کارشناسان و انبوهسازان در گفتوگو با دنیای اقتصاد مطرح کردند
تهدیدهای یارانهای عازم بازار مسکن
یارانه مصالح ساختمانی تا سه سال برقرار باشد
تهدید جدی
متوجه مسکن مهر است
پیشبینی جهش قیمت مسکن درصورت همزمانی
«هدفمندشدن یارانهها» با «پایان دوره رکود»
یارانه مصالح ساختمانی تا سه سال برقرار باشد
تهدید جدی
متوجه مسکن مهر است
پیشبینی جهش قیمت مسکن درصورت همزمانی
«هدفمندشدن یارانهها» با «پایان دوره رکود»
گروه مسکن - لیلا درخشان: نگرانیهای بزرگی در بازار مسکن برای استقبال از طرح یارانهای دولت وجود دارد از جمله اینکه، تلاقی «حذف یارانهها» با «پایان رکود مسکن»، میتواند به جهش قیمت در این بازار منجر شود. انبوهسازان تهدیدهای یارانهای در بازار مسکن را از دو جنبه «واقعی»، ناشی از افزایش هزینه ساخت و «روانی»، ناشی از افزایش نرخ تورم عمومی پیشبینی میکنند. اما پیامد هدفمندشدن یارانهها بیشاز آنکه انبوهسازان را نگران هزینه ساختوسازهای خودشان کرده باشد، آنها را در فکر آخر و عاقبت طرح مسکن مهر فروبرده است. سازندهها میگویند با حذف یارانهها، احتمال دارد هزینه ساخت مسکن مهر که مستقیم از جیب گروههای کمدرآمد تامین میشود، متر مربعی حدود 100هزار تومان افزایش یابد. پیشنهاد عوامل ساختوساز به دولت برای اینکه سرنوشت مسکن مهر بیشاز این رنگ تیرگی به خود نگیرد، این است که مصالح ساختمانی حداقل تا سه سال از یارانه حاملهای انرژی بهرهمند باشد در این صورت، دولت میتواند در عین حالی که از متورم شدن هزینههای ساخت جلوگیری کند، به نوعی ضربالاجل سه ساله برای تعاونیها مشخص نماید تا ظرف همین مدت، یک میلیون واحد
مسکونی روی زمینهای 99ساله ساخته شده و به مرحله تحویل برسد. همچنین برای جلوگیری از جهش احتمالی قیمت مسکن با اجرای طرح یارانهها، بیتا... ستاریان انبوهساز و کارشناس پیشنهاد کرده است دولت قبلاز اجرای این طرح، به نوعی شوک قیمتی در بازار مسکن ایجاد کند تا زمینه جهش آن در زمان حذف یارانهها از بین برود.
خط اعتباری مسکن مهر باید ۱۰ برابر شود
یک صنعتی ساز ضمن هشدار نسبت به تبعات خطرناک هدفمند کردن یارانهها بر طرح مسکن مهر، همزمانی اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها با پایان رکود مسکن را تلاقی خطرناکی دانست که افزایش سرسام آور قیمت مسکن را به دنبال دارد. یعقوب ظروفچیان که تاثیر اجرای طرح هدفمند شدن یارانهها را از منظر پروژه مسکن مهر بررسی کرده، در اینباره به دنیای اقتصاد گفت: با اجرایاین طرح قیمت تمام شده ساخت در مسکن مهر افزایش خواهد یافت. وی اظهار داشت: در حال حاضر هزینه تمام شده هر واحد مسکونی پروژه مسکن مهردر مرحله سفت کاری در حدود 20میلیون تومان است، البته شاید عدهای تصور کنند که تسهیلات بانکی میتوانداین معضل راحل کند در حالی که تصور اشتباهی است؛ چرا که اگر قرارباشد بنا بر برنامهریزی وزارت مسکن و شهرسازی طی چهار سال آینده از رهگذر مسکن مهر 3میلیون و 600هزار واحد مسکونی تولید شود و اگر مابه التفاوت افزایش هزینه ساخت مسکن مهر از محل آزاد شدن حاملهای انرژی را برای هر واحد مسکونی 10میلیون تومان درنظر بگیریم بانکها باید اعتباری بالغ بر 360هزارمیلیارد ریال اعتبار به طرح مسکن مهر تزریق کنند کهاین رقم به نظر میرسد خارج از توان مالی
بانکها باشد.
شباهت بازسازی بم به مسکن مهر
این انبوهساز فعال در ساخت مسکن مهر تاکید کرد: با توجه بهاینکه هدف از اجرای طرح مسکن مهر خانه دارشدن اقشار کم درآمد است در نتیجه دولت باید رویکردی را که بنیاد مسکن انقلاب اسلامیدر بازسازی بم درنظرگرفت دراین پروژه ملی اعمال کند.
به گفته ظروفچیان درطرح بازسازی بم، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قیمت مصالح ساختمانی را در یک بازه زمانی سه ساله تثبیت کرد و مانع از افزایش قیمت تمام شده هزینه ساخت مسکن شد و در نتیجه اکثر قریب به اتفاق مردم بم توانستند صاحب مسکن شوند. دراین صورت دولت میتواند برای اتمام دوره ساخت تعاونیهای مسکن مهر ضربالاجل سه ساله تعیین کند واین میتواند انگیزهای برای ایجاد تحرک در تعاونیهای مسکن مهر باشد تا از اطاله ساخت و ساز جلوگیری کند.
