازار مسکن پرمتقاضیترین سالها را پیش رو دارد، مسوولیت این بخش را برعهده گرفته، تصریح کرد: در این شرایط باید روند عرضه در بازار مسکن خط و جهت بگیرد. وی با بیان اینکه طی سالهای اخیر حجم عرضه در بازار مسکن بیشتر از هدفگذاری بوده اما تقاضای مصرفی نتوانسته است از آن استفاده کند، گفت: برای حل این معضل گزینههای متنوعی از جمله «دعوت از شرکتهای خارجی برای ساخت شهرک مسکونی مخصوص کمدرآمدها» و «توافق با انبوهسازان برای ساخت پروژههای غیرلوکس» را برای بررسی روی میز داریم. وزیر مسکن در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» تشریح کرد
برنامه کاهش صف تقاضای مسکن
علی نیکزاد میگوید: مانع لوکسسازی نمیشویم، اما از انبوهسازانی که مسکن ارزان میسازند حمایت خواهیم کرد
انتظار سود بالاتر از نرخ تورم یعنی افزایش کاذب قیمت مسکن
با یک شرکت خارجی برای ساخت شهرکهای مسکونی مخصوص کمدرآمدها توافق کردهایم
فرید قدیری
وزیر مسکن با بیان اینکه از این به بعد عمده ساختوسازها باید متناسب با قدرت خرید تقاضای انباشتشده در بازار مسکن باشد، از برنامهریزی برای کاهش صف تقاضای مسکن در کشور خبر داد و به دنیای اقتصاد گفت: گزینههای متنوعی برای این منظور روی میز قرار دارد.
این گزینهها شامل «دعوت از شرکتهای خارجی که تجربه موفقی در ساخت شهرک مسکونی مخصوص گروههای کمدرآمد دارند» و «توافق با انبوهسازان برای ساخت پروژههای غیرلوکس با هدف کاهش قیمت مسکن نوساز» است که هماکنون توافق اولیه آنها حاصل شده است.
علی نیکزاد در گفتوگو با دنیایاقتصاد با اشاره به اینکه در حال حاضر یکمیلیون تقاضای انباشت در بازار مسکن وجود دارد، تصریح کرد: آمارها نشان میدهد طی سالهای اخیر حجم عرضه واحدهای مسکونی نوساز خیلی بیشتر از آنچه در برنامه پیشبینی شده، بوده است، اما تقاضای مصرفی آنطور که باید، نتوانسته از عرضههای جدید استفاده کند.
وزیر مسکن، محور برنامه «کاهش صف تقاضای مسکن» را هدفدار کردن ساختوسازهای جدید عنوان کرد و گفت: ما مشکلی با انبوهسازانی که ساختمانهای لوکسوگران میسازند نداریم، اما با انبوهسازان مشارکت و از آنها حمایت میکنیم که برای کمدرآمدها با قیمت منصفانه ساختوساز کنند. وی افزود: اخیرا با یک سرمایهگذار خارجی برای ساخت پروژههای چند هزار واحدی وارد مذاکره شدهایم تا با روشهای نوین ساخت و قیمت مناسب، ظرف یکسال در شهرهای جدید اقدام به خانهسازی کند. همچنین از شرکتهایی که طی سالهای اخیر در کشورهای خارجی از جمله ونزوئلا، شهرکهای مسکونی مخصوص گروههای کمدرآمد ساختهاند نیز دعوت شده تا در اطراف تهران از جمله شهر جدید پرند، شهرکهای مشابه بسازند.
ساختوساز باید خط و جهت بگیرد
نیکزاد معتقد است: در دورهای که بازار مسکن پرمتقاضیترین سالها را پیشرو دارد، مسوولیت این بخش را برعهده گرفته است، به همین خاطر باید به روند عرضه در بازار خط و جهت داده شود.
وزیر مسکن با بیان اینکه طی ۴ سال آینده تقاضا در بازار مسکن سالانه به بالای یکمیلیون واحد مسکونی میرسد گفت: در سنوات گذشته عملکرد ساختوساز از اهداف برنامه بالاتر بوده است، بهطوریکه در سالهای ۸۴ تا ۸۷ تولید مسکن به ترتیب ۱۰۱درصد، ۱۰۳درصد، ۱۲۴درصد و ۱۱۱درصد جلوتر از برنامه بوده است. اما متاسفانه نرخ اجارهنشینی از دهه ۷۵ تا ۸۵ از ۱۶درصد به ۴/۲۲درصد رسیده است، در حالی که در ظرف همین دوره نرخ رشد تولید مسکن جلوتر از نرخ رشد خانوار بوده است. مقایسه ارقام ساخت مسکن و نرخ اجارهنشینی نشان میدهد عرضههای جدید مناسب حال دهکهای پایین نبوده و نتوانسته آنها را صاحبخانه کند.
سه شرط مشارکت با انبوهسازان
نیکزاد افزود: اگر فعالان حوزه ساخت بخواهند سودی به مراتب بالاتر از نرخ تورم را انتظار داشته باشند در اینصورت طبیعی است تولید مسکن رونق بگیرد، اما تاثیر منفی این انتظار، مستقیم روی گروههای کمدرآمد وارد خواهد شد. چون انتظار سود زیادتر از نرخ تورم برای عرضه مسکن به معنی بالا رفتن کاذب قیمت مسکن خواهد بود.
