دلالان مسکن در دبی از بازار خارج میشوند
فروپاشی بازار مسکن دبی
پیشبینی تداوم بحران مسکن امارات تا پایان سال آینده. تبلیغات رنگین از خرید و فروش ملک در دبی پایان گرفت
تعطیلی بنگاههای مسکن دبی
مذاکره واسطههای ملکی با تورهای گردشگری برای جذب خارجیها در بازار مسکن دبی
طرح تخفیف در هزینه هتل و محل اقامت از جمله تسهیلات در نظر گرفته شده برای گردشگران خارجی جهت جذب آنها در بازار مسکن دبی است.
نیلوفر قدیری
حراج مسکن در دبی تحت تاثیر بحران اقتصادی در امارات، همچنان قربانی میگیرد. قربانیان جدید بازار مسکن دبی، دلالان ملکی هستند که به دلیل نبود مشتری، از واسطهگری مسکن خداحافظی میکنند.شرکتهای ساختمانی در امارات که عمدتا نماینده شرکتهای آمریکایی در این منطقه هستند بعد از بحران اقتصادی در غرب، از ابتدای سال جاری میلادی مجبور شدند بیشاز نیمی از پروژههای انبوهسازی در دبی را به حالت تعطیل درآورند و این باعث شد پیشخریدارن نتوانند به موقع واحدها را تحویل بگیرند.
خلف وعده برجسازان در دبی همچنین باعث شد اعتماد عمومی بهخصوص خارجیها به سود سرمایهگذاری در بازار مسکن دبی، رفته رفته افت کند و در نتیجه کاهش تقاضا و کاهش قیمت مسکن را به دنبال داشته باشد.
از سال ۲۰۰۷ تا انتهای سال ۲۰۰۸ قیمت مسکن در دبی ۷۹درصد افزایش یافت؛ اما از ابتدای سال جاری میلادی نه تنها قیمت مسکن در این امیرنشین رشدی نداشته، بلکه پیشبینی این است که تا انتهای سال جاری ۳۰ تا ۶۰درصد کاهش یابد.
اما تعطیلی پروژههای ساختمانی در دبی پایتخت تجاری امارات و کاهش بیسابقه قیمت مسکن در این امیرنشین، به تازگی فعالان بازار مسکن را نیز فلج کرده است.
بحران اقتصادی در امارات، فعالیت اقتصادی و البته تبلیغاتی دلالان مسکن در دبی را کاملا تعطیل کرده است. برخی ایرانیان مقیم امارات که دستی در بازار مسکن این منطقه دارند، اوضاع مسکن در دبی را به قدری وخیم توصیف میکنند که نمیتوان تا سالها بهبودی در این بازار متصور بود.
تعداد قابل توجهی از بنگاههای بزرگ مسکن مستقر در دبی به دلیل آنکه در چند ماه گذشته هیچ معاملهای انجام ندادهاند با معضل پرداخت حقوق و دستمزد روبهرو شدهاند. مدیران این بنگاهها تنها راه ممکن برای خلاصی از این وضعیت را تعطیلی موقت میدانند.
در ۲ ماه گذشته، تبلیغات رنگین بنگاههای دبی در شبکههای ماهوارهای نیز به شدت کاهش یافته و حتی در هفتههای اخیر این تبلیغات تقریبا حذف شده است.
همچنین در حالی که برخی از همین بنگاههای مسکن سال گذشته در برخی مناطق تهران شعبه (نمایندگی) زده بودند تا از ایران سرمایهگذار مسکن به دبی صادر کنند، اکنون هیچ اثری از این نمایندگیها نیست.
ایرانیهای مقیم دبی میگویند بسیاری از ویلاها و آپارتمانهای نوساز خالی است و سازندگان این ساختمانها از هر راهی برای فروش استفاده میکنند.
