معامله چکی بهجای نقدی
فروش نسیه مسکن رواج مییابد
دنیای اقتصاد- انبوهسازان برای جلب رغبت خریداران واحدهای نوساز، به تازگی مسیر جدیدی برای عرضه به بازار راکد مسکن طراحی کردهاند.این مسیر براساس معامله نیمهنقدی پایهریزی شده تا سطح ارزش ملک نوساز با توان مالی خریدار هماهنگ شود. در روش جدید فروش، حداکثر معادل نصف قیمت ملک بهصورت نقد از خریدار دریافت و به ازای اخذ چند فقره چک مدتدار و همچنین یک وکالتنامه، سند واحد مسکونی به نام خریدار منتقل میشود. «معاملات چکی» جای«فروش نقدی» را در بازار مسکن گرفت
تسهیل شرایط خرید مسکن
تحویل واحد مسکونی و انتقال سند با ۵۰درصد پرداخت نقدی
لزوم سرمایهگذاری جدید در فصل «خرید زمین» انبوهسازان را متوجه فروش سریع واحدها کرده است
استقبال خریداران از روش جدید فروش خانههای نوساز
لیلا درخشان
انبوهسازان برای جلب رغبت خریداران واحدهای نوساز، به تازگی مسیر جدیدی برای عرضه به بازار راکد مسکن طراحی کردهاند.
این مسیر براساس معامله نیمهنقدی پایهریزی شده تا سطح ارزش ملک نوساز بهصورت کاذب با توان مالی خریدار هماهنگ شود.
انبوهسازان در روش جدید فروش، حداکثر معادل نصف قیمت ملک را بهصورت نقد از خریدار دریافت و به ازای اخذ چند فقره چک مدتدار و همچنین یک وکالتنامه، سند واحد مسکونی را به نام خریدار منتقل میکنند.
ابتکار سازندهها در عرضه راحت واحدهای مسکونی به بازار شاید بیشتر از آنکه برای رفاه حال خریداران باشد، برای تامین سرمایه نقدی جهت فعالیتهای بعدی طراحی شده است.
فصل پاییز معمولا زمان خرید زمین یا املاک کلنگی است و سازندهها برای خرید زمین باید حداقل معادل دوبرابر هزینه ساخت بودجه نقد داشته باشند. اکنون با توجه به اینکه قدرت خرید بسیاری از ساختمانهای نوسازی که از اواسط سال گذشته برای فروش به بازار عرضه شده وجود ندارد و از سوی دیگر، انبوهسازان بیش از این میل به کاهش قیمت فروش این واحدها را ندارند، این واحدها بهصورت چکی معامله میشود. تا از این طریق هم واحدهای انباشت شده فروش رود و هم اینکه انبوهسازان برای سرمایهگذاریهای جدید تامین مالی شوند. دریافت نیمی از ارزش معامله بهصورت نقد، بودجه لازم برای خرید زمین و هزینه صدور پروانه برای ساختوسازهای جدید را تامین میکند و تبدیل چکهای دریافت شده از خریداران به پول در موعدهای مقرر نیز منجر به خرید مصالح ساختمانی و ادامه ساختوسازهای جدید خواهد شد.
عضو هیات مدیره انجمن سازندگان انبوه استان تهران در این باره به دنیایاقتصاد گفت: تجربه جدیدی که برخی انبوهسازان ناچار به انجام آن شدهاند جواب خوبی داده است و باعث شده ظرف مدت کوتاهی ۲۰درصد از واحدهای چندین ماه فروش نرفته، خریدار آنی پیدا کند.
معامله چکی سابقه نداشته
جمعی از سازندگان حرفهای مسکن به منظور غلبه بر معضلات ماحصل رکود به راهکارهای متفاوتی برای خروج از دام رکود متوسل شدهاند تا بلکه بتوانند اندکی رونق، هر چند ناچیز به بازار مسکن تزریق کنند. به گزارش دنیای اقتصاد، بنا به گفته عده کثیری از سازندگان مسکن، عمدهترین راهکار در این راستا فروش غیرنقدی واحدهای مسکونی است. این رویه اگر چه پیش از این در بین سازندگان مسکن رایج نبوده، اما کارشناسان براین باور هستند که تداوم رکود باعث شده است تا در شرایط فعلی قالب معاملات ملکی رویه غیرنقدی به خود بگیرد تا به اذعان سازندگان مسکن بلکه چرخ انبوهسازان از این رهگذر به حرکت درآید. بسیاری از انبوه سازان مسکن در گفتوگو با دنیای اقتصاد خاطر نشان ساختند خرید و فروش معاملات مسکن از طریق غیرنقدی اگر چه با ریسک همراه است، اما از دیگر سو عدم تحرک در بازار مسکن و دست روی دست گذاشتن به مراتب با معضلات بیشتری برای آنان همراه است .در همین رابطه مهندس محمد مهدی مافی - بازرس سابق انجمن انبوهسازان استان تهران در گفتوگو با دنیای اقتصاد تصریح کرد: با توجه بهاینکه در بازار مسکن رکود حاکم شده است و با توجه بهاینکه اکثر خریداران قدرت خرید تولیدات انبوهسازان را ندارند ازاین رو برخی از انبوهسازان تصمیم به فروش واحدهای خود در قالب اقساط با چکهای مدتدار گرفته اند.وی تاکید کرد: براین اساس، انبوه سازان فروش واحدهای خود را به دو مدل به مشتریان عرضه میکنند. در مدل اول در بدو معامله در حدود ۳۰ الی ۵۰درصد از مبلغ کل معامله از مشتری اخذ میشود. به گفته مافی، انبوهسازان دراین مدل از عقد قرار داد از آنجا که از مشتری خود شناخت نسبی دارند سند ملک را به نام وی میزنند.
