تسهیلات جدید برای بافت‌های فرسوده

برای ساخت هر مترمربع بنا در مناطق قدیمی و فرسوده

۲۰۰‌هزار تومان تسهیلات بانکی تا سقف ۱۴‌میلیون تومان با بهره حداکثر ۱۴‌درصد پرداخت می‌شود سحر باباخانی

شهرداری تهران از دولت مجوز گرفته تا حدود نیمی‌ از هزینه ساخت‌وساز در بافت‌های فرسوده را به صورت تسهیلات بانکی در اختیار انبوه‌سازان قرار دهد.

تسهیلات جدیدی که برای بافت‌های فرسوده در نظر گرفته شده ۲۰۰‌هزار تومان به ازای هر مترمربع بنا است که برای یک واحد مسکونی حداکثر ۱۴‌میلیون تومان پرداخت می‌شود.

با توجه به اینکه در حال حاضر متوسط هزینه ساخت یک واحد مسکونی غیر لوکس ۴۰۰‌هزار‌تومان است، تسهیلات جدید انبوه‌سازان را به حضور در مناطق جنوبی پایتخت تشویق خواهد کرد. به خصوص اینکه وام جدید برای ساخت در بافت‌های فرسوده قرار است ۱۵ ساله تصفیه شود.شرط استفاده از این تسهیلات تضمین به تحویل واحدها در حداکثر ۵/۲ سال است.فریدون درویش‌زاده، مدیرعامل‌سازمان نوسازی شهرداری تهران درباره جزئیات ارائه این وام‌ها به دنیای‌اقتصاد توضیح داد: بر اساس قانون سامان دهی نظام بانکی موظف است به ازای هر مترمربع واحد مسکونی ۲۰۰‌هزار تومان یا به عبارتی تا سقف ۱۴میلیون‌تومان وام نوسازی بدون سپرده پرداخت کند و پرداخت این وام نیز در قسط‌های ۱۵ ساله انجام می‌گیرد؛ البته این در صورتی است که بین ۱۸ تا ۳۰ ماه ساخت و‌ساز و نوسازی خانه‌های فرسوده به اتمام برسد، ارائه این تسهیلات از نظر تعداد نفرات محدودیتی ندارد و تنها مختص افرادی است که در بافت‌های فرسوده ساکن هستند.

مدیر عامل‌سازمان نوسازی معتقد است که در شرایط رکود ساخت و‌ساز، آمار نوسازی در مناطق فرسوده نیز کاهش قابل توجهی داشته است و با در نظر گرفتن این مطلب که ۵‌درصد از مساحت شهر تهران فرسوده است، باید برنامه‌ریزی فشرده‌ای برای رسیدن به چشم‌انداز ده ساله نوسازی بافت‌های فرسوده مخصوصا در مناطق ۱۲،۱۵،۱۸و ۱۹ که بالاترین تراکم را در این زمینه‌دارا هستند، داشته باشیم.درویش‌زاده به آمار خانه‌های موجود در این مناطق اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۲۶۱‌هزار واحد مسکونی در ۵‌درصد بافت‌های فرسوده وجود دارند و یک‌میلیون و دویست‌هزار نفر از ۸‌میلیون نفر تهرانی در این بافت‌ها ساکن هستند و این آمار گویای این مطلب است که در پروژه نوسازی بافت‌های فرسوده با تراکم مسکونی و جمعیت بالایی مواجه هستیم.این در حالی است که هم‌اکنون فقط ۱۸‌درصد از آمار پروانه‌های ساختمانی متعلق به نوسازی بافت‌های فرسوده است و در واقع معادل سهم بافت‌های فرسوده در پایتخت، ساخت و‌سازهای شخصی انجام می‌شود. با این وجود طرح نوسازی بافت‌های فرسوده بر اساس برنامه سوم توسعه به شدت از زمان بندی ۱۰ ساله خود (که ۵ سال از آن سپری شده ) عقب افتاده است و ‌سازمان نوسازی درصدد است که با زمینه‌سازی‌، سیاست‌گذاری، تهیه طرح و ضوابط جدید و تسهیل گری روند اجرای این طرح را سرعت ببخشد.

