گزارش
مسوول بیمه کیفیت ساختمان کیست؟
سیدعلیرضا قهاری، رییس مرکز تحقیقات شهرسازی و معماری ایران با اعلام این مطلب به دنیایاقتصاد گفت: رسانهها باید کمک کنند تا معلوم شود که متولی اصلی کیفیت ساختمان چه ارگانی است.
گروه مسکن- لیلا درخشان: باید معلوم شود مسوول بیمه کیفیت ساختمان چه کسی است.
سیدعلیرضا قهاری، رییس مرکز تحقیقات شهرسازی و معماری ایران با اعلام این مطلب به دنیایاقتصاد گفت: رسانهها باید کمک کنند تا معلوم شود که متولی اصلی کیفیت ساختمان چه ارگانی است. وی تصریح کرد: چندی پیش برخی از متصدیان مسکن و شهرسازی اظهار کردند که تاکید بیش از اندازه بر روی کیفیسازی باعث میشود تا کمیسازی مغفول واقع شود و با توجه به نیاز به تولید سالانه ۵/۱میلیون واحد مسکونی این مهم میتواند تبعات ناخوشایندی را به دنبال داشته باشد. قهاری تاکید کرد: بحث کیفیسازی به گونهای است که هر سازندهای میتواند در مقام توجیه آن برآید. به طوری که عدهای عنوان میکنند نادیده گرفتن مباحث کیفی در موارد عدیدهای مربوط به فرهنگ کشور ما است، اما در این بین جای این سوال مطرح است که واقعا کدام سازمان نهایتا مسوول بیمه کیفیت ساختمان است. به گفته قهاری در حالی که در عرصههایی نظیر پزشکی همه فرآیندها مشخص است، اما در حیطه ساختمان این مساله اصلا مشخص نیست.
وی خاطرنشان ساخت: در حالی که ۹۵درصد از ساختوسازها توسط بخش خصوصی انجام میگیرد؛ اما ۱۰۰ درصد آییننامهها توسط بخش دولتی تصویب میشود. قهاری اظهار داشت: این بدان معنا است که بخش خصوصی به هیچ وجه در سرنوشت خود حضور ندارد. رییس مرکز تحقیقات معماری و شهرسازی ایران اذعان داشت: متاسفانه صداوسیما هیچ اقدام اساسی به منظور فرهنگسازی برای آموزش کیفیت ساختمان نداشته است.
وی تاکید کرد: اگر چه رسانه ملی به عنوان دانشگاه عمومی مطرح است، اما هیچ حرکت قابل دفاعی در این زمینه از خود نشان نداده است. وی سپس با انتقاد از افرادی که شناسنامه فنی را به عنوان یک مدرک معتبر و قابل استناد برای اثبات کیفیت ساختمان عنوان میکنند، گفت: شناسنامه فنی نمیتواند به عنوان ملاکی برای اثبات کیفیت ساختمان در نظر گرفته شود چرا که در آن فقط مشخصات فنی و سایر مشخصات کلی سازه ذکر میشود. اما اطلاع از سایر مشخصات کیفی ساختمان احتیاج به یک شناسه دقیقتری دارد. وی در ادامه با اشاره به اینکه سازمان نظام مهندسی به عنوان یکی از حلقههای تثبیت کیفیت ساختوساز مطرح است، گفت: سازمان نظام مهندسی از دهه ۷۰ تشکیل شد. اما قبل از انقلاب یک انجمنی تحت عنوان نظام معماری تشکیل شده بود که این انجمن بر مبنای کیفیت و معماری بنا شده بود و بخش اجرایی و مباحث کیفیسازی ساختمان نیز درون آن دیده شده بود.
وی تاکید کرد: با تاسیس سازمان نظام مهندسی تمام آن قوانینی که در نظام معماری دیده شده بود در سازمان نظام مهندسی احیاء شد. رییس مرکز تحقیقات معماری و شهرسازی ایران اذعان داشت: در واقع هدف از تشکیل سازمان نظام مهندسی واگذاری ساختوسازها به بخش متخصص بوده است تا سرنوشت ساختوسازها را به عهده بگیرند. اما متاسفانه از جمله بارزترین اشکالات اساسی در این مسیر، دولتی کردن سازمان نظام مهندسی بوده است. چرا که رییس این سازمان و همچنین معاونان آن توسط وزارت مسکن و شهرسازی تعیین میشود. به گفته رییس مرکز تحقیقات شهرسازی و معماری ایران منافع ملی و حاکمیت، در فعال شدن سازمان نظام مهندسی است نه اینکه این سازمانها دستور بگیر شوند، وی گفت: اگر این اینگونه بود وزارت مسکن و شهرسازی میتوانست یک اداره کل که دستور بگیر باشد راهاندازی کند.
قهاری تصریح کرد: مهمترین مشکل سازمان نظام مهندسی در وابستگی آن به بخش دولتی است. این در حالی است که در حال حاضر بخش عمدهای از نیروهای این سازمان در بخش اداری آن مستقر شدهاند و از تخصص خود استفاده نمیکنند.
ارسال نظر