کارنامه عرضه مسکن در دولت نهم

طرح: رامین براتی

تولید ۳میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن در ۴ سال؟

باور عرضه ۶/۳ میلیون مسکن در ۴ سال گذشته منوط به ساخت ۶/۱ میلیون واحد مسکونی در سال ۸۷ است

آیا این اتفاق افتاده است؟ فرید قدیری

حاضران در مراسم تودیع و معارفه وزیر مسکن آنقدر تحت‌تاثیر نحوه برگزاری مراسم قرار گرفته بودند که شاید پیدا کردن صندلی خالی و حتی فضای ناچیز برای سرپا ایستادن و گوش دادن به سخنان سخنرانان، فرصت تامل درباره آنچه گفته شد را از آنها گرفت.

حرف درباره روز وداع محمد سعید‌ی‌کیا از ساختمان وزارت مسکن زیاد است که البته بخشی از آن در گزارش روز چهارشنبه دنیای‌اقتصاد اشاره شد.

اما آماری که در این روز، تحت عنوان «کارنامه تولید مسکن در ۴ سال گذشته» اعلام شد، به اندازه‌ای عجیب و قابل تامل بود که انتشار رسانه‌ای آن در روز بعد بازتاب‌هایی را به همراه داشت.

ماجرا از آنجا شروع شد که خواجه‌دلویی، معاون ارشد وزیر مسکن دولت نهم در ابتدای مراسم خوشامدگویی به وزیر مسکن کابینه دهم، گزارش مکتوبی از فعالیت‌های ۴ سال گذشته ارائه کرد.

گوشه‌ کوچکی از این گزارش به ساخت مسکن اختصاص داشت که در صفحه دوم آن نوشته شده بود: «سه‌میلیون و ۶۰۰هزار واحد مسکونی در ۴ سال گذشته در کشور ساخته شده است.»

این آمار به تنهایی می‌تواند قابل قبول باشد، اما اگر ارقامی که بانک مرکزی، وزارت مسکن و مرکز پژوهش‌ و اسناد ریاست‌جمهوری از تعداد واحدهای مسکونی ساخته‌شده در سال‌های ۸۴، ۸۵ و ۸۶ منتشر کرده‌اند، کنار آمار اعلام شده توسط معاون وزیر قرار داده شود، آن وقت باور ساخت و تولید ۳۶۰۰هزار مسکن در ۴ سال، سخت می‌شود.

ساخت ۲ میلیون مسکن در ۳ سال قبول

مرکز پژوهش‌ و اسناد ریاست‌جمهوری در فروردین‌ سال ۱۳۸۷ گزارشی تحت عنوان گزارش جمهور با موضوع جهت‌گیری دولت نهم در بخش مسکن منتشر کرد که در آن تولید مسکن در سال‌های ۸۴ و ۸۵ به ترتیب معادل ۵۸۱هزار و ۶۳۸هزار واحد مسکونی عنوان شده بود. در این گزارش همچنین قید شده در ۸ ماه سال ۸۶، معادل ۵۲۳هزار واحد مسکونی در مناطق شهری ساخته شده است.

از سوی دیگر بانک مرکزی تعداد واحدهای مسکونی تکمیل شده توسط بخش خصوصی در سال ۸۶ را معادل ۴۹۱هزار واحد اعلام کرده است.حال اگر آمار بانک مرکزی در نظر گرفته نشود و با استناد به گزارش جمهور تعداد کل واحدهای مسکونی ساخته شده در سال ۸۶ را با تخمین از روی آمار ۸ ماهه، ۸۰۰هزار واحد فرض کنیم، در این‌صورت مجموع تولید مسکن در سال‌های ۸۴ و ۸۵ و ۸۶ به رقم ۲میلیون واحد می‌رسد.

پس با این حساب باید در سال ۸۷ یعنی سال رکود مسکن که صدور پروانه‌های ساختمانی ۱۵ تا ۲۰درصد کاهش داشته، یک میلیون و ۶۰۰هزار واحد مسکونی ساخته شده باشد تا با مجموع سه سال قبل‌از آن، بتوان به آمار ساخت سه میلیون و ۶۰۰هزار مسکن رسید.

به بیان ساده‌تر برای اینکه آمار معاون وزیر تایید شود، باید در سال گذشته ۶/۱میلیون مسکن در کشور تولید شده باشد.

هرچند هنوز آمار رسمی از تولید مسکن (واحد مسکونی ساخته شده) در سال ۸۷ منتشر نشده است، اما به نظر می‌رسد تولید یک میلیون و ۶۰۰هزار مسکن در سال گذشته که ساخت‌وساز به شدت در لاک رکود رفت، محقق نشده باشد. در این‌صورت لازم است توضیح داده شود چگونه محاسبه شده که در ۴ سال گذشته ۶/۳میلیون واحد مسکونی احداث شده است.

گروه مسکن دنیای‌اقتصاد منتظر دریافت گزارش‌های کارشناسی دراین‌باره است. همچنین حاضر است طریقه محاسبه گزارش عملکرد تولید مسکن در ۴ سال گذشته را از طریق وزارت مسکن دریافت و عینا منتشر کند.