وزیر مسکن در همین خصوص، بخشی دیگر از برنامه «رونق ساختوساز بدون فشار به کمدرآمدها» را اینطور توصیف کرد: در جلسهای که با انبوهسازان در وزارت مسکن داشتیم به آنها اعلام کردیم که از آنها مسکن لوکس نمیخواهیم؛ اما در ضمن مخالفتی هم با لوکسسازی نداریم. از انبوهسازان به سه شرط برای مشارکت در ساخت دعوت کردیم شرط اول توافق روی قیمت ساخت با قید تضمین خرید است، دوم اینکه باید حداکثر ظرف یکسال پروژههای تعریف شده را ساخته و تحویل دهند و بالاخره اینکه کیفیت ساخت باید بالا باشد.
وزیر مسکن با بیان اینکه انبوهسازان منابع مالی، تجربه و سازماندهی مناسب دارند تاکید کرد: لازم است این گروه از سازندهها سرمایه موجود را به مسکن مهر تبدیل کنند.
علی نیکزاد گفت: در حال حاضر پیشبینی شده سالانه ۲۰۰هزار واحد روستایی، ۷۱هزار و ۳۰۰ واحد مسکونی توسط خیرین مسکنساز، ۲۰هزار واحد توسط کمیته امداد، ۲۶۵هزار واحد در شهرهای جدید، ۱۱۲هزار در شهرهای زیر ۲۵هزار نفر ساخته شود. ضمن اینکه ساخت مسکن مهر نیز به صورت جدی پیگیری میشود و امیدواریم تا پایان امسال بتوانیم ۵۰هزار واحد مسکونی مهر را تحویل متقاضیان دهیم.
آینده مسکن مهر
وزیر مسکن درباره آینده مسکن مهر نیز به دنیای اقتصاد گفت: مدیریت این طرح ملی را با هر وضعیتی که طی دو سال گذشته داشته، تحویل گرفتهام، اما با روشهای جدیدی که برای آن در نظر گرفتهایم امید دارم بزودی مسکن مهر قوت واقعی بگیرد.
نیکزاد تصریح کرد: برخی کارشناسان و حتی رسانهها از پیشرفت استانها در طرح مسکن مهر خبر ندارند و مدام میگویند طرح شکست خورده است درحالی که در حداقل ۴ استانی که بنده از نزدیک پروژهها را بازدید کردهام بیشاز ۲هزار واحد مسکونی مهر در مرحله سفتکاری هستند.وزیر مسکن افزود: با تفاهمی که با انبوهسازان منعقد کردهایم مقرر شده واحدهای نوسازی که هماکنون در شهرها قرار دارد با تهاتر زمین آنها، به مسکن مهر تبدیل شده و سرمایه کافی برای فعالیت دوباره آنها فراهم شود.وی پیشبینی کرد: مسکن مهر از این طریق سرعت زیادی بگیرد.
همه راههای انبوهسازی
وزیر مسکن در ادامه گفتوگو با دنیایاقتصاد تصریح کرد: با توجه به اینکه اختیار شهرهای جدید با وزارت مسکن است تصمیم داریم شرکتهای داخلی و خارجی با تجربه در زمینه ساخت مسکن مخصوص گروههای کمدرآمد را بدون فوت وقت، به این شهرها دعوت کنیم. برای این منظور با شرکتی که اخیرا یک شهرک ۱۰هزار واحدی در ونزوئلا ساخته وارد مذاکره شدهایم.نیکزاد گفت: این شرکتها معمولا از وزارت مسکن دو خواسته بیشتر ندارند یکی تضمین ارائه وام ساخت است و دیگری تضمین خرید. ما هم به راحتی این دو خواسته را محقق خواهیم کرد.
آمادگی برای مکانسنجی پایتخت جدید
وزیر مسکن با بیان اینکه انتقال پایتخت به نفع تهران و ساکنان فعلی این کلانشهر است، از اعلام آمادگی وزارت مسکن برای بررسی ابعاد کارشناسی این موضوع خبر داد.علی نیکزاد در گفتوگو با دنیای اقتصاد، در این باره افزود: بنده به لحاظ اولویت کاری که در بدو ورود به وزارت مسکن در بحث مسکن مهر و بافت فرسوده وجود داشت، تاکنون مطالعهای روی انتقال پایتخت نداشتم، اما چون این موضوع در دولتهای گذشته بخصوص دولتهای قبل و اندکی هم در دولت نهم مطرح بوده، هماکنون سوابق بررسیها نسبت به انتخاب جایگزین تهران به عنوان پایتخت جدید، در وزارت مسکن موجود است.وی در عین حال هشدار داد با توجه به تجارب مثبت و منفی موجود در کشورهای مختلف اروپایی و آسیایی، پایتخت جدید نباید به گونهای انتخاب شود که محل مورد نظر بعد از ۵سال به لحاظ امکانات شهری و ظرفیتها به سرنوشت تهران دچار شود.نیکزاد در ادامه تصریح کرد: مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام برای انتقال پایتخت سیاسی کشور هنوز به وزارت مسکن ابلاغ نشده است و در صورت تصویب نهایی برای اجرا توسط دولت، وزارت مسکن آمادگی دارد، برای مکانسنجی پایتخت جدید مطالعه و نظر کارشناسی خود را اعلام کند.وی درباره اینکه در حال حاضر کدام یک از شهرهای کشور ظرفیت و توانایی پذیرش جمعیت سیاسی موجود در تهران را دارد، گفت: در این باره مطالعه مشخص و قطعی انجام نشده است و برای انتخاب نهایی باید باز هم مطالعه شود.
عکس: دنیای اقتصاد
ارسال نظر