گروه مسکن - لیلا درخشان: دهمین همایش سالانه موسسه بین‌المللی بتن (ACI) با آغاز تدوین سند چشم‌انداز ۲۰ ساله صنعت بتن همراه شد.

این سند شامل نقشه راه، چشم‌انداز ماموریت‌ها، اهداف و برنامه‌های اجرایی و راهبردی صنعت بتن است. دکتر زرگر، معاون وزیر نیرو در این همایش با اعلام این خبر افزود: جهت‌گیری غالب این سند با تعمیرات، بهسازی و مقاوم‌سازی ساخت و سازها است که این جهت‌گیری بسیار دقیق است.

زرگر خاطر نشان کرد: امیدوارم این پیش‌نویس‌ ارائه شده هر چه زودتر و با دقت نهایی شود و مبنای برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات قرار گیرد.

این حرکت از این جهت مهم است که در راستای سند چشم‌انداز ۲۰ ساله توسعه کشور که از طرف مقام معظم رهبری ابلاغ شده است، تنظیم شده و اصول متعالی آن دست یافتن به جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با تاکید بر جنبش نرم‌افزاری و تولید علم است و در واقع تاسیس و راه‌اندازی سیستم منطقه‌ای رهبری کمیته منطقه‌ای موسسه بین‌المللی بتن، صدور دانش فنی و خدمات مهندسی در این بخش در حقیقت استفاده از فرصت طلایی است که سند چشم‌انداز ۲۰ ساله فراهم آورده است.

زرگر در ادامه با اشاره به این که در آینده نزدیک سالانه ۴۰میلیون تن به ظرفیت تولید سیمان افزوده خواهد شد، گفت: این حجم عظیم بتن عمدتا در ساخت و احداث سدهای بتنی، سدهای خاکی، نیروگاه‌ها، پل‌ها، تاسیسات نفتی، احداث مسکن و سایر ساخت و سازها به کار برده می‌شود که البته بخشی از این بتن در کلیه مراحل طراحی، ساخت و بهره‌برداری کافی بوده و مشکل خاصی ندارد ولی بخش‌های دیگر با یکسری معضل روبه‌رو هستند.

وی اظهار داشت: طراحی غیراستاندارد، به‌کارگیری مصالح با کیفیت نامعین و نامناسب محلی، عدم رعایت ملزومات ساخت، فدا کردن کیفیت برای کاهش هزینه‌ و تغییر در استانداردها و دیدگاه‌ها در صنعت بتن و ساخت‌وساز از جمله شاخص‌ترین این معضلات هستند.

زرگر افزود: از این رو برای جلوگیری از اتلاف سرمایه‌های ملی و سرمایه افراد باید اصلاح در مبانی و تکنیک‌های طراحی، اجرا و دانش و نوآوری مورد توجه قرار گیرد و البته برای اجرای این اصلاحات ضروری است تا در کشور نهادی مسوولیت این امر را برعهده گیرد که موسسه بین‌المللی بتن (ACI) شاخه ایران مناسب‌ترین و تخصصی‌ترین نهاد متخصص در این زمینه است که صلاحیت بر عهده‌گیری این مسوولیت را دارد.

معاون وزیر نیرو در ادامه افزود: در کنار صنعت بزرگ بتن، صنعت بزرگ‌ دیگری وجود دارد که به آن بسیار نزدیک است و آن صنعت ساخت‌وسازهای آبی است و از این منظر سازه‌هایی که بتن‌بر هستند شامل بدنه‌ سدهای بتنی، تونل‌ها، شبکه‌های اصلی و فرعی آبیاری و کانال‌های انتقال آب، تصفیه خانه‌های آب و فاضلاب و سایر سازه‌های آبی بتن‌بر هستند.

از سویی دیگر سالانه حدود ۴۵۰۰۰میلیارد ریال اعتبار در بخش آب هزینه می‌شود و همچنین بین ۱۵ تا ۲۰درصد سیمان کشور در بخش آب مصرف می‌شود که در نتیجه این دو صنعت ارتباط تنگاتنگی با هم دارند.

برزگر اظهار داشت:‌ البته سازه‌های آبی به ویژه سدها و تاسیسات جانبی به جهت حجم و اندازه، هزینه‌های اولیه سرمایه‌گذاری‌ها، نگهداری، تعمیرات و ... کاملا با دیگر سازه‌ها متفاوت هستند. لذا اثر پارامترهای مختلف نظیر تکنیک طراحی، اجرا و کنترل کیفیت و نگهداری تعمیرات بسیار اثرگذارتر از سایر سازه‌ است.

وی خاطر نشان کرد: همچنین در این گونه سازه‌ها به دلیل پیچیدگی خاص و ابهامات موجود در صورت ضرورت به تعمیر یا بهسازی و مقاوم‌سازی نیاز به طرح‌های خاص و صرف هزینه‌های گزاف است.

ساخت‌وسازهای هزینه‌بر

مهندس غرضی، رییس سازمان نظام مهندسی کشور از دیگر سخنرانان همایش سالانه موسسه بین‌المللی بتن (ACI) شاخه ایران بود.

وی گفت: ساخت‌وسازها در کشور ما بسیار هزینه‌بر و بالا است و متاسفانه تخصص‌ها بسیار پایین است.

در همین حال اجرای مقررات ملی ساختمان را تا پیش از این شهرداری به هیچ وجه قبول نمی‌کرد ولی بنده با رفاقت ۳۰-۴۰ ساله‌ای که با مهندس چمران، عضو شورای اسلامی شهر تهران، داشتم توانستم وی را به پذیرش اجرای مقررات ملی ساختمان ترغیب کنم.