یکی از مشاوران املاک ایرانی در امارات در این باره میگوید؛ هیچ کس پیشبینی نمیکرد اوضاع مسکن در دبی آن قدر تغییر کند. تا همین پارسال همه تمایل داشتند در دبی ویلا یا حداقل آپارتمان بخرند تا در موقع مناسب با سود زیاد آن را بفروشند، اما اکنون همه این سرمایهگذاران خارجی شوکه هستند که چرا وضعیت مسکن آن قدر شکننده شده است.
طرح استفاده از تورهای مسافرتی!
در این اوضاع، خبر رسیده واسطههای ملک در امارات تصمیم گرفتهاند از فرصت تابستان و سفرهای خارجی به دبی استفاده کنند تا از این طریق بازار مسکن را از رکود خارج کنند. طرح این واسطهها این است که با انعقاد قراردادی با شرکتهای مسافرتی خارجی، مسافران دبی را به شرط ارائه تسهیلات ویژه، به خرید ویلا تشویق کنند.
یکی از این تسهیلات که واسطههای ملکی حاضرند به مسافران تابستانی اعطا کنند اجازه اقامت چند هفتهای به مسافران است. همچنین طرح تخفیف در هزینه هتل و محل اقامت از دیگر تسهیلات در نظر گرفته شده برای گردشگران خارجی جهت جذب آنها در بازار مسکن دبی است.
در ایران هزینه سفر به حاشیه خلیج فارس نسبت به تابستان سال گذشته حدود ۲۰ تا ۳۰درصد کاهش یافته است. این میزان کاهش اگرچه با نرخ کاهش قیمت مسکن در دبی تقریبا برابری میکند، اما هنوز مشخص نیست که دلالان مسکن در امارات با برخی عوامل تورهای مسافرتی در ایران نیز مذاکراتی داشتهاند یا خیر؟
گفته میشود، حجم سفرهای تفریحی به دبی تحت تاثیر بحران اقتصادی در امارات کاهش یافته است.
ایرانیها چون میدانند دبی از رونق افتاده است، میلی به سفر ندارند.
از سوی دیگر برخی پروژههای مسکونی، اما ویژه همچون پروژه نخل به شدت با قحطی مشتری روبهرو است.
پیشبینیها حاکی است چنانچه واحدهای نوساز آماده تحویل تا چند ماه آینده فروش نرود، بحران مسکن حادتر خواهد شد.
چالش مسکن در دبی تا ۲۰۱۰ ادامه دارد
محمد روشن: بانک UBS گزارشی منتشر کرده است که پیشبینی میکند بازار املاک امارات در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ همچنان با چالش مواجه خواهد بود؛ چرا که آمارها نشان میدهد کارگران خارجی در حال خروج از امارات به ویژه امیرنشین دبی هستند.
این بانک میزان خروج اتباع خارجی از دبی و کاهش جمعیت آن را ۸درصد در سال ۲۰۰۹ و ۲درصد در سال ۲۰۱۰پیشبینی میکند که این میتواند میزان تقاضا برای واحد مسکونی را در دبی به شدت تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه باعث کاهش بیشتر قیمت مسکن و نیز اجارهبها شود.
این بانک همچنین پیشبینی میکند میزان مازاد عرضه مسکن در دبی در پایان ۲۰۱۰ به حدود ۲۷درصد برسد.
بازار مسکن دبی که در سالهای اخیر رشد چشمگیری را تجربه کرده بود، در پی بحران مالی جهان و تغییر قوانین مربوط به ویزا ضربه شدیدی خورد؛ به طوری که بسیاری از انبوهسازان اقدام به تعدیل نیرو، کاهش سرعت اجرای پروژهها و توقف برخی از آنها کردند. ارزش سهام شرکتهای انبوهساز حاضر در بورسهای دبی و ابوظبی نیز سقوط چشمگیری را تجربه کرد.
اخیرا گزارشی توسط بانک HSBC منتشر شده که کاهش قیمت ۲۳درصدی املاک دبی را در سه ماه چهارم سال ۲۰۰۸ نشان میدهد.
ارسال نظر