برگشت قیمتها به دو سال پیش
یک عضو انجمن انبوهسازان استان تهران نیز در این باره به دنیای اقتصاد گفت: چنانچه یارانهها حذف شود قیمت مسکن مجددا به سالهای ۸۶ برمیگردد که نتیجه آن حاکمیت رکود و نابسامانی در بازار خواهد بود. حسن محتشم افزود: اما اگر دولت تثبیت قیمت مصالح ساختمانی را در دستور کار خود قرار دهد مانع از تحریک قیمت مسکن خواهدشد. حسن محتشم خاطر نشان ساخت:در حال حاضر نرخ بهره وام ۱۴میلیونی مسکن مهر ۱۲درصد است که بازپرداختاین وام طی ۱۰ سال مشمول ۹میلیون تومان سود بانکی است.
سود تسهیلات بانکی کم شود
رییس انجمن انبوهسازان استان تهران با اشاره به افزایش نجومیقیمت مسکن به دنبال حذف یارانه حاملهای انرژی پیشنهاد داد به منظور جلوگیری ازاین اتفاق دولت باید راهکارهای مختلفی در نظر گیرد که شاخص ترین آن کاهش نرخ تسهیلات بانکی است. ایرج رهبر در گفت و گو با دنیای اقتصاد تصریح کرد: همزمان با اعمال طرح هدفمند کردن یارانهها قیمت مسکن از دو جنبه روانی و واقعی افزایش خواهد یافت. افزایش واقعی قیمتها ناشی از افزایش قیمت حاملهای انرژی است که به طور غیر مستقیم در افزایش قیمت مسکن تاثیر گذارند وافزایش روانی قیمتها نیز ناشی از افزاش تورم عمومی خواهد بود. رهبر همسو با سایر انبوهسازان در خصوص هدفمند کردن یارانهها در پروژه مسکن مهر اعتقاد دارد کهاین مساله قیمت تمام شده مسکن مهر را افزایش خواهد داد و به منظور جلوگیری ازاین اتفاق دولت باید همزمان وام ۱۴میلیونیاین پروژه را افزایش و سود آن را نیز کاهش دهد.
شوک ناگهانی نیاز است
بیت الله ستاریان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران معتقد است: شرایط فعلی مسکن نیازمند شوک ناگهانی و تزریق نقدینگی است تا در صورت افزایش قیمتها پس از اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها با بحران مواجه نشویم. وی با اشاره به نیاز شدیدی که در حال حاضر در بخش مسکن وجود دارد به دنیای اقتصاد گفت: تقاضای مطلق موجود از ناحیه مصرف کنندگان نیاز دارد که به تقاضای موثر تبدیل شود و برای تحقق چنین امری دولت باید شوک ناگهانی در قیمتها به وجود آورده تا پس از حذف یارانههای سوخت که تاثیر مستقیمی بر تولید و عرضه مسکن دارد با افزایش صعودی قیمتها مواجه نشویم.
افزایش زمان انتظار خانهدارشدن به 240سال
مهندس محمد مهدی مافی، عضو ارشد انجمن انبوهسازان استان تهران عقیده دارد در صورتی که طرح هدفمند شدن یارانهها اجرا شود به دلیل افزایش ۱۰۰درصدی تورم عمومی، مسکن از کانون نیازهای اصلی خارج میشود و به عنوان یک نیاز ثانویه ظاهر میشود؛ چرا که با افزایش تورم عمومی،دغدغه تامین نیازهای اولیه مردم نظیر غذا و پوشاک اولویت و اظطرار پیدا میکند. به اعتقاد این انبوهساز با حذف حاملهای انرژی قیمت تمام شده مسکن به حدی افزایش پیدا میکند که زمان انتظار خانه دار شدن برای دهکهای پایین جامعه از ۱۴۰سال کنونی به ۲۴۰سال افزایش پیدا خواهد کرد.
در انتظار سرنوشت غم انگیز
رییس کانون کاردانهای فنی ساختمان استان تهران اعتقاد دارد چانچه دولت صنعت ساختمان را جزو صنایع اصلی و مهم در اجرای هدفمند شدن یارانهها مد نظر نگیرد بازار مسکن دچار معضلات فراوان خواهد شد.
وی گفت: در فرآیند ساخت و ساز بخش اعظمیاز مراحل ساخت شامل تولید مصالح ساختمانی و همچنین جابه جایی مصالح مستلزم استفاده ازحاملهای انرژی است ودر صورتی که دولت بدون در نظر گرفتناین مساله یارانهها را حذف کند بازار مسکن سرنوشت غم انگیزی را درپیش خواهد داشت. موذن خاطر نشان ساخت:به عنوان مثال به منظور ساخت و ساز در یک زمینهزار متری برای جابه جایی خاک و نخالههای ساختمانی به 120دستگاه کامیون و به منظور ورود مصالح ساختمانی نیز به 150دستگاه کامیون دیگر نیاز است که با حذف حاملهای انرژی، با توجه به حجم عظیم استفاده از سوخت در بخش ترابری ساخت و ساز شاهد افزایش نجومیقیمت مسکن خواهیم بود.
ارسال نظر