فروش 600میلیارد تومان اوراق مشارکت در نوسازی بافت‌های فرسوده

گروه مسکن- میترا یافتیان: براساس بند «د» تبصره ٦ قانون بودجه سال‌جاری، فروش شش‌هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت برای بهسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده شهری مصوب شده بود که با تلاش‌های صورت گرفته قرار است مراحل فروش این اوراق از سوی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران از روز دوشنبه ۱۳ اسفند ماه جاری آغاز و تا پایان سال ادامه پیدا کند. عکس: احمد نادری

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، محمد آیینی، روز گذشته طی یک نشست خبری، سود این اوراق را ۵/۱۵درصد اعلام کرد و گفت: سود به صورت هر سه ماه یک‌بار به خریداران این اوراق، پرداخت می‌شود.

وی با اعلام این مطلب که تعیین محدوده بافت فرسوده شهری در کشور اولین گام در مسیر اجرای نوسازی بافت‌های فرسوده در کشور بود، گفت: فروش شش‌هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت در نوسازی بافت‌های فرسوده که به زودی آغاز می‌شود برای بیش از ۵۰ پروژه در ۲۷ استان در نظر گرفته شده است.

البته مصوبه‌های مربوطه برای چهارده استان بوده که قرار است برای تمامی استان‌های کشور پروژه‌های مربوط در تمامی بافت‌های فرسوده تعریف شود.

به واقع نمایندگان ما در استان‌ها عملیات تعریف پروژه را برای تمامی استان‌های سهمیه تخصیص داده شده آغاز کرده‌اند، اما در حال حاضر ۵۰ پروژه تعریف شده است.

آیینی بانک عامل این طرح را بانک مسکن اعلام کرد و گفت: طی مذاکراتی که با این بانک انجام شد بانک مسکن تضمین انتشار اوراق مشارکت را بر عهده گرفته، بانک مرکزی هم مجوز انتشار آن را برای ۱۳ اسفند ماه جاری اعلام کرده است.

البته شاید انتشار اوراق مشارکت برای بافت فرسوده سنخیت چندانی نداشته باشد؛ چراکه اوراق مشارکت برای انجام پروژه‌های اقتصادی و با بازگشت سرمایه در نظر گرفته می‌شود.

بنابراین برای آنکه بتوانیم سرمایه‌گذاری در این بخش را جذب کنیم تلاش شده تا پروژه‌هایی تعریف شود که اقتصادی و بازگشت سرمایه داشته باشند، با این استدلال برای انتشار اوراق مشارکت اقدام کرده‌ایم.

آیینی درباره مشخصات بافت فرسوده نیز توضیح داد: طبق برآوردهای انجام شده برای نوسازی یک هکتار بافت فرسوده حداقل ۸میلیارد ریال سرمایه‌گذاری جدید باید به حرکت در بیاید که اگر کل بافت فرسوده را در کشور در نظر بگیریم رقم سرمایه‌گذاری پنج برابر بودجه عمومی کشور می‌شود که تامین این هزینه از عهده هیچ نهادی بر نمی‌آمد.

لذا ما چاره‌ای نداشتیم که از مشارکت‌های مستقیم و غیرمستقیم مردمی بخش‌خصوصی و انتشار اوراق مشارکت استفاده کنیم.

بدین لحاظ در حال حاضر ۴۹‌هزار هکتار در کشور بافت فرسوده شناسایی شده به طوری که بافت‌های فرسوده در بیش از ۳۵۰ شهر تعیین محدوده شده و حدود ۲۰۱ شهر تعیین محدوده آنها به تصویب مراجع ذی‌ربط رسیده است که سه‌هزار و ۲۶۸ هکتار از این ۴۹‌هزار هکتار در محدوده تهران قرار دارد.

لازم به توضیح است که سهم استان تهران در فروش اوراق مشارکت ۱۰۰‌میلیارد تومان است و در حدود ۸۰‌میلیارد تومان آن فقط برای شهر تهران در نظر گرفته شده است.

وی یادآور شد: این سومین مرحله انتشار و فروش اوراق مشارکت است که در زمینه بهسازی و نوسازی بافت فرسوده صورت می‌گیرد، همچنان که اولین مرحله از اوراق به مبلغ کلی یک ۱۰‌میلیارد تومان و در اسفند ماه سال ۱۳۸۰ منتشر شد و صرفا برای نوسازی بافت‌های فرسوده در شهرهای مشهد، تبریز، ارومیه و یزد اختصاص یافت در همین مرحله بود که توانسته‌ایم برای اولین بار سود قطعی اعلام کنیم که این نشان از توانایی این بخش داشت.

دومین اوراق نیز در بهمن ماه سال گذشته و به مبلغ ۵۰‌میلیارد تومان منتشر و به فروش رسید و برای ۱۰ پروژه در ۱۰ شهر اعلام شد این پروژه هم موفقیت خوبی داشت و در حدود ۴۳‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اوراق مشارکت فروخته شد و تاکنون ۸۰‌درصد در پروژه‌ها جذب سرمایه شده است.

آیینی گفت: در این دوره نیز پروژه‌هایی انتخاب خواهد شد که بیش از ۵۰‌درصد سود در آن پیش‌بینی شده باشد و این اوراق مشارکت بر این اساس فروش خواهد رفت. همچنین مالکان و ساکنان در بافت‌های فرسوده نیز می‌توانند در این زمینه مشارکت داشته باشند و با خرید این اوراق در این زمینه سهیم باشند.

بهرام وهابی، مدیرکل تجهیز منابع مالی و مشارکت‌های مردمی شرکت عمران و بهسازی شهری ایران نیز در این نشست با اشاره به اینکه در حدود ۵۰‌هزار هکتار بافت فرسوده شناسایی شده است، اظهار کرد: برای نوسازی این بافت‌ها هزینه‌ای در حدود ۴‌هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

برای امسال نوسازی ۷۰۰ هکتار بافت فرسوده را در سراسر کشور در دستور کار دولت قرار دارد که برای آن در حدود چهار تا پنج‌هزار میلیارد تومان هزینه نیاز داشتیم که برنامه‌ریزی‌های لازم برای تامین اعتبار آن انجام دادیم که در حدود ۶۰۰میلیارد تومان آن از طریق فروش اوراق مشارکت، ۵۰۰‌میلیارد تومان تسهیلات خارجی و ۱۷۰۰‌میلیارد تومان آن از محل ساخت‌وسازهای مردمی در بافت فرسوده است.

انجام این پروژه برای امسال برای ما بسیار سخت بود، اما سعی کردیم با تعریف پروژه بیشتر استان‌های کشور را تحت پوشش نوسازی بافت‌های فرسوده قرار دهیم که به همین منظور فروش اوراق مشارکت در دستور کار گرفت و برای ۵۰ پروژه در ۲۷ استان برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

البته امیدواریم بتوانیم با حمایت‌هایی که در این زمینه انجام می‌شود براساس برنامه پیش‌بینی شده نوسازی بافت‌های فرسوده را انجام دهیم.