گسترش فیزیکی شهر تهران محدود می‌شود

گروه مسکن- میترا یافتیان: طرح جامع تهران بعد از سه سال مطالعه، بررسی و کار کارشناسی سرانجام ابلاغ شد. دنیای اقتصاد سه‌شنبه گذشته خبر ابلاغ این طرح را به نقل از یک منبع آگاه منتشر کرد.

این طرح که بعد از طرح قدیمی ۴۰ سال پیش، جدیدترین برنامه راهبردی برای اداره منطقی کلان‌شهر تهران محسوب می‌شود قرار بود توسط رییس‌جمهوری ابلاغ شود. اما خبرها حاکی از آن است که به جای رییس دولت، یکی از اعضای کابینه طرح جامع تهران را ابلاغ کرده است.

رییس شورای اسلامی شهر تهران روز گذشته به دنیای اقتصاد، گفت: وزیر مسکن و شهرسازی طی چند روز گذشته طرح جامع تهران را ابلاغ کرد.

به گزارش دنیای اقتصاد روند مطالعه، بررسی و تصویب طرح جامع جدید شهر تهران که حدود ۳۶ماه به طول انجامید، بالاخره پایان یافت و این طرح در روزهای پایانی اسفند ماه سال ۸۶ به تصویب شورای‌عالی معماری- شهرسازی کشور رسیده و پس از برگزاری دو جلسه بحث و بررسی در هیات دولت و با حضور تنی چند از اعضای شورای شهر و شهردار تهران، طی چند روز اخیر ابلاغ شد.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، مهندس مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران طی یک نشست خبری با اعلام این مطلب به خبرنگاران گفت: تهیه طرح جامع و طرح‌های تفصیلی برای ۲۲ منطقه شهر تهران یکی از عمده‌ترین فعالیت‌های شورای شهر تهران در دوره دوم و سوم و نیز یکی از مهمترین مسائلی است که در نظام جمهوری اسلامی ایران اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: در طول بررسی این طرح حدود ۳۶ جلسه در شورای اسلامی شهر تهران و ۲۰ جلسه در شورای عالی معماری - شهرسازی با حضور اساتید دانشگاه و متخصصان مربوطه برگزار شد.

وی با بیان این‌که طرح جامع جدید تهران می‌تواند بستری برای پیشرفت، تکامل و برنامه‌‌ای راهبردی برای توسعه شهر تهران باشد، اظهار کرد: عدم توسعه و گسترش فیزیکی شهر تهران یکی از مهمترین اصولی است که با اجرای این طرح در مجموعه مدیریت شهری دنبال می‌شود و از بیشترشدن ساخت شهر که مشکلات فراوانی برای شهروندان خواهد داشت، جلوگیری می‌کند.

وی با بیان این‌که خبر ابلاغ طرح جامع جدید تهران را چند روز پیش از وزیر مسکن و شهرسازی شنیده است، اظهار کرد: به‌‌رغم ابلاغ رسمی، هنوز سیستم اجرایی آن به شورای شهر تهران نرسیده، اما بلافاصله پس از تحویل، طرح‌های تفصیلی مناطع ۲۲ گانه شهرداری تهران که همزمان با طرح جامع تهیه شد، اجرایی خواهد شد.

وی با اشاره به این‌که تا پیش از تهیه طرح جامع جدید شهر تهران با نابسامانی‌های شدیدی مواجه بوده، از زحمات احمدی‌نژاد و قالیباف به‌عنوان شهرداری اسبق و فعلی تهران و عبدالعلی‌زاده و سعیدی‌کیا به‌عنوان وزرای مسکن سابق و کنونی تشکر کرد.

وی خاطر‌نشان کرد، باتوجه به ویژگی‌های منحصر به فرد طرح جامع جدید تهران، وزارت مسکن و شهرسازی به دنبال تهیه این طرح برای سایر کلان شهرهای کشور است.