بسته حمایتی برای بافت‌های فرسوده

برای رسیدن به این هدف ۵ ساله چندی پیش دو فوریت لایحه تسهیلات ویژه ساخت و‌ساز در مناطق فرسوده تهران در شورای اسلامی‌شهر به تصویب رسید و مقدمات تصویب نهایی آن نیز در جریان است.

بر اساس این لایحه ۵۰‌درصد تخفیف در عوارض خانه‌های مسکونی و ۶۰‌درصد تخفیف برای املاک غیرمسکونی در نظر گرفته شده و در کنار این تسهیلات برای املاک بالای ۲۰۰ متر نیز تراکم تشویقی (به غیر از یک طبقه رایگان )در نظر گرفته شده است.فریدون درویش‌زاده در توضیح جزئیات این تسهیلات به دنیای‌اقتصاد گفت: تمامی ‌این تسهیلات برای منطقه خیابان انقلاب تا جنوب شهر در نظر گرفته شده است و بار مالی و ارزش ریالی آن نیز مشخص شده و به زودی به شورای شهر تقدیم شود.

وی در ادامه یادآور شد: علاوه بر تخفیف در عوارض شهرداری مابقی مبلغی که‌ سازنده متعهد به پرداخت آن است نیز در سه قسط دریافت می‌شود، علاوه بر این اگر‌سازنده در ملک قدیمی‌ساز خود مکلف به پرداخت جریمه‌ای باشد از پرداخت این جریمه معاف می‌شود و بعد از دریافت پایان کار نیز تا سه سال از پرداخت عوارض ملک نوساز خود معاف است.

مدیرعامل‌سازمان نوسازی همچنین تاکید کرد: در کنار این تسهیلات در صورت تجمیع املاک در بافت‌های قدیمی‌شهرداری برای‌سازندگان، معبر رایگان در نظر گرفته و آن را در هزینه‌های ثبت پلاک مجدد منظور نمی‌کند.

با تمام این وجود، فقدان نقدینگی برای شروع نوسازی، بزرگترین معضل برای مشارکت مالکین بافت‌های فرسوده است.

تسهیلات تشویقی برای حضور انبوه‌سازان

در کنار تسهیلات ویژه برای جذب مشارکت مردم، انبوه‌سازان پس از تنظیم تفاهم نامه با ‌سازمان نوسازی یکی از مجریان اصلی این طرح به شمار می‌آیند و می‌توانند از تسهیلات ویژه‌ای چون تراکم تشویقی برای املاک بالای ۲۰۰ متر‌، وام‌های بانکی ۱۴‌میلیونی و معافیت در عوارض ساخت و‌ساز مخصوصا برای املاک غیرتجاری که ارزش افزوده مناطق را بالا می‌برند، بهره‌مند شوند.

این در حالی است که در دولت جدید یکی از محورهای اصلی ساخت‌و‌ساز توجه و حمایت فعالیت انبوه‌سازان بوده و ۴۰‌درصد بار ساخت‌و‌ساز کنونی بر دوش این گروه از ‌سازندگان است، ولی از این ۴۰‌درصد، انبوه‌سازان تنها در ۲۰‌درصد ساخت‌و‌ساز بافت‌های فرسوده حضور و مشارکت داشته‌اند.

درویش، مدیرعامل‌سازمان نوسازی شهرداری تهران گفت: با گرفتن تسهیلات ذکر شده‌درصد این مشارکت بالا رفته و دغدغه ناپایدار بودن سرمایه در بافت‌های فرسوده از بین می‌رود.

با این وجود هم‌اکنون برخی از انبوه‌سازان در حال همکاری با‌سازمان نوسازی هستند و پروژه‌های منطقه ۱۲ و خیابان خیام که ۳۰۰‌هزار متر مربع مساحت دارد با همکاری انبوه‌سازان در حال اجراست.

مدیرعامل‌سازمان نوسازی همچنین یادآور شد: برای تداوم این همکاری اواخر دی ماه (مصادف با سالروز زلزله بم )اولین همایش مشترک بین انبوه‌سازان و‌سازمان نوسازی شهرداری تهران برگزار می‌شود.