وی تاکید کرد :بعد ازاینکه سند به نام خریدار در آمد در مقابل به اندازه مبلغ باقی مانده، از خریدار چک و یک وکالتنامه زمان دار اخذ میشود که این وکالتنامه حکم ضمانت را دارد. وی اظهار کرد: از دیگر سو در مدل دوم قراردادهای غیرنقدی، ابتدا سند تنظیم میشود، اما بعد ازاینکه همه چکها نقد شد سند ملک به نام مشتری خواهد شد.
مافی اذعان داشت: احتمال سوء استفاده در این روش وجود ندارد؛ چرا که خریدار طبق قولنامه ملک را تحویل گرفته است. به گفته این کارشناس مسکن، انبوه سازان پس از آنکه ۳۰ الی ۵۰درصد مبلغ اولیه معامله را از مشتری بهصورت نقد دریافت میکنند میتوانند با این نقدینگی برای خرید زمین به منظور آغاز یک پروژه جدید دست به کار شوند.
وی خاطر نشان ساخت: در همین حال مابقی نقدینگی که در قالب چک ازمشتری اخذ میشود برای خرید سایر مولفههای مربوط به ساخت مسکن استفاده میشود. به گفته بازرس سابق انجمن انبوهسازان استان تهران، از آنجا که اجرای یک پروژه ساختمانی در حدود یک سال زمان براست در نتیجه امکان پرداخت هزینه مصالح ساختمانی، عوارض شهرداری و سایر هزینههای جانبی از محل نقد چکها امکانپذیر است. وی گفت: مسلما تا پیش از این از آنجا که بازار مسکن در حالت رونق بود نیاز به فروش واحدها به این صورت نبود، اما در حال حاضر با توجه به اینکه بازار مسکن در حالت رکود به سرمیبرد ازاین رو برخی از سازندگان مسکن برای فروش واحدهای خود به این روش روآوردهاند. وی تاکید کرد: دولت باید شرایطی را فراهم کند تا بازار مسکن دوره رکود را پشت سر گذارد. وی گفت: در صورت حاکمیت ثبات به بازار مسکن انبوهسازان با اعتماد بیشتری سرمایه خود را به این بازار وارد خواهند کرد. وی افزود: به عنوان کسی کهاین روش را برگزیده و توانستهام حدود ۲۰درصد از واحدهای خود را به فروش برسانم به مابقی همکاران خود توصیه میکنم به منظور فروش واحدهای خود و هم در راستای خانه دارکردن مردم ازاین راهکار در شرایط کنونی بهره بگیرند.
احتمال ورشکستگی بانکهای خصوصی؟
به گزارش دنیای اقتصاد در همین حال -مهندس یعقوب ظروفچیان - مبتکر فن آوریهای نوین ساختمانی -نیز دراین رابطه به دنیای اقتصاد گفت :اگر تمهیدات لازم به کار گرفته نشود فروش اقساطی واحدهای انبوهسازان در قالب غیر نقدی ممکن است به ورشکستگی بانکهای خصوصی منجر شود.
وی گفت: در حال حاضر فروش واحدهای انبوهسازان در قالب اقساط بهصورت غیرنقدی معمولا توسط انبوهسازان شخصیساز صورت میگیرد. ظروفچیان اذعان داشت: معمولا فروش واحدهای مسکونی در این قالب به گونهای است که خریدار نصف مبلغ ملک را به فروشنده پرداخت میکند و سپس با اطمینان از اینکه قادر خواهد بود مابقی مبلغ قرارداد را به راحتی پرداخت کند اقدام به خرید ملک میکند. وی اظهار کرد: اما از آنجا که بعضا این محاسبات اشتباه است در نتیجه ممکن است قادر نباشد که مابقی مبلغ را پرداخت کند.
وی گفت: در همین حال از آنجا که اکثر خریداران برای تهیه مابقی هزینه خرید مسکن خود از بانکهای خصوصی وام میگیرند درنتیجه اگراین افراد نتوانند وام خود را پرداخت کنند بانکهای خصوصی را با احتمال ورشکستگی مواجه میکنند. وی اظهار داشت: در صورتی که دولت به بازار مسکن ثبات دهد زنجیرهای از این مشکلات بوجود نخواهد آمد.
توصیههای رهبر به سازندهها
ایرج رهبر، رییس انجمن انبوهسازان به سازندهها توصیه کرد برای اینکه کسری بودجه آنها در انجام فعالیتهای بعدی، رفع شود برای فروش واحدهایشان به معامله غیرنقدی روبیاورند. وی افزود: معامله چکی روش معمولی نبوده، اما به دلیل دامنهدار شدن رکود باید از این روش استفاده کرد. رهبر تصریح کرد: توانایی مالی تقاضا در بازار مسکن کم شده است و چارهای جز فروش غیرنقدی نداریم. رییس انجمن انبوهسازان تصریح کرد: چنانچه واحدهای نوساز انباشتشده در بازار با روش معامله چکی فروخته شود، شاید در آینده نزدیک فروش نقدی مجددا احیا شود.
عکس: احسان سلطانی مقدم
ارسال نظر