البته در طول تهیه این طرح از تجربیات و نظرات معماران و شهرسازان کشورهایی نظیر فرانسه استفاده شده که قرار است برای تکمیل این طرح و طرح‌های بعدی این جلسات مشورت ادامه پیدا کند.

رییس شورای شهر تهران، شفاف‌سازی امور مالی شهرداری را دیگر مصوبه مهم شورای شهر درسال۸۶ دانست و عنوان کرد: تهیه طرح شفاف‌سازی مالی از سال ۸۵ آغاز و در سال ۸۶ اجرایی شد و بر همین اساس، قرارداد حسابرسی مالی سال گذشته، فروردین امسال امضا شد که تا پایان امسال، نتایج آن حاصل می‌شود، این در حالیست که سال‌های گذشته حسابرسی به موقع انجام نشده است. وی اضافه کرد: حسابرسی سال‌های ۸۲ تا ۸۵ شهرداری انجام شده و نتایج آن در شورای شهر تهران مطرح خواهد شد.

چمران درباره هزینه‌های فاقد شهرداری در سال‌های گذشته، گفت: این هزینه از راه منطقی و حسابداری پیگیری و اواخر سال ۸۴ قرارداد حسابرسی آن منعقد و نتایج آن به شورای شهر تهران ارسال شده، اما هنوز فرصت نکردیم این نتایج را بررسی کنیم که قاعدتا کمیسیون بودجه شورای شهر تهران آن را بررسی و نتیجه‌اش را به شورا اعلام خواهد کرد.

چمران خاطر نشان کرد: همچنین در سال ۸۶، امتیازات و تسهیلات نوسازی بافت‌های فرسوده را تمدید کردیم و در این امتیازات در صورت تجمیع ۹۰ تا ۱۰۰ درصد تخفیف عوارض در نظر گرفتیم که این طرح در مجلس شورای اسلامی برای سایر شهرهای کشور نیز به تصویب رسید.

وی تدقیق خط محدوده تهران را از مهم‌ترین اقدامات و مصوبات شورای شهر تهران در سال ۸۶ بیان و تصریح کرد: مشکلات و شکایت‌های زیادی پیرامون خط محدوده پایتخت داشتیم که شورای شهر تهران با اجرای طرح تدقیق محدوده پایتخت و علامت گذاری محدوده، این مشکلات را حل کرد و هم اکنون به طور دقیق محدوده تهران مشخص شده است.

چمران مصوبه ساماندهی مشارکت‌های اجتماعی در بافت‌های فرسوده، برخورد با متخلفان برچسب‌های تبلیغاتی، الزام شهرداری به تهیه و تکمیل شناسنامه محلات، اخذ تعرفه از تولید کنندگان پسماندهای پزشکی، خدماتی و کشاورزی را در دیگر مصوبات شورای شهر تهران برشمرد.

رییس شورای شهر تهران با بیان این که شورای شهر هماهنگی و همکاری خوبی با مجلس شورای اسلامی داشته است، اظهار کرد: با همکاری نمایندگان مجلس، یک‌هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت برای نوسازی بافت‌های فرسوده پایتخت اختصاص یافت و نمایندگان اجازه برداشت از حساب ذخیره ارزی را به شهرداری دادند.

چمران با اشاره به ارائه لایحه اصلاح قانون شورای عالی شهرسازی به مجلس شورای اسلامی، گفت: اعضای شورای شهر و شهرداری تهران، به‌رغم این که صاحبان و مدیران اصلی شهر هستند، اما در تصویب طرح جامع حق رای در شورای عالی شهرسازی ندارند که در این لایحه پیشنهاد کرده‌ایم، آن‌ها دارای حق رای شوند. وی ادامه داد: همچنین در کمیسیون ماده پنج استان‌ها، رییس شورا حضور دارد، اما حق رای ندارد که پیشنهاد کردیم، آن‌ها نیز صاحب حق رای شوند.