یادداشت
دو دیدگاه و یک نکته درباره رکود
در حال حاضر دو دیدگاه در رابطه با علت رکود در خرید و فروش ملک در تهران مطرح است.
دیدگاه اول که وزیر مسکن به آن معتقد است، این است که رکود حاکم بر بازار مسکن ناشی از کاهش چشمگیر تقاضای موثر در این بازار است.
فرید قدیری
در حال حاضر دو دیدگاه در رابطه با علت رکود در خرید و فروش ملک در تهران مطرح است.
دیدگاه اول که وزیر مسکن به آن معتقد است، این است که رکود حاکم بر بازار مسکن ناشی از کاهش چشمگیر تقاضای موثر در این بازار است. در این دیدگاه زمینهای ۹۹ساله و ثبتنام از مردم برای واگذاری این زمینها علتالعلل کاهش تقاضا از بازار و در نتیجه رکود قیمتی مطرح میشود.
اما دیدگاه دوم که برخی کارشناسان برجسته دارند، این گونه است که رکود کنونی نه تنها به صلاح بازار نیست، بلکه یک نوع هشدار است. این کارشناسان معتقدند قیمتها در سال ۸۵ درست بعد از ۴سال رکود افزایش یافت و نباید به رکود فعلی به چشم نتایج اثربخش از برنامههای دولت نگاه کرد.
در کنار این دو دیدگاه به نظر میرسد نکتهای باید قرار بگیرد: سطح قیمتها در سال ۸۵ آنقدر بالا رفت که توان مالی تقاضای موثر در بازار مسکن نتوانست به این سطح برسد.
همین نابرابری بین توان خرید و قیمت مسکن موجب شد تا در سال ۸۶ عملا خرید و فروشی در این بازار صورت نگیرد.
البته روی صحبت تقاضای موثر است نه تقاضای سرمایهای، اکنون نیز قیمتها همچنان بالا است و کسی جرات خرید را ندارد.
حال این انباشت تقاضا چه زمانی سرریز شود و اقدام به خرید کند، این همان خطری است که کارشناسان هشدار آن را میدهند، چرا که با ورود یک باره تقاضا به بازار این احتمال میرود که سطح کلی قیمتها، افزایش یابد.
ارسال نظر